ΕνημέρωσηΤεχνολογία

H κατανάλωση σιταριού μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Μια ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι μια δίαιτα που περιέχει σιτάρι μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ). Αυτό οφείλεται στους αναστολείς της αμυλάσης τρυψίνης (ATI), φυσικές πρωτεΐνες στο σιτάρι, ενώ οι πρωτεΐνες γλουτένης δεν επηρέασαν τη φλεγμονώδη αντίδραση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στα περιοδικά Gut and Therapeutic Advances in Neurological Disorders. Η ερευνητική ομάδα θέλει τώρα να διερευνήσει τον βαθμό στον οποίο μια δίαιτα χωρίς σιτάρι μπορεί να βελτιώσει τις φαρμακευτικές θεραπείες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή νευρικά κύτταρα σε μια υπερβολική αντίδραση, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν συνεχώς. Τα πιο κοινά πρώιμα συμπτώματα είναι προσωρινές αισθητηριακές διαταραχές, διαταραχές της όρασης και μυϊκή παράλυση.

«Είναι γνωστό ότι ορισμένες πρωτεΐνες σιταριού μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αυτό περιλαμβάνει την κοιλιοκάκη, η οποία επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του λεπτού εντέρου στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη στο σιτάρι. Αυτό που είναι νέο είναι ότι και άλλες πρωτεΐνες σιταριού μπορούν γενικά να συμβάλουν στη φλεγμονή», εξηγεί ο Detlef Schuppan, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταφραστικής Ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Mainz και Καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι μια δίαιτα που περιέχει σιτάρι μπορεί να επηρεάσει φλεγμονώδεις ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μπορέσαμε να δείξουμε, τόσο σε ζωικό μοντέλο όσο και σε κλινική πιλοτική μελέτη, ότι οι πρωτεΐνες ATI στο σιτάρι μπορούν να ενισχύσουν τη σοβαρότητα της ΣΚΠ. Οι οι πρωτεΐνες ATI παίζουν ευρύτερο ρόλο στη φλεγμονή από τις πρωτεΐνες γλουτένης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αναστολείς τρυψίνης αμυλάσης (ΑΤΙ) είναι φυσικές πρωτεΐνες που βρίσκονται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Οι πρωτεΐνες ATI δύσκολα αφομοιώνονται και προκαλούν ήπιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο έντερο. Ωστόσο, δεν δρουν μόνο στο έντερο. Τα φλεγμονώδη κύτταρα και οι διαλυτοί φλεγμονώδεις μεσολαβητές που ενεργοποιούνται από τις ATI, μπορούν επίσης να μεταφερθούν από το έντερο σε άλλα μέρη του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Η ερευνητική ομάδα μπόρεσε να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα από το ζωικό μοντέλο σε μια κλινική πιλοτική μελέτη. Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν ασθενείς με μέτρια σοβαρή ή ήπια ενεργό ΣΚΠ. Η μία ομάδα μελέτης ακολούθησε δίαιτα μειωμένης κατανάλωσης σίτου για τρεις μήνες, ενώ η άλλη ομάδα συνέχισε τη δίαιτα που περιείχε σιτάρι. Μετά τους τρεις μήνες, οι ομάδες άλλαξαν στην άλλη δίαιτα για άλλους τρεις μήνες. Οι ασθενείς με ΣΚΠ ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια της δίαιτας χωρίς σιτάρι. Λιγότερα φλεγμονώδη ανοσοκύτταρα μετρήθηκαν επίσης στο αίμα τους.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button