Υγεία & Διατροφή

Ακρίβεια: Στα ύψη το κόστος των κρεάτων με αυξήσεις έως και 100% – Οι τιμές στο Ηράκλειο – ΗράκλειοΟι τιμές στο κρέας πλέον, σε σχέση με την περίοδο πριν από τον πόλεμο, είναι τεράστιες, με το μοσχάρι να φτάνει έως και το +76%, ενώ στο κοτόπουλο και το χοιρινό έως και 100% – Αναλυτικά πως διαμορφώνονται οι τιμές στο Ηράκλειο

Καθημερινά εκτοξεύεται το κόστος, πλέον, για το οικογενειακό τραπέζι, με τα προϊόντα του κρέατος να είναι χαρακτηριστικά ως προς την ακρίβεια, που έχει πια χτυπήσει «κόκκινο». Οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Δατσέρης, ξεκαθαρίζει ότι «εμείς απορροφήσαμε μέχρις ενός σημείου όλες τις αυξήσεις. Από τώρα και μετά, όμως, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλες. Και οι τιμές αυξάνονται διαρκώς σε όλα τα είδη κρέατος, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο η Πολιτεία δεν παρεμβαίνει να στηρίξει την αγορά, τους επαγγελματίες και τους καταναλωτές!».

Αναλυτικότερα, οι τιμές στο κρέας πλέον, σε σχέση με την περίοδο πριν από τον πόλεμο, είναι τεράστιες, με το μοσχάρι να φτάνει έως και το +76%, ενώ στο κοτόπουλο και το χοιρινό έως και 100%.

Είναι ενδεικτική η σύγκριση που μπορεί να γίνει με την κρεαταγορά της Αθήνας (σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το newsit.gr). Στην Αθήνα το μοσχαράκι, από 8,50-9 ευρώ που ήταν, σήμερα φτάνει τα 13-15 ευρώ. Οι αντίστοιχες τιμές που μας έδωσε ο Μανόλης Δατσέρης για το Ηράκλειο είναι στο μοσχαράκι τα 13 ευρώ χωρίς κόκκαλο και τα 10 ευρώ με κόκκαλο. Αντίστοιχα στο κοτόπουλο, από τα 2 έως 2,5 ευρώ, φτάνει στα 3,50 έως 4 ευρώ το κιλό στην Αθήνα. Στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών, μπορεί να ξεπερνάει και τα 4 ευρώ. Στο χοιρινό, από τα 3,50 έως 5 ευρώ που ήταν, σήμερα φτάνει τα 5 έως 7 ευρώ το κιλό. Στο Ηράκλειο οι τιμές είναι ακόμα υψηλότερες, αφού στο χωρίς κόκκαλο χοιρινό η τιμή έχει φτάσει τα 7,50 ευρώ το κιλό.

Και όλα αυτά χωρίς τη λεγόμενη «πρώτη ποιότητα». Στο βόειο κιλότο (το πίσω μέρος του μοσχαριού) η τιμή στο Ηράκλειο φτάνει τα 13 ευρώ το κιλό, ενώ το χοιρινό φιλέτο στα 13,5 ευρώ. Στην Αθήνα αντίστοιχα είναι στα 12,5 ευρώ το κιλό, ενώ τόσο στην Αθήνα όσο και στο Ηράκλειο το βιολογικό κοτόπουλο είναι στα 11-11,50 ευρώ. Στο Ηράκλειο το κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής είναι από 5,80 έως 6 ευρώ το κιλό.

Επίσης, τόσο στην Αθήνα όσο και στο Ηράκλειο, η τιμή για μια μέση οικογένεια που θα αγόραζε από 2 κιλά κρέας από το κάθε είδος είναι αδιανόητα ψηλή. Ενδεικτικά, μια οικογένεια που έδινε για κρέας 27 ευρώ την εβδομάδα, τώρα δίνει έως και 52 ευρώ, μια αύξηση πάνω από 90%!

Η επιβάρυνση ανά μήνα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 100 ευρώ ή και να τα ξεπεράσει, χωρίς να υπολογίζονται και τα αυξημένα κόστη για να πάει και να γυρίσει κανείς από τα ψώνια, αλλά και το αυξημένο κόστος ενέργειας για να μαγειρέψει κανείς στο σπίτι.

Ανεβαίνουν οι τιμές και στα αμνοερίφια

Κι ενώ η Αθήνα παρουσιάζει μόνο τις τιμές σε άλλα είδη κρέατος, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε τι γίνεται στην Κρήτη αναφορικά με τα αμνοερίφια. «Υπάρχουν αυξήσεις και στα αμνοερίφια. Από την άλλη εβδομάδα έρχονται οι αυξήσεις, παρότι μετά το Πάσχα δεν είχαμε ούτε αυξήσεις ούτε μειώσεις. Ήταν μια σταθερή κατάσταση σε ό,τι αφορά τις τιμές των αμνοεριφίων», σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου.

«Σήμερα η τιμή στο αρνί είναι στα 12,20 ευρώ το κιλό και στο κατσίκι γύρω στα 12,50 ευρώ το κιλό, όταν πριν από τον πόλεμο ήταν στα 8,90 ευρώ το κιλό στο αρνί και στα 9,40 ευρώ το κιλό στο κατσίκι. Καταλαβαίνετε ότι ήδη είναι πολύ μεγάλες οι διαφορές. Και το θέμα είναι ότι δε θα παραμείνουμε εκεί», λέει χαρακτηριστικά ο Μανόλης Δατσέρης.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος των κρεοπωλών μάς λέει ότι «η Πολιτεία δεν έχει κάνει κάτι για να σταματήσει τις αυξήσεις. Βγαίνει και λέει η κυβέρνηση ότι θα δώσει ένα κουπόνι 200-250 ευρώ για τα νοικοκυριά και τα ψώνια τους. Και αφήνει εκτός τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λέει πως το κουπόνι θα ισχύει μόνο για τα σούπερ-μάρκετ. Πώς θα στηρίξει την αγορά; Έτσι; Έχουμε κάνει αίτημα ως Ομοσπονδία που λέει ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να δίνει τα κουπόνια μόνο για σούπερ-μάρκετ. Για ποιον λόγο; Εμάς που είμαστε κρεοπώλες και πληρώνουμε τους φόρους μας, γιατί μας αφήνουν εκτός;».

(φωτογραφία αρχείου pexels)


πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger