ΕνημέρωσηΟικονομία

Το 2ο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ η Ελλάδα το 2023 – Galaksias Portal News

Δεύτερη από το τέλος ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βρέθηκε η Ελλάδα το 2023 σε ό,τι αφορά στον δείκτη του κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), εκφρασμένο σε πρότυπα αγοραστικής δύναμης.

Η Βουλγαρία από όλες τις χώρες της ΕΕ (μέσος όρος 100) κατείχε την τελευταία θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με 64 μονάδες, και η Ελλάδα ακολούθησε με 67 μονάδες.

Συνολικά, το 2023, καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης μεταξύ των χωρών της ΕΕ καθώς η Βουλγαρία κατέγραψε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, 36% κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, ακολουθούμενη μόνο από την Ελλάδα (-33% από το μέσο όρο) και τη Λετονία (-29%).

Από την άλλη, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα (140% και 112% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αντίστοιχα), πολύ πάνω από την Ολλανδία (30% πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), τη Δανία (+28%) και την Αυστρία (+23%).

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τις έκτακτες εκτιμήσεις για τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης και το ΑΕΠ για το 2023 που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button