Κόσμος

Ο Ζελένσκι αναζητά βοήθεια από Παρίσι και Βερολίνο – Σκληρή μάχη για να μην χαθεί η Αβντίεβκα

Το ταξίδι πραγματοποιείται, όπως αναφέρει το Reuters καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου προσπαθούν να συγκρατήσουν τις ρωσικές δυνάμεις που πλησιάζουν στην ανατολική πόλη Αβντίεβκα. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και αποθεμάτων πυρομαχικών, ενώ η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια έχει καθυστερήσει εδώ και μήνες.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι το ταξίδι είναι το πρώτο του Ζελένσκι στο εξωτερικό από τότε που αντικατέστησε τον δημοφιλή αρχηγό του στρατού και αναδιοργάνωσε τη στρατιωτική του διοίκηση, ένα μεγάλο ρίσκο σε μια δύσκολη συγκυρία του πολέμου, το οποίο, όπως είπε, ήταν απαραίτητο για να αντιμετωπίσει τις μεταβαλλόμενες προκλήσεις στο πεδίο της μάχης.

Οι κινήσεις Γαλλίας και Γερμανίας

Η Γερμανία και η Γαλλία φαίνεται ότι είναι έτοιμες να γίνουν ο δεύτερος και ο τρίτος ουκρανικός σύμμαχος που θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες ασφαλείας, οι οποίες θα καθορίσουν τους όρους για συνεχή υποστήριξη μέχρι η Ουκρανία να επιτύχει τον στόχο της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Οι λεπτομέρειες των συμφωνιών που θα υπογραφούν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς δεν είναι ακόμη γνωστές, αλλά το Κίεβο έχει δηλώσει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την πρώτη συμφωνία που υπεγράφη με τη Βρετανία τον Ιανουάριο ως πλαίσιο.

Το Λονδίνο δήλωσε ότι η εν λόγω συμφωνία επισημοποίησε ένα φάσμα υποστήριξης που παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Επίσης, το Λονδίνο ανέλαβε τη δέσμευση να διεξάγει διαβουλεύσεις με το Κίεβο εντός 24 ωρών σε περίπτωση που η Ουκρανία αντιμετωπίσει μελλοντική ρωσική ένοπλη επίθεση και να παράσχει ταχεία και συνεχή βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας.

Τι αναφέρουν οι Γάλλοι για τη συμφωνία

Γάλλοι αξιωματούχοι έδωσαν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τη διμερή συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Κιέβου πριν από την τελετή υπογραφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο ανάκτορο Ελιζέ στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής (16/2).

Η συμφωνία περιλαμβάνει οικονομικά και χρηματοπιστωτικά στοιχεία και δεν περιορίζεται σε στρατιωτικά ανέφεραν οι Γάλλοι αξιωματούχοι.

«Η λογική πίσω από αυτήν είναι η στήριξη της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, προκειμένου να αποτύχει η ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Η Γερμανία πιέζει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και τους Αμερικανούς εταίρους για πιο αυστηρές δεσμεύσεις όσον αφορά τις στρατιωτικές προμήθειες για την Ουκρανία.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε ότι η χώρα του προβλέπει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για προμήθειες πυρομαχικών φέτος και θα παραδώσει τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερα το 2024 σε σύγκριση με το 2023.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στη διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια το Σάββατο. Στο περιθώριο της διάσκεψης έχουν προγραμματιστεί αρκετές διμερείς συναντήσεις του Ουκρανού προέδρου μεταξύ άλλων με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button