ΕνημέρωσηΟικονομία

Μετά το Ταμείο Ανάκαμψης η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κοινού δανεισμού

Η ΕΕ χρειάζεται νέο χρηματοδοτικό εργαλείο κοινού δανεισμού μετά το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Επίτροπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ Τζεντιλόνι επισήμανε ότι Μετά το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) που λήγει το 2026, είναι απαραίτητο ένα εργαλείο που θα απαντά στους νέους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους, όπως η άμυνα, οι τεχνολογίες αιχμής και η καθαρή τεχνολογία.

Λίγες ημέρες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή της για την εφαρμογή των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών-μελών, ο Π. Τζεντιλόνι λέει ότι «βρισκόμαστε στα μισά του δρόμου». Επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των επενδύσεων έρχεται τα τρία τελευταία χρόνια και εκφράζει την ικανοποίησή του που τα σχέδια ανάκαμψης έχουν ήδη καταφέρει να περιορίσουν την απόκλιση στην ανάπτυξη μεταξύ των κρατών-μελών.

Για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, ο Ιταλός Επίτροπος τονίζει ότι εφόσον εγκριθούν, η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει το 2025, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το φθινόπωρο τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλουν τα πολυετή σχέδια προσαρμογής τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button