Υγεία & Διατροφή

Αυτά είναι τα καλύτερα λαχανικά για να πάρετε τις καθημερινές σας βιταμίνες

Τα λαχανικά αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Όλα τα λαχανικά έχουν τα ίδια συστατικά ή μερικά είναι καλύτερα από άλλα για την κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών σε βιταμίνες και μέταλλα;

Η απάντηση είναι ναι, ορισμένα λαχανικά έχουν μεγαλύτερη ποσότητα, καθώς είναι πιο πυκνά σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Εδώ είναι μερικά λαχανικά που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας εάν θέλετε να ενισχύσετε την πρόσληψη βιταμινών ή και μεταλλικών στοιχείων.

Ποιες βιταμίνες χρειαζόμαστε

Το σώμα μας χρειάζεται μικρές ποσότητες ορισμένων βιταμινών και μετάλλων για να λειτουργήσει.

Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που προέρχονται ή παράγονται από ζωντανά στοιχεία και συνήθως περιέχουν άτομα άνθρακα και υδρογόνου.

Οι απαραίτητες βιταμίνες που χρειαζόμαστε περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Α, τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β,το φολικό οξύ και τις βιταμίνες C, D, E και K.

Όσον αφορά τα μέταλλα, χρειαζόμαστε μεταξύ άλλων ασβέστιο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό, κάλιο και ψευδάργυρο.

Τι λαχανικά πρέπει να τρώμε

Η κατανάλωση μεγάλης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών είναι σημαντική για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα από όλες αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Ωστόσο, ορισμένα λαχανικά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Όπως χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε:

Μπρόκολο: Το απεχθάνονται όλα τα παιδιά αλλά, το μπρόκολο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες A, B-5, B-9, C και K, μέχρι μαγνήσιο, νάτριο και θείο.

Φυλλώδη πράσινα: Αποδεικνύεται ότι πρέπει πραγματικά να φάτε χόρτα. Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, είναι γεμάτα βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των Α, Β-9, C, Ε και Κ, και περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο και σίδηρο.

Καρότα: Τα καρότα μπορεί να μην σας βοηθήσουν να δείτε στο σκοτάδι, αλλά θα σας προσφέρουν βιταμίνες A, C, K και τα μέταλλα νάτριο και κάλιο.

Γλυκοπατάτες: Για να λάβετε βιταμίνες Α και C, καθώς και νάτριο και μαγγάνιο, καταναλώστε την ταπεινή γλυκοπατάτα.

Πιπεριές: Οι βιταμίνες Α, C και Ε είναι όλες άφθονες στις πιπεριές, όπως και το μεταλλικό νάτριο.

Όσπρια: Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές, αποτελούν μέρος της γενικής οικογένειας λαχανικών. Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β-6 και Β-9, μαγνήσιο, κάλιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και χαλκό.

Σπαράγγια: Τα σπαράγγια περιέχουν βιταμίνες Β-9, Ε, Κ και θείο.
Αβοκάντο: Το αγαπημένο λαχανικό των millennials διαφημίζεται για έναν λόγο: περιέχει βιταμίνες Β-3, Β-5, Ε και το μέταλλο μαγνήσιο.

Άλλες εξαιρετικές πηγές απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων περιλαμβάνουν τα μανιτάρια, τις πατάτες και – αν βάλουμε φρούτα στο μείγμα – μάνγκο, καρπούζι, μπανάνες, εσπεριδοειδή, φράουλες και ντομάτες, σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι χάνεστε με έναν τόσο μακρύ κατάλογο θρεπτικών συστατικών και λαχανικών, αλλά θυμηθείτε ότι, ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι παίρνετε αρκετά από αυτά είναι να υιοθετήσετε μια ευρεία, υγιεινή διατροφή.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button