ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Έκθεση Γλυπτικής στο Βασιλικό Θέατρο – Galaksias Portal News

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, θα φιλοξενήσει στο Βασιλικό Θέατρο έργα φοιτητών – φοιτητριών, εμπνευσμένα από το κείμενο των Ληστών του Φρίντριχ Σίλλερ. Τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, στις 18:00 και τα έργα θα παραμείνουν στο Βασιλικό Θέατρο όσο διαρκούν οι παραστάσεις των Ληστών, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

Με αφορμή ένα εμβληματικό θεατρικό έργο, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές εμπνέονται και παρουσιάζουν μέσα από τα γλυπτά τους, τη δική τους ματιά. Έτσι, η θεατρική τέχνη συναντά τη γλυπτική σε μια αλληλεπίδραση που βοηθάει το κοινό να διευρύνει την οπτική του και τη σκέψη του. Πιστό στη δέσμευση του να συνομιλεί με την πόλη και τους φορείς της, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος λειτουργεί σαν ένας πυρήνας πολιτισμού που δίνει τον χώρο για δημιουργία και διακαλλιτεχνική συνεργασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση περιλαμβάνει 29 γλυπτά φοιτητών/φοιτητριών με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, που εμπνεύστηκαν από ένα αντιπροσωπευτικό κείμενο του κινήματος της Θύελλας και Ορμής -ένα έργο που διακηρύσσει την ελευθερία ενάντια στην τυραννία και που κινείται διαλεκτικά μεταξύ ατομισμού και κοινωνίας, ιδεαλισμού και μηδενισμού, ιδιοφυίας και εγκλήματος, τάξης και επανάστασης, προσωπικής ελευθερίας και νόμου.

Πού εστιάζει το βλέμμα του ο κάθε καλλιτέχνης; Πώς συνδέει το προσωπικό του βίωμα με το θεατρικό έργο; Πώς συναντά τη σημερινή εποχή ένα κείμενο γραμμένο στα τέλη του 18ου αιώνα; Και πώς αυτές οι σκέψεις, τα βιώματα και οι ανησυχίες αποτυπώνονται μέσα από την τέχνη της γλυπτικής;

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ενημερώθηκαν για το κείμενο από το γραφείο δραματολογίου του ΚΘΒΕ και πήραν πληροφορίες για τη σκηνογραφική προσέγγιση της παράστασης από τη σκηνογράφο Μαρία Πανουργιά. Στη συνέχεια ανέλαβαν να παρουσιάσουν τη δική τους σύγχρονη προσέγγιση μέσα από την τέχνη της γλυπτικής, υπό την επίβλεψη του Αν. Καθηγητή Άρη Κατσιλάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έργα τους, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκαν στη θεματική του σπιτιού, της εστίας, της εξουσίας αλλά και στους χαρακτήρες του Σίλλερ. Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί την έκθεση και να απολαύσει τα 29 πρωτότυπα έργα σύγχρονης γλυπτικής, μέχρι το τέλος των παραστάσεων, στους χώρους του Βασιλικού Θεάτρου.

Συμμετέχουν οι:

Σοφία Ακτύπη, Δήμητρα Αλγιοβάνογλου, Ιωάννα Δημητρίου, Μαρία Δρόσου, Φωτεινή Ελευθεριάδη, ΧαριτίνηΙλιονίου, Ανδρέας Ιλιονίου, Ευφροσύνη Ιορδανίδου, Βασίλης Καλοδημίδης, Σπυριδούλα Κατσαρού, Ιωάννης Κόντος, Ελένη Κουτλή, Γιώτα Κουφούδη, Εύα Κληροδέτη, Χρυσάνθη Κυριάκου, Κωνσταντίνος Μακατσώρης, Ακριβή Μήτσικα, Σερένα Μιράσι, Δημήτρης Νικολακάκης, Γεωργία Ορφανίδου, Ειρήνη Ουζούνη, Σοφία Πεχλιβανίδου, Ασημένια Πλούμη, Παναγιώτης Ράπτης, Αντωνία Ταμιωλάκη, Νεφέλη Τεκτονίδου, Αλεξάνδρα Τσιαμπάρτα, Μαρία Τσίρου, Ευστράτιος Χατζηευστρατίου

Υπεύθυνοι Εργαστηρίου Γλυπτικής: Άρης Κατσιλάκης (Αν. Καθηγητής και Δ/ντης Εργαστηρίου Γλυπτικής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών), Ζαφειρία Αθανασοπούλου (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών), Γεώργιος Πανανάκης (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών).

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button