ΕνημέρωσηΠολιτική

Εθνικής προτεραιότητας ζήτημα το δημογραφικό – Galaksias Portal News

«Το δημογραφικό είναι πρόβλημα που αφορά την προοπτική όλων των αναπτυγμένων χωρών και διατρέχει οριζόντια τις περισσότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Με οικονομικές, κοινωνικές αλλά και ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις», τόνισε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στο 3ο Συνέδριο για την Δημογραφία του Economist.

«Οι λύσεις δεν είναι ούτε μαγικές, ούτε γρήγορες, ούτε εύκολες. Για την Ελλάδα το  δημογραφικό είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας. Απαιτείται ένα συνεκτικό και μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο θα υλοποιηθεί με επιμονή, συνέπεια και τη μέγιστη συστράτευση  των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του Εθνικού Σχεδίου για το δημογραφικό που δουλεύουμε εντατικά και μετά την αναγκαία πλατιά διαβούλευση, θα παραδώσουμε στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου», είπε ακόμα η Σοφία Ζαχαράκη.

Η κ. Ζαχαράκη στην παρέμβαση της, σε κοινό πάνελ με την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία Ντουμπράβκα Σούιτσα, αναφέρθηκε στους άξονες Σχεδίου και της εθνικής στρατηγικής προκειμένου να ανασχεθεί η πτωτική πορεία που παρατηρείται τις τελευταίες πολλές δεκαετίες.

«Νομίζω όμως πως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι απλά για θεωρητικές κατασκευές και γρήγορες λύσεις. Οφείλω να αναφέρω πως το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κατόρθωσε μετά από σκληρή δουλειά να θέσει σε διαδικασία διαβούλευσης το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό. Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής μας για την διαχείριση του δημογραφικού προβλήματος αποτελούν η στήριξη της οικογένειας, η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, η διαχείριση της γήρανσης, καθώς και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής με παράλληλη προώθηση της ανάπτυξης», είπε. 

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας τόνισε την σημασία ενίσχυσης του εργατικού δυναμικού «Θέλουμε λοιπόν έναν ενεργό πληθυσμό που συμμετέχει στην αγορά εργασίας από κάθε  γωνιά της Ελλάδας, που μπορεί να συνδυάσει τις εργασιακές και οικογενειακές του υποχρεώσεις αισθανόμενος ασφάλεια και σιγουριά».

Σημαντικά είναι και τα βήματα που έχουν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τα στεγαστικά προγράμματα τα οποία συνεχίζει και εμπλουτίζει σήμερα το νεοσύστατο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» όπου διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός της συμμετοχής της ΔΥΠΑ στο πρόγραμμα στα 750 εκ. ευρώ και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος στο 1 δις ευρώ. Το πρόγραμμα «Κάλυψη», το «Στέγαση και Εργασία για αστέγους», το πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες» το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» καθώς και το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».

Η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στα μέτρα αναχαίτισης του brain drain από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας πως: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην παροχή εξαιρετικών φορολογικών κινήτρων, θεσμοθετώντας απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος, για διάστημα έως επτά έτη, για Έλληνες ή αλλοδαπούς εργαζόμενους ή αυτοαπασχολούμενους που θα μεταφέρουν την φορολογική κατοικία τους και θα δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην Ελλάδα. Για να μπορέσουμε όμως να κρατήσουμε τους νέους μας στην χώρα μας, θα πρέπει να τους παρέχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουν μία αξιοπρεπή ζωή στον τόπο τους, είτε αυτός είναι η Αθήνα είτε ένα ακριτικό νησί ή ορεινό χωριό της Ηπείρου. Και σίγουρα σήμερα δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 48,2%. Καταφέραμε αύξηση του ΑΕΠ  κατά 1,3%, καθιστώντας μας, την χώρα με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, με παράλληλη σταθερή μείωση του ποσοστού ανεργίας ανά τρίμηνο» υπογράμμισε η κ. Ζαχαράκη.

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έδωσε έμφαση στα αναπτυξιακά προγράμματα στήριξης της περιφέρειας – μέσω και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας – που δημιουργούν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης και πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Μέσα από το νέο αναπτυξιακό νόμο το 2022,  όπως είπε,  δημιουργήθηκαν οι  περισσότερες νέες θέσεις εργασίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας (916), στην Κεντρική Μακεδονία (855) και στην Ήπειρο (520).

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ανοίξει πανευρωπαϊκά για την αξιοποίηση των νομίμων μεταναστών προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες στην αγορά εργασίας με ταυτόχρονη όμως μέριμνα για την ένταξη τους.  Σχετικά με την πρόσφατη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η κ. Ζαχαράκη εξήγησε « είναι ένα μέτρο που ισχύει και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και έχει στόχο πέραν της αύξησης του εργατικού δυναμικού της χώρας, την αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας και παραοικονομίας».

 Συνοψίζοντας η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε: «Το δημογραφικό ζήτημα δεν επιδέχεται μαγικών λύσεων αλλά επίμονων και συντονισμένων μέτρων. Με προσεκτικά βήματα και παρεμβάσεις που διατρέχουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου μας θα προχωρήσουμε το έργο μας, με στόχο να κάνουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν την πατρίδα τους και το μέλλον που μπορεί να τους  προσφέρει».

Στο πλαίσιο του 3ου συνεδρίου για το Δημογραφικό η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας Ivanka Shalapatova όπου συζήτησαν για κοινές δράσεις στον τομέα της παιδικής προστασίας και της δημογραφίας, ανταλλάσσοντας παράλληλα καλές πρακτικές για την αναδοχή και υιοθεσία.

To άρθρο Σοφία Ζαχαράκη στο συνέδριο του Economist: Εθνικής προτεραιότητας ζήτημα το δημογραφικό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button