Χωρίς κατηγορία

Άδεια ειδικού σκοπού: Ποιοι εργαζόμενοι γονείς τη δικαιούνται από σήμερα 11/02

Τα σχολεία έκλεισαν ξανά, οι μαθητές επέστρεψαν σπίτι τους και η τηλεκπαίδευση ξεκίνησε από σήμερα, στο πλαίσιο των νέων αυστηρότερων μέτρων που ισχύουν στο παρατεταμένο lockdown.

Συγκεκριμένα για την άδεια ειδικού σκοπού των εργαζόμενων γονέων ισχύει:

  • Στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι δικαιούνται συνολικά 4 ημέρες, εκ των οποίων 2 ημέρες καλύπτει ο εργοδότης, μία ημέρα το κράτος και μία ημέρα από την κανονική άδεια.
  • Στο δημόσιο, για 4 ημέρες συνολικά, τρεις ημέρες καλύπτει το κράτος και μια ημέρα ο εργαζόμενος μέσα από την κανονική άδεια.

Ποιους αφορά, ποιοι τη δικαιούνται

Οι εργαζόμενοι γονείς παιδιών Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, όπως επίσης παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Καθώς έχει μπει το νέο έτος, οι εργαζόμενοι γονείς για τη μία μέρα που μετράει από την κανονική άδειά τους, μπορούν να κάνουν χρήση των αδειών του 2021. Υπενθυμίζεται, πως τον περασμένο Νοέμβριο αρκετοί γονείς είχαν πρόβλημα γιατί το 2020 ήταν στο τέλος του και είχαν εξαντλήσει τις άδειές τους.

Τι ισχύει όταν υπάρχουν δυο εργαζόμενοι γονείς

Εργαζόμενοι γονείς που είναι υπάλληλοι στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα, τότε την άδεια ειδικού σκοπού τη λαμβάνει ο ένας ή τη μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα.

Στην περίπτωση που ο ένας γονέας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια ειδικού σκοπού τη δικαιούται ο μισθωτός.

Εάν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε ο εργαζόμενος γονέας δεν δικαιούται την άδεια, εκτός αν αυτός που δεν εργάζεται νοσεί ή φυσικά νοσηλεύεται με κορονοϊό, ή είναι άτομο με αναπηρία.

Τέλος, εάν οι γονείς εργάζονται σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή, τότε δεν τη δικαιούνται.

Source link

Show More

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close
Close