ΕνημέρωσηΠολιτική

Ο HPE Spaceborne Computer-2 επιστρέφει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Galaksias Portal News

HHewlettPackardEnterprise (NYSE: HPE)ανακοίνωσε την αποστολή μιας τρίτης προσέγγισης του HPE Spaceborne Computer, κατασκευασμένου από εμπορικούς διακομιστές off-the-shelf (COTS), στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).H αποστολή πραγματοποιήθηκε από τηNorthropGrummanCommercialResupplyServices με ανάθεση από τη NASA, μέσω ενός πυραύλου SpaceX Falcon 9.

Στόχος αυτού του ταξιδιού του HPESpaceborneComputer-2 είναι να αξιοποιήσει την προηγούμενη επιτυχία του συστήματος, επεκτείνοντας παράλληλα το εύρος και την πολυπλοκότητα της επεξεργασίας σε επίπεδο data-center, καθώς και των υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) στο διάστημα, συμπεριλαμβάνοντας workloadsΤεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (ML). Βασισμένη σε διακομιστές HPEEdgeline και ProLiant, η συγκεκριμένη διαμόρφωση του βραβευμένου[i]HPE υπερυπολογιστή HPESpaceborneComputer έχει επεκταθεί με πάνω από 130 TB αποθήκευσης flash από την KIOXIA. Συμπεριλαμβάνοντας τέσσερις μονάδες KIOXIA 960 GBSeriesValueSAS, οκτώ 1.024 GBXGSeriesNVMe και τέσσερις SSDPM6 EnterpriseSAS 30,72 TB, αποτελεί τον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο που έχει ταξιδέψει ποτέ στον διαστημικό σταθμό με μία μόνο αποστολή. Η πρόσθετη αποθήκευση μνήμης flash θα καταστήσει δυνατή την εκτέλεση νέων τύπων εφαρμογών και τη διεξαγωγή έρευνας με χρήση μεγαλύτερωνdata sets[ii]μέσω του ISSNational Laboratory.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, μεταξύ των επεκτάσεων στον HPE Spaceborne Computer-2 περιλαμβάνονται ένα ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα, λογισμικό υποστήριξης διαστημικών πτήσεων της NASA και μια συνολικά ανανεωμένη ασφάλεια συστήματος. Από τη στιγμή της άφιξής τους στον διαστημικό σταθμό, η υγεία και η γενική κατάσταση των παραπάνω τεχνολογιών θα παρακολουθούνται καθημερινά για την αξιολόγηση της απόδοσής τους μέσα στις σκληρές συνθήκες του διαστήματος.

Προηγμένη έρευνα στη Γη και στο διάστημα

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του HPESpaceborneComputer-2 στον διαστημικό σταθμό, μια ερευνητική ομάδα θα αναλάβει την αξιοποίηση του συστήματος για την προώθηση της καινοτομίας και την εξοικονόμηση χρόνου. Κατά το παρελθόν, τα δεδομένα που συγκεντρώνονταν στο διάστημα συλλέγονταν στο ερευνητικό φυλάκιο και αποστέλλονταν στη Γη για επεξεργασία. Σήμερα, ένας ενσωματωμένος υπερυπολογιστής επιτρέπει την αξιολόγηση δεδομένων σε χαμηλή γήινη τροχιά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη μεγέθους λήψης μειωμένου κατά 30.000 φορές[iii]μέσω μετάδοσης δεδομένων ή πληροφοριών απευθείας στη Γη. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρόνοι λήψης μειώνονται δραστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η έρευνα που έχει προγραμματιστεί για τονHPESpaceborneComputer-2 περιλαμβάνει ένα πείραμα ταυτόχρονης πολλαπλής Μάθησης (FL) για την προετοιμασία ανεξάρτητων μοντέλωνML και μηχανών εξαγωγής συμπερασμάτων που είχαν αρχικά δημιουργηθεί στο Cloud. Το πείραμα θα εκτελεστεί από συνεργαζόμενους παρόχους υπηρεσιών cloud, με σκοπό τη συνεισφορά σε μοντέλα εκπαίδευσης ML που χρησιμοποιούνται στη Γη, καθώς και τη διατήρηση μιας ενημερωμένης μηχανής εξαγωγής συμπερασμάτων AI στο διάστημα.

Η HPE θα καλέσει για άλλη μια φορά το κοινό να υποβάλει προτάσεις για την πραγματοποίηση πειραμάτων στον HPESpaceborneComputer-2 μέσω του ISSNational Laboratory.

iΟHPE Spaceborne Computer έχει βραβευτεί με το NASA Group Achievement Award τον Μάρτιο του 2023, το NASA Space Flight Awareness Award για το EVA Glove Inspection Team τον Αύγουστο του 2022, το NASA Exceptional Technology Achievement Medal τον Αύγουστο του 2019 και το ISS R&DInnovation Award for Technology Developmentand DemonstrationτονΙούλιοτου 2018.
[ii]Προηγούμεναworkloads, όπωςδεδομένωναλληλουχίαςDNA, εικόνων υψηλής ανάλυσης και βάσεων δεδομένων αναφοράς, περιορίζονταν στα 2 TB..
iiiΜε βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν τον Μάρτιο του 2022 για τη μετάδοση 2,8GBδεδομένων βιοεπιστημών, τα οποία χρειάστηκαν περίπου 18 ώρες για να μεταδοθούν από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στη Γη μέσω του παλαιότερου μοντέλου“collect-and-forward”, σε σύγκριση με την ενσωματωμένη επεξεργασία μέσω HPESpaceborneComputer-2 που επέφερε μέγεθος αρχείου πληροφοριών 92 KBs, το οποίο μεταδόθηκε στη Γη σε περίπου 2 δευτερόλεπτα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button