Επικαιρότητα

Πώς μια καταγγελία οδήγησε στο παράπηγμα με τα 87 ζώα στα Χανιά (vid, pics) – Galaksias.com

Σοκ στα Χανιά με την 60χρονη που ζούσε με 77 γάτες και 10 σκύλους σε λίγα τετραγωνικά – 200.000 το συνολικό πρόστιμο που της επιβλήθηκε

Εβδομήντα επτά γάτες και δέκα σκύλους στην περιφραγμένη αυλή μόλις λίγων τετραγωνικών της ισόγειας μονοκατοικίας της, κλεισμένα σε αυτοσχέδια κλουβιά και κάτω από άθλιες συνθήκες, είχε μια 60χρονη στα Χανιά η οποία συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές και παραπέμφθηκε για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ευζωίας ζώων συντροφιάς. Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη σήμερα το μεσημέρι αφού της επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα τα οποία πλησιάζουν τις 200.000 ευρώ!

Όπως υποστηρίζουν περίοικοι, τα ζώα παραμένουν κλεισμένα στον πρόχειρα περιφραγμένο χώρο και την παρουσία τους υποδηλώνουν μόνο τα νιαουρίσματα και τα γαυγίσματα που συχνά αναστατώνουν τη γειτονιά.

Το μαρτύριο των μικρών τετράποδων έφερε στο φως η κ. Λήδα Σηφοδασκαλάκη, μέλος του Save Animals Chania, η οποία πριν από δέκα ημέρες ενημερώθηκε πως από την ερμητικά περιφραγμένη με καλαμιές και δίχτυ αυλή, ακούγονταν κραυγές γατιών. Ενημέρωσε άμεσα την αστυνομία η οποία στην πρώτη απόπειρα έρευνας συνάντησε τείχος, μιας και οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, η 60χρονη που συνελήφθη μαζί με τον σύζυγο της, δεν άνοιξαν την πόρτα. Ακολούθησε γραπτή καταγγελία και το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας αστυνομικής της Άμεσης Δράσης κατάφεραν να εισέλθουν για να μείνουν άναυδοι απ’ όσα αντίκρισαν.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της κ. Λήδας Σηφοδασκαλάκη: «Στο χώρο της αυλής αλλά και μέσα στο σπίτι, πέραν των σκουπιδιών και της βρωμιάς που επικρατούσε, υπάρχουν αυτοσχέδια ξύλινα κουτιά, κλουβιά από παλέτες σκεπασμένα με χαρτόκουτες και νάιλον, συρμάτινα σκουριασμένα κλουβιά καλυμμένα εντελώς, στα οποία μέσα ζουν στρυμωγμένες ανά ομάδες εβδομήντα επτά γάτες. Οι γάτες ζουν στο σκοτάδι, πολλές φαίνονται άρρωστες και οι περισσότερες δεν είχαν χώρο καν να κουνηθούν. Επίσης υπήρχαν δύο σκυλιά περίπου τεσσάρων κιλών μέσα σε ένα στενό κλουβί 1Χ1, τρία σκυλιά δεμένα στον κήπο και άλλα πέντε σκυλιά δεμένα στις καρέκλες και το τραπέζι της κουζίνας του σπιτιού».

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας «Νέμεσις» για το περιβάλλον και τα ζώα, κ. Αναστασία Μπομπολάκη, είπε στη Νέα Κρήτη ότι την κατάσταση, της μετέφερε εκπαιδευτικός που παραδίδει μαθήματα στην 60χρονη, η οποία είναι μαθήτρια του εσπερινού γυμνασίου. «Μου είπε ότι έχει δεκάδες γατιά και σκυλιά και ότι έχει απευθυνθεί πολλές φορές στο δήμο. Ζήτησε την παρέμβαση μου, επικοινώνησα με την αστυνομία και έμαθα ότι έχει εβδομήντα επτά γάτες κλεισμένες μέσα σε κλουβιά που ούτε περιστέρι δεν μπορεί να μπει. Από νομικής πλευράς μιλάμε για βαριά κακοποίηση ζώων και αυτό επισείει πολύ αυστηρά διοικητικά πρόστιμα, πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ».

Στην 60χρονη επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα το σύνολο των οποίων πλησιάζει το ποσό των 200.000 ευρώ! Για την ακρίβεια, 177.100 ευρώ για τις περιπτώσεις των εβδομήντα επτά γατιών και 23.000 ευρώ για τα σκυλιά.

«Αυτή η κατάσταση δεν παραπέμπει σε αγάπη προς τα ζώα. Είναι βασανισμός των ζώων και προέρχεται από μια κατηγορία ανθρώπων που δεν το κατανοούν και συγκεντρώνουν ζώα νομίζοντας ότι τα βοηθούν» σημείωσε η κ. Μπομπολάκη. Έκκληση σε εθελοντές και φιλοζωϊκούς συλλόγους να φιλοξενήσουν κάποια από τα ζώα απευθύνει η κ. Λήδα Σηφοδασκαλάκη από το Save Animals Chania, η οποία επίσης τόνισε πως οι άνθρωποι που τα κρατούν κλεισμένα, είναι συλλέκτες. «Δεν έχουν επίγνωση την κακοποίησης που κάνουν στα ζώα. Θεωρούν με τον τρόπο τους ότι τα σώζουν και ότι ο εγκλωβισμός σε σκοτεινά κλουβιά είναι προστασία», είπε χαρακτηριστικά.

Zoa Xania

Οι φιλοζωικοί σύλλογοι στα Χανιά καλούνται σε συνεργασία με την αστυνομία και το δήμο να αναλάβουν μέριμνα για τη φροντίδα και τη φιλοξενία των ζώων, ωστόσο πολλά είναι πιθανό να ελευθερωθούν, αφού προηγουμένως στειρωθούν. Σημειώνεται πάντως ότι η 60χρονη φέρεται να είχε απευθυνθεί στο δήμο ζητώντας την παρέμβαση του για τη φροντίδα των δεκάδων τετράποδων.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button