ΕνημέρωσηΟικονομία

Πιθανή η μείωση επιτοκίων πριν από την Fed – Galaksias Portal News

Ετοιμάζεται για τις μειώσεις επιτοκίων η ΕΚΤ επιμένοντας ότι δεν θα λάβει παράδειγμα από την Fed, ενώ ταυτόχρονα οι μετέπειτα κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενδεχομένως να επηρεάσουν την πολιτική της, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι τάσεις που καθοδηγούν τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (ΗΠΑ) συνήθως δεν αργούν να διαχυθούν σε άλλες περιοχές, επηρεάζοντας σχεδόν αμέσως τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες – και τον πληθωρισμό, το εμπόριο και άλλα μεγέθη πιο μακροπρόθεσμα. Έτσι, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αλλού, για παράδειγμα της ΕΚΤ, δεν μπορούν πραγματικά να ξεφύγουν από τη βαρυτική έλξη της Fed όταν αξιολογούν την τύχη των δικών τους οικονομιών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ που θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το πότε, πόσο γρήγορα και πόσο θα μειώσουν την επιθετική νομισματική σύσφιξη, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις ΗΠΑ, ακόμη και αν τονίζουν ότι θα χαράξουν τη δική τους πορεία.

Ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank ανέφερε: «Η ΕΚΤ μπορεί οπωσδήποτε να κινηθεί πριν από τη Fed», και συμπλήρωσε «Το να φανταστεί κανείς ότι οι πολιτικές θα αποκλίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – ας πούμε εννέα μήνες και μετά – είναι πιο δύσκολο, διότι τελικά ό,τι οδηγεί τις αποφάσεις της Fed θα διαχυθεί στην Ευρώπη και θα επηρεάσει και την ευρωζώνη».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν τις αγορές για μια αρχική μείωση στις 6 Ιουνίου, καθώς οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται γρήγορα. Ενώ έχουν αντιταχθεί σθεναρά στην άποψη ότι θα θελήσουν να διατηρήσουν την ίδια γραμμή με τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, δεν έχουν δεσμευτεί για το τι θα συμβεί μετά το πρώτο βήμα, υποστηρίζοντας ότι τα οικονομικά δεδομένα θα αποφασίσουν.

To άρθρο EKT: Πιθανή η μείωση επιτοκίων πριν από την Fed δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button