Επικαιρότητα

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Τεράστια η ανάγκη για συστηματική προσφορά αίματος

Η αιμοδοσία ως πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης είναι το μήνυμα που απευθύνουν από κοινού το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη. Με αφορμή τα πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας σε ενεργούς αιμοδότες και ένα σχετικό βίντεο παρουσίασής τους, τονίζεται η ανάγκη συστηματικής προσφοράς (3-4 φορές το χρόνο), καθώς το προσδόκιμο ζωής του αίματος κυμαίνεται από 35 σε 42 ημέρες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσής του.

H λανθασμένη αντίληψη από ένα 30% των τακτικών αιμοδοτών ότι το αίμα μπορεί να φυλάσσεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στις Τράπεζες Αίματος, αποτελεί το βασικό ανασταλτικό παράγοντα της συνεχούς προσφοράς. Κατά συνέπεια, και παρά τα οφέλη της κλινικής αξιολόγησης αίματος στα οποία υπόκειται ένας τακτικός αιμοδότης, το σύνολο των ετήσιων εθελοντικών αιμοδοσιών εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από έντονη αποσπασματικότητα.

Ο Πρόεδρος ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας δήλωσε: «Το βέβαιον είναι ότι η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής και με συνέπεια. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να στοχεύσουμε γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον επιθυμητό σκοπό, που είναι η εξασφάλιση επάρκειας αίματος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και για τα επόμενα πολλά χρόνια».

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger