ΕνημέρωσηΟικονομία

Επιχορήγηση 70% σε επιχειρήσεις Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης – Galaksias Portal News

Κρατική επιδότηση 70% σε επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση προβλέπουν δύο προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. 

Η δημοσίευση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αναμένεται εκτός απροόπτου να γίνει την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου2024. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες είτε λειτουργούν ήδη στις πληττόμενες περιοχές από την απολιγνιτοποίηση δηλαδή κυρίως γύρω από την Πτολεμαΐδα και γύρω από τη Μεγαλόπολη είτε για επιχειρήσεις οι οποίες θα ιδρυθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων, δηλαδή ο φάκελος που θα πρέπει να υποβάλουν αυτές οι επιχειρήσεις στο σύστημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, αλλά ούτε να είναι και μικρότερο των 20.000 ευρώ. Άρα μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 20 και 100.000 ευρώ, το οποίο θα επιδοτηθεί με ποσοστό 70%.

Αυτό σημαίνει απλά ότι αν ένας επιχειρηματίας ζητήσει να μπει σε αυτό το πρόγραμμα και παρουσιάσει ένα επενδυτικό σχέδιο 50.000 ευρώ, θα πάρει επιδότηση 35.000 ευρώ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Πρέπει να ξέρουν οι επιχειρήσεις ότι δεν επιδοτούνται όλες οι δαπάνες, αλλά συγκεκριμένες που αφορούν: αναβάθμιση κτηρίων και κατασκευή νέων, εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων, εξοπλισμό, μεταφορικά μέσα, παροχή υπηρεσιών αλλά και δαπάνες λογισμικού για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους.

Συνολικά η δράση έχει προϋπολογισμό μέχρι 50 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που θα βάλει το Δημόσιο ενώ η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι από 8 Φεβρουαρίου μέχρι 8 Απριλίου.

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Αφορά μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Υφιστάμενες που θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο πλήρεις χρήσεις και υπό σύσταση οπότε θα πρέπει να υποβάλουν έναρξη εργασιών μετά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Και υπάρχει και μια τρίτη δυνατότητα για επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν λιγότερες από δύο πλήρεις χρήσεις. Ουσιαστικά δηλαδή καλύπτεται σχεδόν το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτές τις περιοχές.

To άρθρο Προγράμματα ΕΣΠΑ: Επιχορήγηση 70% σε επιχειρήσεις Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button