ΕνημέρωσηΟικονομία

Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο – Galaksias Portal News

Ενδυναμώθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο (2024) και έφτασε τις 101 μονάδες (από 94,1 μονάδες ένα μήνα πριν), ενώ βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο δείκτη πέρσι (107,4 μονάδες), σύμφωνα με το δελτίο του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία στο δελτίο εξελίξεων του κλάδου του ΙΟΒΕ, αν και το επίπεδο τιμών εξακολουθεί να είναι υψηλό, παραμένουν οι προσδοκίες για θετική πορεία της οικονομίας, με άνοδο των επενδύσεων που θα επιδράσει θετικά στην αγορά και στη μείωση της ανεργίας το τρέχον έτος.

Η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας εξασθένισε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού μειώθηκε στο 72,9% τον Ιανουάριο (από 76,3% τον περασμένο Οκτώβριο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 5,5 μήνες από 4,6 μήνες τον Οκτώβριο του 2023.

Η έρευνα καταγράφει ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,1% τον Δεκέμβριο του 2023 σε σχέση με ένα έτος πριν, στην Ελλάδα, έναντι ανόδου 1,1% σε ΕΕ 27. Συγκεκριμένα, ανοδικές είναι οι τάσεις στους περισσότερους κλάδους της βιομηχανίας τον Δεκέμβριο του 2023. Ειδικότερα, βελτίωση για Ορυχεία – Λατομεία (14,4%), Μεταποίηση (4,9%) και Ηλεκτρικό Ρεύμα (1,4%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος καταγράφηκε στα Φάρμακα (5,7%) και οριακή αύξηση στα Τρόφιμα (0,5%), αλλά μείωση για Βασικά Μέταλλα (-4,1%).

Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων ανήλθαν στα 2,6 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2023, εξασθενημένες κατά 15,7% ένα έτος πριν. Μείωση παρουσίασε και το εμπορικό έλλειμμα, στα 3,7 δισ. ευρώ από 4,1 δισ. ευρώ ένα έτος πριν. Το μερίδιο των βιομηχανικών προϊόντων τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους ανήλθε σε 86,2% του συνόλου των εξαγωγών αγαθών, σε υψηλότερα επίπεδα από το διαχρονικό μέσο όρο (+1,7% π.μ.).

Στο τρίτο τρίμηνο του 2023 τα Φαρμακευτικά σκευάσματα και το Αλουμίνιο βρέθηκαν στις πρώτες δυο θέσεις των εξαγωγών με 598 εκατ. ευρώ (+17,5%) με 564 εκατ. ευρώ (-19,4%) αντίστοιχα. To 81,5% των βιομηχανικών προϊόντων κατευθύνθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες ενώ μόλις 5,9% προς Β. Αμερική το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο ΙΟΒΕ: Βελτίωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button