ΕνημέρωσηΟικονομία

«Πήρα τα στοιχεία από τον Θεοδωρόπουλο» – Galaksias Portal News

Εξηγήσεις επιχείρησε να δώσει η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου αποστέλλοντας επιστολή προς τους απόδημους των οποίων τα προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν προς αυτήν, προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις.

Στην επιστολή της η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου παραδέχεται πως υπήρξε διαρροή των προσωπικών δεδομένων τους, για την οποία «δείχνει» τον τότε Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ, Νίκο Θεοδωρόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης αναφέρει πως πηγή προέλευσης των στοιχείων τους ήταν το «Αρχείο Αποδήμων 2023», το οποίο περιήλθε στα χέρια της, στα τέλη Ιανουαρίου 2024.

Αναφέρει πως λυπάται για την ανησυχία που προκάλεσε στους απόδημους σε σχέση με την ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων και πως χρησιμοποιήθηκε το όνομα και το email, μόνο μια φορά.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αναλυτικά η επιστολή της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου

Αξιότιμε κ…

Σε απάντηση του ηλεκτρονικού σας μηνύματος, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Από το 2019 μέχρι σήμερα, είμαι εν ενεργεία ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία. Τιμώντας την ψήφο 225.211 συμπατριωτών μας, έδωσα και εξακολουθώ να δίνω μάχες στο Ευρωκοινοβούλιο για σημαντικά εθνικά θέματα (Κράτος Δικαίου, μεταναστευτικό, ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνική πρόνοια, χρηματοδότηση μεσογειακών χωρών, ελληνικές εξαγωγές κ.λπ.). Με αυτή τη θεσμική μου ιδιότητα, επικοινώνησα μαζί σας την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, αποστέλλοντάς σας ηλεκτρονικό ενημερωτικό δελτίο (newsletter), με τίτλο «100 ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές».

Αυτονοήτως, δεν είχα πρόθεση να σας προωθήσω εμπορικά προϊόντα ή υπηρεσίες, όπως οι διαφημιστικές κλήσεις που δεχόμαστε όλοι καθημερινά. Σκοπός μου ήταν να σας πληροφορήσω για τη μεγάλη θεσμική δημοκρατική μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου, από τον τόπο κατοικίας σας, που θα σας φέρει πιο κοντά στην Ελλάδα. Η επικοινωνία μου παρέπεμπε στις πηγές και τους όρους επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων σας, όπως προκύπτουν από την αναρτημένη στην ιστοσελίδα μου πολιτική προστασίας απορρήτου και προσωπικών δεδομένων (όροι συλλογής και χρήσης, δικαιώματα υποκειμένων, μη διαβίβαση σε τρίτους, διαγραφή κ.λπ.). Σας ζητούσα ακόμα την άδεια να επικοινωνώ μαζί σας, κατά το επόμενο διάστημα, προβάλλοντας τις θέσεις μου, ενόψει της υποψηφιότητάς μου για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, παρέχοντάς σας δικαίωμα απόρριψης κάθε περαιτέρω επικοινωνίας.

Ως παιδί και εγώ της ελληνικής ομογένειας, απευθύνθηκα σε σας, τους απόδημους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης, ως ενεργούς πολίτες που εργάζονται και προοδεύουν, εκπροσωπώντας επάξια την Ελλάδα στη χώρα που ζείτε. Θέλησα να σας προσεγγίσω, ασκώντας το δικαίωμά μου περί ελευθερίας της έκφρασης και διάδοσης ιδεών, που είναι κατοχυρωμένο σε Διεθνείς Συνθήκες (όπως το άρθρο 11 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), αλλά και στο ελληνικό Σύνταγμα, στο πλαίσιο του δικαιώματος του εκλέγεσθαι και της συνταγματικής αποστολής των πολιτικών κομμάτων. Σας απέστειλα το ως άνω ενημερωτικό δελτίο, σεβόμενη το δικαίωμά σας στην πληροφόρηση και στην προστασία των προσωπικών σας δεδομένων, που αποτελεί δικαίωμα σχετικό και όχι απόλυτο, το οποίο σταθμίζεται και υποχωρεί όταν συγκρούεται με άλλα υπέρτερα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως τα προαναφερόμενα.

