Κόσμος

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Ευρώπη μετά τις απειλές του ISIS για το Champions League – Galaksias.com

Τα πρώτα… χτυποκάρδια σημειώθηκαν στις αναμετρήσεις Άρσεναλ – Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι που βρίσκονται σε εξέλιξη (σ.σ. με ώρα έναρξης στις 22:00 ώρα Ελλάδας), όμως, τα δρακόντεια μέτρα θα διατηρηθούν τουλάχιστον για το επόμενο 24ωρο εν όψει και των αγώνων Παρί Σεν Ζερμέν – Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης – Ντόρτμουντ.

Στη Γαλλία, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι γνωρίζει αναφορές τέτοιων απειλών και έχει θέσει σε εφαρμογή ένα «ισχυρό σχέδιο».

Σύμφωνα με το BBC τα αρμόδια υπουργεία ασφαλείας της κάθε χώρας λαμβάνουν ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας προκειμένου να διεξαχθούν όλα τα παιχνίδια ομαλά και να αποφευχθεί κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα, ή απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε την Τρίτη (9/4) ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι εν όψει του αυριανού αγώνα της στο Parc des Princes. Οι απειλές διατυπώθηκαν σε ιστοσελίδες φίλα προσκείμενες στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) για τρομοκρατικά χτυπήματα κατά τη διάρκεια των αγώνων που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

«Ναι, θα υπάρχει ειδική προστασία γύρω από το στάδιο, αλλά όχι μόνο, αφού οι τρομοκράτες μπορούν να χτυπήσουν και εκεί που δεν το περιμένουμε», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών. Ο Νταρμανέν κάλεσε τους Γάλλους να μην πανικοβληθούν λέγοντας πως ανάλογες απειλές του Ισλαμικού Κράτους υπήρξαν και κατά το παρελθόν.

Ο ISIS απειλεί με τρομοκρατικό χτύπημα

Στην αφίσα, που αναδημοσίευσε το Ίδρυμα Al Azaim, μέσο ενημέρωσης που μεταδίδει τα μηνύματα του Ισλαμικού Κράτους (Daesh, ISIS) «φωτογραφίζονται» τα γήπεδα που φιλοξενούν τους αγώνες των προημιτελικών, δηλαδή το «Santiago Bernabeu» στην Μαδρίτη και το «Emirates Stadium» του Λονδίνου που γέμισαν από κόσμο το βράδυ της Τρίτης, αλλά και το «Parc des Princes» στο Παρίσι και το «Wanda Metropolitano» στη Μαδρίτη που θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την Τετάρτη.

Εξάλλου, το πρόσφατο πολύνεκρο χτύπημα στον χώρο εκδηλώσεων Crocus στη Μόσχα, την ευθύνη του οποίου έχει αναλάβει ο ISIS, άφησε πίσω του περισσότερους από 140 νεκρούς. Έκτοτε η Δύση βρίσκεται σε επιφυλακή, αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας σε χώρους μαζικής συνάθροισης.

UEFA: Λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας

Την ίδια στιγμή, η διοργανώτρια αρχή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA, δήλωσε ότι είναι ενήμερη για την τρομοκρατική απειλή που διατυπώθηκε σχετικά με τους προημιτελικούς αγώνες του Champions League αυτής της εβδομάδας, αλλά τόνισε ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά.

«Η UEFA είναι ενήμερη για τις φερόμενες τρομοκρατικές απειλές που διατυπώθηκαν προς τους αγώνες του UEFA Champions League αυτής της εβδομάδας και βρίσκεται σε στενή επαφή με τις αρχές στους αντίστοιχους χώρους διεξαγωγής», ανέφερε η διοργανώτρια αρχή σε ανακοίνωσή της στο ESPN. «Όλοι οι αγώνες σχεδιάζεται να διεξαχθούν κανονικά με τις κατάλληλες ρυθμίσεις ασφαλείας».

