Υγεία & Διατροφή

Η επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ζητεί αύξηση της βοήθειας προς την Ουκρανία

Η επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάλεσε την Παρασκευή τις χώρες να αυξήσουν την ανθρωπιστική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία, μετά την πρώτη της επίσκεψη στη χώρα αυτή.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την ολοκληρωτική εισβολή που δέχθηκε από τη γειτονική της χώρα, τη Ρωσία, οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι “τεράστιες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έιμι Πόουπ, διευθύντρια του ΔΟΜ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερα από 14 εκατομμύρια Ουκρανοί, σχεδόν το 40% του πληθυσμού, χρήζουν ανάγκης, εκ των οποίων σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Σχεδόν έξι εκατομμύρια έφυγαν από την Ουκρανία ως πρόσφυγες.

“Οι απλοί πολίτες της Ουκρανίας κάνουν πολλά. Οι άνθρωποι “αλληλοϋποστηρίζονται”, δήλωσε η Πόουπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, καθώς ολοκλήρωνε μια επίσκεψη πέντε ημερών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο δήλωσε ότι αισθάνθηκε έντονα την αγωνία στη χώρα απέναντι στα σημάδια εξασθένισης της διεθνούς αλληλεγγύης.

Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι χρειάζεται 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και στους πρόσφυγες που έφυγαν, αλλά φοβάται τυχόν ελλείψεις καθώς ο πόλεμος της Γάζας επικρατεί στην παγκόσμια επικαιρότητα.

“Όλος ο κόσμος ανησυχεί μήπως δει την ανθρωπιστική κοινότητα να απομακρύνεται”, δήλωσε η Πόουπ. “Η μείωση της βοήθειας προκαλεί μεγάλη ανησυχία” και “το μήνυμα των δωρητών είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μειώσεις”.

Η Πόουπ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε πρόσφατα” ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι “τα μεγάλα ερωτήματα αφορούν τη δράση των ΗΠΑ”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει ένα πρόγραμμα βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία – που περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας – το οποίο όμως συνεχίζουν να μπλοκάρουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο.

Η διευθύντρια του ΔΟΜ κάλεσε τις δωρήτριες χώρες να συνεχίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία. “Αν δεν ανταποκριθούμε στις ανθρωπιστικές ανάγκες τώρα, τα προβλήματα με τα οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι στο μέλλον θα είναι πολύ πιο μεγάλα και πιο δαπανηρά – όσον αφορά την οικονομία και τα ανθρώπινα δεινά”, προειδοποίησε.

Η Πόουπ, η οποία συνάντησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, εκ των οποίων ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, δήλωσε ότι αυτοί εξέφρασαν τον φόβο πως χωρίς την αύξηση της βοήθειας, η κρίση των εκτοπισμένων μπορεί να γίνει “μόνιμη”, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button