Λυπάμαι, ειλικρινά, για την όποια δικαιολογημένη ανησυχία, άθελά μου, σας προκάλεσα, σε ό,τι αφορά στην πηγή προέλευσης και στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας. Πηγή τους αποτελεί το «Αρχείο Αποδήμων 2023», το οποίο περιήλθε στα χέρια μου, στα τέλη Ιανουαρίου 2024, σε ψηφιακή μορφή, από τον τότε Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος σήμερα έχει αποπεμφθεί. Προερχόμενο από στοιχεία αποδήμων που είχαν συλλεγεί από τις βουλευτικές εκλογές του 2023, το αρχείο αυτό περιείχε, αποκλειστικά και μόνο, τα εξής στοιχεία σας: αύξοντα αριθμό εκλογέα, φύλο, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, όνομα συζύγου, ημερομηνία, πόλη και χώρα γέννησης και ψηφοφορίας, ταχυδρομική και ηλεκτρονική διεύθυνση.

Εξ αυτών, χρησιμοποιήθηκε εκ μέρους του πολιτικού γραφείου μου, κατόπιν εντολής μου, μόνο το όνομα και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, μια και μοναδική φορά, για τον σκοπό παρότρυνσης συμμετοχής σας στην κορυφαία δημοκρατική εκλογική διαδικασία. Σας διαβεβαιώνω, επίσης, ότι στα στοιχεία που έλαβα δεν περιλαμβάνονται ΑΦΜ, ΑΜΚΑ ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία από την εγγραφή σας στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, που, όπως γνωρίζετε, θεσμοθετήθηκε αργότερα με τον Ν. 5083/2024 και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ακολούθησε. Επισημαίνω δε ότι τα μοναδικά στοιχεία που έχω λάβει από το Υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν σχετικής αίτησής μου το 2019 και το 2021, είναι οι εκλογικοί κατάλογοι, δημόσια αρχεία, όπως δικαιούμαι, εκ της βουλευτικής μου ιδιότητας, κατά την εκλογική νομοθεσία. Τα παραπάνω θα αποδειχθούν από την σε εξέλιξη κατεπείγουσα έρευνα της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας και της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, προς την οποία η λίστα αποδεκτών του newsletter παραδόθηκε εκ μέρους μου κρυπτογραφημένη στις 15.3.2024, απέχοντας από κάθε επεξεργασία.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων 2016/679, ελληνικός εφαρμοστικός νόμος 4624/2019, οδηγίες Αρχών Ιδιωτικότητας) και τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων (Συμβούλιο Επικρατείας 1343, 1344, 1345/2022), η πολιτική επικοινωνία δεν αποτελεί εμπορική προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών (spam), κατά την έννοια του ελληνικού νόμου 3741/2006. Αντίθετα, λόγω της φύσης του, ως πεμπτουσία της δημοκρατίας, ο πολιτικός διάλογος ενός υποψηφίου με το εκλογικό σώμα απαιτεί ειδική ρύθμιση, που ακόμα δεν υπάρχει ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, αφού από το 2021 τελεί υπό συζήτηση το σχέδιο Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την πολιτική διαφήμιση.

Υπό το πρίσμα του GDPR, η πολιτική επικοινωνία μπορεί να διενεργηθεί νόμιμα,

α) είτε βάσει της έγκυρης συγκατάθεσης του αποδέκτη, που εν προκειμένω δεν υπάρχει για τους περισσότερους από σας, πλην όσων γνωρίζω προσωπικά (φίλοι και γνωστοί, ψηφοφόροι και μη, συνδικαλιστικοί φορείς, πολιτικές ομιλίες, κομματικές πηγές κ.λπ), και είναι ήδη γραμμένοι στη λίστα αποδεκτών μου,

β) είτε βάσει της υποκειμενικής εκτίμησής μου περί του υπέρτερου εννόμου συμφέροντός μου να σας ενημερώσω επώνυμα και υπεύθυνα για την επιστολική ψήφο. Το έπραξα καλόπιστα, βασιζόμενη στο ότι τα στοιχεία σας μου δόθηκαν από το αρμόδιο κομματικό στέλεχος, το οποίο συμμετείχε σε ενημερωτικές καμπάνιες προς αποδήμους συμπατριώτες μας, και συνεπώς πίστευα ότι δεν θα σας προκαλέσω ενόχληση, ενόψει της θεσμικής ιδιότητάς μου και του σκοπού της επικοινωνίας μας, προς ενίσχυση του πλουραλισμού και της δημοκρατικής συμμετοχής σας στις επερχόμενες Ευρωεκλογές.