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε στο ESPN σε ανακοίνωσή της ότι το επίπεδο απειλής σε εθνικό επίπεδο παραμένει «σημαντικό», αλλά αναγνώρισε την τρομοκρατική απειλή κατά των αγώνων του Champions League. «Γνωρίζουμε τις αναφορές στο Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ σε σχέση με κλήσεις για στόχευση αγώνων σε όλη την Ευρώπη και εδώ στο Λονδίνο», δήλωσε ο Αναπληρωτής Βοηθός Επίτροπος Ade Adelekan, ο οποίος επιβλέπει την αστυνόμευση στο Λονδίνο την Τρίτη.

«Ωστόσο, θέλω να διαβεβαιώσω το κοινό ότι έχουμε ένα ισχυρό σχέδιο αστυνόμευσης για τον αποψινό αγώνα και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί με την ομάδα ασφαλείας του συλλόγου για να διασφαλίσουμε ότι ο αγώνας θα περάσει ειρηνικά.

«Όπως πάντα, ζητάμε από το κοινό να παραμείνει σε επαγρύπνηση και αν δει κάτι που δεν φαίνεται ή δεν αισθάνεται σωστό, τότε να το αναφέρει στην αστυνομία ή στο προσωπικό ασφαλείας».

Εκπρόσωπος της Άρσεναλ είπε στο ESPN ότι ο σύλλογος συνεργάζεται στενά με τη Μητροπολιτική Αστυνομία, προσθέτοντας: «Ο σχεδιασμός μας για το αποψινό παιχνίδι δεν διαφέρει και η προσέγγισή μας, σε συνεργασία με την Αστυνομία και την UEFA, είναι ανάλογη με το τρέχον επίπεδο απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Από το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανέφεραν στο ESPN: «Οι υπηρεσίες Κρατικής Ασφάλειας έχουν σχεδιάσει μια επιχειρησιακή ανάπτυξη στην οποία θα συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 πράκτορες της Εθνικής Αστυνομίας και Πολιτικής Φρουράς, στους οποίους θα προστεθούν μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας της Μαδρίτης, για να διασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη τα δύο αθλητικά γεγονότα που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα.

«Η ανάπτυξη αυτή συντονίζεται και έχει την υποστήριξη που προβλέπεται στα μέτρα που, σε όλη την επικράτεια του Κράτους, θεσπίζει το Αντιτρομοκρατικό Σχέδιο Πρόληψης, Προστασίας και Αντίδρασης για το σημερινό επίπεδο 4 στα 5 της αντιτρομοκρατικής συναγερμού, στο οποίο Έχουν επίσης προστεθεί διάφορα μέτρα για την πρόληψη αυτού του τύπου απρόοπτων».

Το πρόγραμμα των αγώνων ως τον τελικό

Προημιτελικοί

Τρίτη 9/4

22:00 Άρσεναλ-Μπάγερν Μονάχου
22:00 Ρεάλ Μαδρίτης-Μάντσεστερ Σίτι

Τετάρτη 10/4
22:00 Ατλέτικο Μαδρίτης-Ντόρτμουντ
22:00 Παρί Σεν Ζερμέν-Μπαρτσελόνα

Οι επαναληπτικοί

Τρίτη 16/4
22:00 Ντόρτμουντ-Ατλέτικο Μαδρίτης
22:00 Μπαρτσελόνα-Παρί Σεν Ζερμέν

Τετάρτη 17/4
22:00 Μπάγερν Μονάχου-Άρσεναλ
22:00 Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης

Ημιτελικοί (30 Απριλίου-1 Μαΐου και 7-8 Μαΐου)
Ατλέτικο Μαδρίτης/Ντόρτμουντ–Παρί Σεν Ζερμέν/Μπαρτσελόνα
Άρσεναλ/Μπάγερν Μονάχου-Ρεάλ Μαδρίτης/Μάντσεστερ Σίτι

Τελικός 1/6
Λονδίνο-Wembley

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button