ΕνημέρωσηΟικονομία

Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ έως το 2026 στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας – Galaksias Portal News

Την επιτάχυνση της υλοποίησης του Προγράμματος Ανανέωσης Εξοπλισμού ανακοίνωσε σήμερα (11.3.2024) ο ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου που τελειώνει το 2026, με συνολικό προϋπολογισμό  120 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση της ανθεκτικότητας του ηλεκτρικού συστήματος που έχει αναδειχθεί σε προτεραιότητα για τον ΑΔΜΗΕ, δεδομένου των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, την αυξανόμενη διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την επέκταση των νησιωτικών και ηπειρωτικών διασυνδέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Διαχειριστής θα πραγματοποιήσει 1.145 αντικαταστάσεις νευραλγικού εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά τη διάρκεια του πρώτου Προγράμματος πραγματοποιήθηκαν συνολικά 276 αντικαταστάσεις πρωτεύοντος εξοπλισμού σε διάρκεια 5 ετών, ενώ στο σύνολο του 2023, οι αντίστοιχες αντικαταστάσεις ανήλθαν σε 128.

Τα στοιχεία που εντάσσονται στο διευρυμένο Πρόγραμμα υψηλής και υπερυψηλής τάσης (αυτομετασχηματιστές, διακοπτικό υλικό κ.ά.) που θα διαρκέσει έως το 2026 είναι αυτά που έχουν 24 έτη λειτουργίας.

Με την ολοκλήρωση και του δεύτερου κύκλου, συνολικά το 60% του κύριου εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς, θα είναι πλήρως αναβαθμισμένο σε ολόκληρη την Ελλάδα με περισσότερες από 1.400 αντικαταστάσεις υφιστάμενων παγίων από εξοπλισμό υπερσύγχρονης τεχνολογίας, υψηλής απόδοσης λειτουργίας και χαμηλού κόστους περιοδικής συντήρησης.

Με γνώμονα την ενίσχυση της αξιόπιστης λειτουργίας του Συστήματος Μεταφοράς και τη θωράκιση του κοινωνικού αγαθού της σταθερής ηλεκτροδότησης, ο ΑΔΜΗΕ μεριμνά επίσης για την αναβάθμιση των μέσων που διαθέτει για την εποπτεία κρίσιμων ηλεκτρικών υποδομών.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Διαχειριστής εγκαθιστά εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης κύριου εξοπλισμού σε πραγματικό χρόνο (On Line Monitoring Systems – OLMS) καθώς και ειδικό εξοπλισμό για τη βελτίωση των συστημάτων προστασίας των στοιχείων υψηλής και υπερυψηλής τάσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο ΑΔΜΗΕ: Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ έως το 2026 στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button