Κόσμος

Δεν υπάρχουν όροι για τη χρήση των F-16 – Galaksias.com

Κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση των αμυντικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας αρχιπλοίαρχο Ζεκί ‘Ακτουρκ, πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά για να γίνει στην Τουρκία η παραγωγή των αεροσκαφών και ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου τουρκικού στόλου F-16, όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο TRT.

H ίδια πηγή ανέφερε ότι η πώληση των F-16 από την Τουρκία δεν υπόκειται σε κανέναν όρο. «Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση των F-16 που πρόκειται να αγοραστούν και να εκσυγχρονιστούν, όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως, δεν υπάρχουν όροι» δήλωσε.

«Όσον αφορά τα F-35, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των δύο χωρών», κατέληξε η ίδια πηγή του τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας.

Ερντογάν: Θετικές οι εξελίξεις στις σχέσεις με τις ΗΠΑ

Για θετικές εξελίξεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Τουρκία έκανε λόγο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι ο αριθμός των θεμάτων επί των οποίων οι δύο χώρες συμφωνούν ή έχουν συναντίληψη αυξάνεται.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής από την Αίγυπτο, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Μπορούμε να μιλήσουμε για κάποιες θετικές εξελίξεις μεταξύ εμάς και των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτών των πρόσφατων βημάτων που κάναμε. Αυτή τη στιγμή, το κλίμα στο Κογκρέσο είναι θετικό. Ομοίως, θετικές φωνές προέρχονται από τη Γερουσία. Μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των θεμάτων, στα οποία σκεφτόμαστε με ίδιο τρόπο ή συμφωνούμε με τις ΗΠΑ, αυξάνεται. Δεν υπάρχει αρνητική πορεία αυτή τη στιγμή, αντίθετα, υπάρχουν θετικές εξελίξεις».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι αρμόδιοι υπουργοί των ΗΠΑ μεταφέρουν επίσης στους ομολόγους τους στην Τουρκία ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις.

«Μας είπαν ότι ‘κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Έχετε δει την επιστολή του κ. Μπάιντεν με την υπογραφή του’ και εμείς τους είπαμε: ‘είδατε κι εσείς το δικό μας έγγραφο έγκρισης (σ.σ. για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ) με υπογραφή. Πάνω απ’ όλα, είδατε την απόφαση του Κοινοβουλίου μας και μας ευχαριστήσατε ο ένας μετά τον άλλο. Κι εμείς περιμένουμε εσάς τώρα από εδώ και πέρα’», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι ο Σουηδός πρωθυπουργός του τηλεφώνησε και τον ευχαρίστησε για την έγκριση της ένταξης της χώρας του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, «γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι το βήμα που κάναμε είναι προς θετική κατεύθυνση».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button