ΕνημέρωσηΟικονομία

ΑΔΜΗΕ: Απόφαση-ορόσημο για τη μεθοδολογία εσόδου από τη ΡΑΑΕΥ

Ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το έργο Great Sea Interconnector (GSI) αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΑΕΥ αναφορικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (ΦΕΚ 3751/28.6.24).

Με την απόφαση αυτή, η ελληνική ρυθμιστική αρχή αναγνωρίζει την ανάγκη καταβολής του εσόδου από την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου, σε εναρμόνιση με τη ρυθμιστική αρχή της Κύπρου (ΡΑΕΚ) η οποία έλαβε αντίστοιχη απόφαση το καλοκαίρι του 2023 (επί του προηγούμενου Φορέα Υλοποίησης).

Στην απόφασή της, η ΡΑΑΕΥ προσδιορίζει επιπλέον τον επιμερισμό των λειτουργικών δαπανών σε ποσοστό 50-50%, υιοθετώντας την πρόταση του ΑΔΜΗΕ να αναληφθεί μεγαλύτερο μερίδιο του λειτουργικού κόστους έναντι του 37% που προβλέπεται για το Capex.

Τέλος, η μεθοδολογία που προβλέπει η ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει ισχυρότερη πρόβλεψη για την κάλυψη του γεωπολιτικού κινδύνου του έργου, αναφέροντας ρητά ότι θα καλυφθούν πλήρως τα έξοδα μέσω της ρυθμιστικής περιουσιακής βάσης, κάτι που αναμένεται και από την αντίστοιχη απόφαση της ΡΑΕΚ λόγω της εθνικής σημασίας του έργου και για τις δύο χώρες.

Τονίζεται ότι η λήψη της εν λόγω απόφασης από τη ΡΑΑΕΥ είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι με βάση την προοπτική έκδοσης αυτής της απόφασης απετράπη η αναστολή παραγωγής από την κατασκευάστρια εταιρεία των υποβρύχιων καλωδίων Nexans, λόγω ρυθμιστικής αβεβαιότητας.

Επόμενο κρίσιμο ορόσημο είναι η έκδοση δύο επιπλέον αποφάσεων από τις ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το έργο έως τα μέσα Αυγούστου, ώστε να εκλείψει ο ρυθμιστικός κίνδυνος που υπάρχει ακόμη αυτή τη στιγμή, και να δοθεί το full notice to proceed στην εταιρεία Nexans, αλλά και να επιταχυνθεί η είσοδος επενδυτών που αναμένουν το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο για να λάβουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις. Παρά το ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν έχει ολοκληρωθεί, ο ΑΔΜΗΕ έλαβε δεσμευτικούς όρους χρηματοδότησης (term sheet) από εμπορική τράπεζα και έχει ήδη καταθέσει και στους δύο ρυθμιστές την πρότασή του για το έσοδο (wacc), η οποία τους ενσωματώνει μαζί με τον βαθμό τεχνικής πολυπλοκότητας του έργου.

Την αναγκαιότητα να κλείσουν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες το αργότερο έως τα μέσα Αυγούστου υπογράμμισε σε σύσκεψη που είχε τις προηγούμενες ημέρες και η Κομισιόν με τους ρυθμιστές Ελλάδας και Κύπρου και τον Φορέα Υλοποίησης. Επιπλέον, η Κομισιόν έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην αρχή της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να εξεταστεί η πρόοδος στην υλοποίηση του συγχρηματοδοτούμενου έργου και συγκεκριμένα η πρόοδος σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο και η πορεία των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σε χρηματοδοτικό επίπεδο, πέραν του term sheet από εμπορική τράπεζα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου η χρηματοδότηση του έργου με βάση την αναθεωρημένη μελέτη κόστους-οφέλους, ενώ πρόοδος καταγράφεται και στις συζητήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΠΑ, DFC.

Παράλληλα, η Nexans έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για το detail marine survey και συνεχίζει την κατασκευή του καλωδίου, ενώ ο Φορέας Υλοποίησης βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο των σταθμών μετατροπής Siemens προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική συμφωνία και να υπογραφεί η σύμβαση εντός του 2024.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button