Άλλωστε, γνώριζα ότι, με απόφαση της ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων προβλέπεται η παροχή, στους υποψηφίους κάθε συνδυασμού, από τα Μητρώα των δικηγορικών συλλόγων, όλων των στοιχείων επικοινωνίας των δικηγόρων-εκλογέων (ονοματεπώνυμα, αριθμοί μητρώου, τηλεφωνικοί αριθμοί, ταχυδρομικές και ηλεκτρονικές διευθύνσεις κ.λπ), για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Δηλαδή για την ενημέρωση των ψηφοφόρων ώστε αυτοί να επιλέξουν, μετά λόγου γνώσεως, τους καταλληλότερους υποψηφίους στις δικηγορικές εκλογές. Αντίστοιχα, από την κοινοβουλευτική μου θητεία στο ΕΚ ξέρω ότι η χορήγηση πλήρων αντιγράφων των εκλογικών καταλόγων, προς κόμματα και υποψηφίους βουλευτές, εφαρμόζεται, για λόγους διαφάνειας, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (μη εμπορική χρήση, μη διαβίβαση σε τρίτους, σύντομη προθεσμία διαγραφής κ.λπ.). Επιπλέον, τα δικαστήρια, εθνικά και ευρωπαϊκά, κατά κανόνα δεν επιδικάζουν αποζημιώσεις για ηθική βλάβη των αποδεκτών από χρήση δεδομένων, αν αυτοί δεν αποδείξουν ποια συγκεκριμένη ζημία υπέστησαν από ένα μοναδικό μήνυμα ενημερωτικού χαρακτήρα.

Σε κάθε περίπτωση, ως υπεύθυνη επεξεργασίας, ικανοποιώντας πλήρως τα δικαιώματά σας, ενημέρωσης, πρόσβασης, εναντίωσης και διαγραφής των δεδομένων σας, όπως προβλέπεται στα άρθρα 12, 13, 14, 15, 17 και 21 του Γενικού Κανονισμού (GDPR), σας δηλώνω κατηγορηματικά τα εξής:

α) στα παραπάνω προσωπικά σας δεδομένα που δεν συλλέχθηκαν απευθείας από σας, είχαν περιορισμένη πρόσβαση μόνο οι συνεργάτες του γραφείου μου και κανένας άλλος,

β) η μαζική αποστολή του ηλεκτρονικού ενημερωτικού δελτίου μου της 1ης Μαρτίου 2024, ήταν αναγκαία να γίνει τότε, ήτοι 100 ημέρες πριν από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, περιείχε δε τα πλήρη στοιχεία μου, παραπομπή στους όρους επεξεργασίας και παρέχοντάς σας δυνατότητα απεγγραφής,

γ) το όνομα και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας χρησιμοποιήθηκε μια και μοναδική φορά, για την παρότρυνση συμμετοχής σας στις Ευρωεκλογές, ενώ τα λοιπά στοιχεία σας δεν έτυχαν καμιάς περαιτέρω επεξεργασίας ούτε διαβιβάστηκαν σε τρίτους,

δ) ενόψει της εύλογης εναντίωσής σας στη χρήση των δεδομένων σας, θα ακολουθήσω την όποια απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων περί διαγραφής των στοιχείων σας και δεν θα επικοινωνήσω στο μέλλον μαζί σας.

Μετά τις παραπάνω έντιμες και ειλικρινείς μου εξηγήσεις, θεωρώ ότι πρέπει πλέον να εκλείψουν οι όποιες ανησυχίες σας για την ασφάλεια των δεδομένων σας. Καταλήγοντας, σας επισημαίνω ότι έχω ήδη αναλάβει την πολιτική ευθύνη που μου αναλογεί, ανακοινώνοντας επίσημα ότι δεν θα είμαι πλέον υποψήφια με το κόμμα της ΝΔ για τις Ευρωεκλογές. Τέλος, σας δηλώνω, ενόψει της μακρόχρονης κοινοβουλευτικής μου διαδρομής, ότι είμαι έτοιμη να προασπίσω τα δικαιώματά μου από οποιαδήποτε προσπάθεια άντλησης πολιτικών, οικονομικών ή άλλων ωφελημάτων από την ως άνω πολιτική επικοινωνία μου.

Με εκτίμηση

Άννα- Μισέλ Ασημακοπούλου».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button