ΕνημέρωσηΟικονομία

Το «Καλάθι του Πάσχα» έρχεται στις 24 Απριλίου – Υπό σχεδιασμό το «Καλάθι του νονού»

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στο ERTnews αναφέρει ότι «πρέπει να δούμε συνολικά την εικόνα που έχουμε από την αρχή του χρόνου με βάση και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσιεύθηκαν χθες (10.4.2024). Για πρώτη φορά παρατηρούνται σε πολλά προϊόντα πλέον, με εξαίρεση του ελαιόλαδου, μειώσεις τιμών οι οποίες είναι σημαντικές».

Συνέχισε αναλύοντας τα στοιχεία για κάποια προϊόντα, όπως για το ρύζι σε σχέση με την αρχή του χρόνου έχει πέσει κατά 2%, τα ζυμαρικά κατά 3%, το χοιρινό περίπου 2,5%, το κοτόπουλο 3%, το κατσίκι και το αρνί 1,5%, τα κατεψυγμένα ψάρια 4%, τα κατεψυγμένα θαλασσινά 11%, με τη μείωση του τελευταίου μήνα να είναι 7% παρότι έχει ξεκινήσει τη Σαρακοστή, το γάλα το νωπό και το πλήρες στα 4% με μειωμένα λιπαρά στα 6% μείον.

«Υπάρχουν και προϊόντα τα οποία έχουν ανέβει, αλλά για πρώτη φορά έχουμε εκτεταμένες μειώσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων», πρόσθεσε.

Στα ύψη ο πληθωρισμός 

«Ωστόσο, αυτό που κρατάει τον πληθωρισμό των τροφίμων ψηλά, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε νοτιότερες χώρες είναι το ελαιόλαδο, στο οποίο δυστυχώς είχαμε δύο συνεχόμενες κακές χρονιές στο μεγαλύτερο παραγωγό του κόσμου, την Ισπανία, όπου αυτό σημαίνει ότι έχουμε πάρα πολύ χαμηλή προσφορά αλλά την ίδια ζήτηση.

Άρα οι τιμές έχουν ανέβει και δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα κάποιας ανωμαλίας στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων, αλλά δυστυχώς υπάρχει πάρα πολύ χαμηλή παραγωγή. Έχουμε μια άνοδο της τιμής σε σχέση με την αρχή του χρόνου γύρω στο 7% αλλά βλέπουμε ότι σταθεροποιείται σιγά σιγά η εικόνα και του ελαιόλαδου», αναφέρει ο ΓΓ.

«Για να γίνει κατανοητό και στους καταναλωτές, από το 5,3% του πληθωρισμού των τροφίμων που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το 2% οφείλεται στο ελαιόλαδο. Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι ένα ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει το σύνολο του αγροτικού τομέα, δεν είναι θέμα μόνο των καλλιεργειών των ελιών.

Η ελληνική σοδειά μπορεί εφέτος να ήταν εφάμιλλη των άλλων ετών, ενδεχομένως λίγο μικρότερη, λίγο μεγαλύτερη, στην Ισπανία όμως υπήρχε πραγματική καταστροφή και οι ποσότητες οι οποίες παράγει Ισπανία είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που παράγει η Ελλάδα και η Ιταλία, άρα η Ισπανία είναι απολύτως καθοριστική για το ποιες θα είναι οι τιμές του ελαιόλαδου σε παγκόσμιο επίπεδο, και δυστυχώς είχαμε δύο πολύ κακές χρονιές.»

Αναφερόμενος στα κέρδη των επιχειρήσεων είπε ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη κέρδους τα οποία μπορεί να δει κανείς σε μια επιχείρηση. Υπάρχει το μικτό κέρδος και υπάρχει το καθαρό κέρδος. Τα μικτά κέρδη πράγματι έχουν αυξηθεί σε κάποιες βιομηχανικές επιχειρήσεις και παραγωγικές επιχειρήσεις, όχι τόσο τροφίμων όσο άλλων βιομηχανικών προϊόντων. Ωστόσο, το πρόβλημα εδώ είναι το εξής, ότι τα μικτά κέρδη χρησιμοποιούνται για να καλύψουν κόστη τα οποία δεν έχουν να κάνουν με κόστος πρώτης ύλης και κόστος παραγωγής, αλλά έχει να κάνει με το μισθολογικό κόστος.

Δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος και το μισθολογικό κόστος, ευτυχώς θα έλεγα εγώ γιατί σε αυτό το τομέα έχει αυξηθεί, έχουν αυξηθεί και οι μισθοί και αυτό δυστυχώς καταλαβαίνετε ότι επιδρά και στα προϊόντα. Τα καθαρά κέρδη όμως, ειδικά στη χώρα μας είναι σταθερά ακριβώς επειδή υπάρχουν οι κανόνες του πλαφόν, αν δεν υπήρχαν αυτοί, ενδεχομένως να είχαμε και εκεί αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.

Το καλάθι του Πάσχα

Σε ότι αφορά στο καλάθι του Πάσχα θα ξεκινήσει από την Τετάρτη πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή την Τετάρτη 24 Απριλίου. Θα περιλαμβάνει τα προϊόντα που υπήρχαν και πέρυσι που είναι βασικά προϊόντα για τους καταναλωτές.

Το καλάθι του νονού είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Έχει να κάνει με προϊόντα τα οποία δεν είναι τρόφιμα, είναι παιχνίδια ή λαμπάδες ή άλλου είδους προϊόντα τα οποία αγοράζουν οι νέοι καταναλωτές. Δεν έχει να κάνει με το κομμάτι των τροφίμων, άρα δεν είναι στο βασικό καλάθι του νοικοκυριού.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button