Επικαιρότητα

Έρχεται πρόστιμο έως 30.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες αυτοκινήτων – Ποιοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν

Μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 έχουν τη δυνατότητα οι οδηγοί να καταβάλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2024 καθώς τότε λήγει η δίμηνη παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Εξουθενωτικό είναι το πρόστιμο που περιμένει όσους προσπαθήσουν να απαλλαχθούν από τα Τέλη Κυκλοφορίας, χωρίς να καταθέσουν τις πινακίδες των ΙΧ τους.

Μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 έχουν τη δυνατότητα οι οδηγοί να καταβάλουν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2024 καθώς τότε λήγει η δίμηνη παράταση που είχε δώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ μπορούν να τα εκτυπώσουν τα ειδοποιητήρια και να τα εξοφλήσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είτε με κωδικούς Taxisnet είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ τους.

Τα πρόστιμα για εκπρόθεσμη καταβολή

Όσοι δεν καταβάλουν εκπρόθεσμα τα Τέλη Κυκλοφορίας 2024, τότε έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο που είναι ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα. Ειδικότερα το πρόστιμο είναι:

  • Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ.
  • Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Το πρόστιμο των 30.000 ευρώ

Ο μοναδικός τρόπος να αποφύγει κάποιος τα Τέλη Κυκλοφορίας είναι να θέσει το αυτοκίνητό του σε ψηφιακή ακινησία. Σε αυτή, ωστόσο, την περίπτωση απαγορεύεται ρητά να το μετακινήσει.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που διαπιστωθεί από τα κατά νομό αρμόδια όργανα και από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ότι ένα όχημα, ενώ έχει δηλωθεί σε ακινησία, κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο φέροντας πινακίδες, τότε επιβάλλεται πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, καθώς και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής το διοικητικό πρόστιμο εκτοξεύεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.

Πώς θέτω το αυτοκίνητό μου σε ψηφιακή ακινησία

Συνδεόμαστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.

Επιλέγουμε «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία» όπου καταχωρούμε ή επιλέγουμε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούμε να θέσουμε σε ψηφιακή ακινησία.

Καταχωρούμε τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον ταχ.κωδ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

Επίσης δηλώνουμε υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι, είτε ιδιόκτητος, είτε ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Υποβάλουμε την αίτησή μας και εφόσον είμαστε μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα μας δίνει αριθμό αίτησης και μας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση για το αίτημα μας, το οποίο, με αντίστοιχη της προαναφερθείσας διαδικασίας, θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πηγή: carandmotor.gr

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button