Κόσμος

Θα κατασκευάσουν λιμάνι στη Γάζα για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας – Galaksias.com

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει απόψε Πέμπτη (7/3) στο Κογκρέσο ότι έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να κατασκευάσει ένα λιμάνι στη Γάζα για να μεταφέρει δια θαλάσσης περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

«Απόψε, ο πρόεδρος θα ανακοινώσει στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι έδωσε εντολή στον στρατό να αναλάβει μια επείγουσα αποστολή για να φτιάξει ένα λιμάνι στη Γάζα», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με «χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις και ανθρωπιστικούς εταίρους», πρόσθεσε ένας αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το λιμάνι, που θα είναι προσωρινό, θα αυξήσει τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τους Παλαιστίνιους στην εμπόλεμη ζώνη, καθώς θα φτάνουν καθημερινά «εκατοντάδες επιπλέον φορτία». Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα συντονίσουν τα θέματα ασφαλείας με το Ισραήλ.

Θα συνεργαστούν επίσης με τον ΟΗΕ και με ανθρωπιστικές οργανώσεις αρωγής που «κατανοούν πώς γίνεται η διανομή βοήθειας στη Γάζα», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι οι πρώτες προμήθειες θα προέλθουν από την Κύπρο.

Για την αποστολή αυτή δεν θα χρειαστεί η ανάπτυξη χερσαίων στρατευμάτων, αλλά οι Αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν πάνω σε πλοία στα ανοιχτά της Γάζας. Η κατασκευή του λιμανιού θα χρειαστεί μερικές εβδομάδες για να ολοκληρωθεί.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι η Χαμάς καθυστερεί τη νέα συμφωνία με το Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων επειδή δεν έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει ασθενείς και ηλικιωμένους ομήρους.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button