ΕνημέρωσηΟικονομία

Προβληματισμό προκαλούν τα νέα όρια της Χρυσής Βίζας στην αγορά ακινήτων

Ραγδαίες είναι οι αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν από τις 31 Μαρτίου στην ελληνική αγορά ακινήτων για την απόκτηση της Golden Visa, καθώς το όριο αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές στις 800.000 ευρώ, ενώ στην υπόλοιπη χώρα στις 400.000 ευρώ.

Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης ωστόσο έχουν προκαλέσει την αντίδραση της αγοράς ακινήτων, με ειδικούς να κάνουν λόγο ότι η χώρα σκοπεύει να βάλει «ταφόπλακα» στο πρόγραμμα της Golden Visa, που έφερε στην Ελλάδα από το 2021 έως το 2023 κεφάλαια ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και στα νότια προάστια, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη και στις περιοχές όπως η Εύβοια και η Κρήτη το όριο της Χρυσής Βίζας θα είναι πλέον στα 800.000 ευρώ. Σε όλη την υπόλοιπη χώρα το όριο επίσης θα αυξηθεί και θα διαμορφωθεί στα 400.000 ευρώ. Το ποσό των 250.000 ευρώ μάλιστα θα αφορά πλέον μόνο τα διατηρητέα ακίνητα, με την κυβέρνηση να στοχεύει με αυτόν τον τρόπο να τα αξιοποιήσει και να τα βγάλει προς χρήση στην αγορά. Επίσης, οι 250.000 ευρώ θα μείνουν στα ακίνητα των οποίων αλλάζει η χρήση τους από επαγγελματική σε οικιστική. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

Σημαντική ακόμη αλλαγή που φέρνουν τα νέα μέτρα είναι το γεγονός πλέον οι επενδυτές τρίτων χωρών θα μπορούν να αγοράζουν μόνο ακίνητα επιφάνειας 120 τ.μ. και πάνω, κάτι που ίσως αποτελεί και το «κλειδί» για τη στεγαστική κρίση, καθώς θα απελευθερωθούν οι μικρότερες κατοικίες, τις οποίες προτιμούν κατά κόρον, οι Έλληνες αγοραστές. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα απαγορευτεί στους επενδυτές η αξιοποίηση των ακινήτων μέσω των ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης. Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί πως ακόμη και για εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία, ο επενδυτής τρίτης χώρας εκτός ΕΕ θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον το όριο (π.χ. 800.000 ευρώ για την Περιφέρεια Αττικής) ανεξαρτήτως του ποσοστού ιδιοκτησίας, αλλά και την αξία του ακινήτου.

Οι αλλαγές αυτές ωστόσο δεν φαίνεται ότι έγιναν αποδεκτές από τους επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι στην πλειονότητα τους κάνουν λόγο ότι τα νέα μέτρα στοχεύουν στο να καταργηθεί το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας στην Ελλάδα. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι θα μειωθούν ραγδαία οι επενδύσεις των ξένων στα οικιστικά ακίνητα και ότι θα στραφούν σε άλλες φθηνότερες χώρες. Ακόμη, οι συνεχείς αλλαγές δημιουργούν ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας για την ελληνική αγορά που απομακρύνουν ακόμη περισσότερο τις ξένες επενδύσεις, καθώς χάνεται η αξιοπιστία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις υψηλές τιμές οι φορείς της αγοράς ξεκαθαρίζουν ότι δεν ευθύνεται η Χρυσή Βίζα αλλά το έλλειμμα προσφοράς ακινήτων λόγω του ότι τα κλειστά ακίνητα φτάνουν σήμερα το ένα εκατομμύριο. Οι νέες αλλαγές μάλιστα που προωθούνται στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως υποστηρίζουν, δεν βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, αλλά πρόκειται για μια αμιγώς πολιτική απόφαση που δεν βοηθάει την ελληνική αγορά real estate.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία δείχνουν πως από το 2021 έως το 2023 τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Χρυσής Βίζας ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δισ. ευρώ ενώ οι υποβληθείσες αιτήσεις έφτασαν τις 14.875 και οι τελικές εγκρίσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα διαμορφώθηκαν σε 7.387. Σταθερά πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι, ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button