Κόσμος

Νοσταλγοί του Λένιν τίμησαν τα 100 χρόνια από τον θάνατο του ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης 

Εκατοντάδες νοσταλγοί του Βλαντίμιρ Λένιν συγκεντρώθηκαν σήμερα, Κυριακή (21/1) στη Μόσχα, μπροστά στο μαυσωλείο του, για να τιμήσουν τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο του ηγέτη της επανάστασης των μπολσεβίκων και της Σοβιετικής Ένωσης.

Παρά το δριμύ ψύχος, καθώς η θερμοκρασία είχε πέσει γύρω στους -15°C, δεκάδες άνθρωποι περίμεναν στην ουρά, στην Κόκκινη Πλατεία, για να αποθέσουν λουλούδια στο μαυσωλείο.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Το μαυσωλείο, ένα κτίριο από μαύρη και κόκκινη πέτρα, φιλοξενεί την ταριχευμένη σορό του Λένιν, υπό τη σκιά του Κρεμλίνου, από το 1930 και παραμένει μέχρι και σήμερα, παρά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ πριν από 30 και πλέον χρόνια, τουριστικό αξιοθέατο.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η Γιούλια, μια δημοτική σύμβουλος 47 ετών, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πήγε στην Κόκκινη Πλατεία «για να τιμήσει τη μνήμη του Βλαντίμιρ Λένιν, του ηγέτη μας, του ιδρυτή του σοβιετικού κράτους» που αγωνιζόταν «για τη δικαιοσύνη».

AP24021355907469.jpg
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

«Έπαιξε ρόλο όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά και για όλον τον κόσμο», πρόσθεσε ο 73χρονος Νικολάι. Το ίδιο επιχείρημα προέβαλε και η συνομήλική του συνταξιούχος Όλγκα, που δήλωσε ότι ο Λένιν «έκανε πολλά» και «δημιούργησε το κράτος».

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν πορτρέτα του ηγέτη της επανάστασης που πέθανε το 1924 σε ηλικία 53 ετών. Άλλοι κρατούσαν σημαίες του Κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο εκπροσωπείται στη Δούμα και είναι μεταξύ των κομμάτων στα οποία επιτρέπεται η συμμετοχή στις εκλογές.

Ο Λένιν «εκπροσωπεί ένα ιδανικό, που θα έπρεπε όχι μόνο να γίνεται σεβαστό αλλά και να το ακολουθούμε», είπε η 78χρονη Βαλεντίνα Αλεξαντρόβνα, που κρατούσε ένα μικρό μπουκέτο στα χέρια της. Η Ρωσίδα συνταξιούχος πρόσθεσε ότι «μόνο» το δόγμα του Λένιν μπορεί να επιτρέψει στη Ρωσία «να βγει από την σημερινή κατάσταση». «Η χώρα μας είναι στο χείλος του γκρεμού», κατέληξε.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button