Κόσμος

Πρέπει να μπει φρένο στις δαπάνες του να μειωθεί η μεγάλη δαπάνη του ΙΦΕΤ – Galaksias.com

Τη σημασία του έργου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων τόσο για την υγεία των Ελλήνων ασθενών όσο και για την οικονομία τόνισε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση της κοπής πίτας για τη νέα χρονιά του ΕΟΦ. Ο Υπουργός Υγείας ζήτησε τη βοήθεια του Οργανισμού και των θυγατρικών του για να ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, το οποίο όπως υπογράμμισε «αρχίζει να δημιουργεί τοξικές παρενέργειες στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς».

Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε επίσης ότι η δαπάνη του ΙΦΕΤ είναι πολύ μεγάλη αναφέροντας τα εξής: «Θέλω να βοηθήσετε τον ΙΦΕΤ και να δώσετε τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες για να μειωθεί η δαπάνη του, η οποία είναι υπερβολικά μεγάλη και πρέπει να μπει ένα φρένο. Δεν θα μπορέσει ο ΙΦΕΤ να το κάνει αυτό εάν δεν έχει τη συνεργασία του ΕΟΦ. Θέλω να παρακαλέσω τον ΕΟΦ να κάνει τις εγκρίσεις όσο γίνεται γρηγορότερα. Έχει κρίσιμη σημασία η ταχύτητα της εγκρίσεως των φαρμάκων που εισέρχονται στη θετική λίστα, ορισμένες εταιρίες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προέβαλαν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στη θετική λίστα και άρα αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback». Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να επιταχυνθούν και οι εγκρίσεις των κλινικών μελετών. «Η Κυβέρνησή μας θέλει να δώσει μεγαλύτερο έδαφος και χώρο στις κλινικές μελέτες που για πολλούς και πολλαπλούς λόγους συμφέρουν τη χώρα και τον Έλληνα ασθενή», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τονίζοντας τη σημασία που έχει για το σύστημα Υγείας η ταχύτητα και η διαφάνεια ανάφερε τα εξής: «Οι εγκρίσεις των νέων φαρμάκων της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, η οποία αναπτύσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μας δίνει περηφάνεια, παράγει πλούτο, θέσεις εργασίας αλλά χρειάζεται ασφαλώς και τη συνεργασία ιδιαίτερα του ΕΟΦ. Αυτό το οποίο, επαναλαμβάνω, χρειάζεται είναι να δώσουμε ταχύτητα στο σύστημα. Εάν το σύστημα αποκτήσει ταχύτητα η αγορά θα δουλεύει καλύτερα και με διαφάνεια. Άρα, πρέπει να δώσουμε στην αγορά ταχύτητα μαζί με τη διαφάνεια γιατί εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς. Μία από τις κύριες ευθύνες που έχει ο ΕΟΦ στην φαρμακευτική αγορά, είναι να εξασφαλίζει αυτή τη ταχύτητα και αυτή τη διαφάνεια».

Αναφερόμενος στις προλήψεις που θα γίνουν το 2024, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι αυτές αφορούν και τον ΕΟΦ: «Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε τον αριθμό των μονίμων θέσεων που θα προκηρυχθούν. Αναγνωρίζω ότι ο ΕΟΦ πράγματι έχει λιγότερο προσωπικό».

Όσον αφορά τις ελλείψεις στα φάρμακα σημείωσε ότι δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι μια μεγάλη κουβέντα που γίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ότι στην Ελλάδα είμαστε καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις ελλείψεις κυρίως χάρη στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Πρόσθεσε δε, ότι υπήρξε ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έρθουν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, αρχές Μαρτίου, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας φαρμάκων, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο τρόπος που έγινε στην Ελλάδα αποτελεί best practice για την Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button