Κόσμος

Ανάλυση CNNi: Πώς η στρατηγική της Ουκρανίας «ξεφουσκώνει» την εικόνα του αήττητου Πούτιν

Με μια κίνηση-ματ η Ουκρανία, εισβάλοντας σε ρωσικά εδάφη, έκανε την απόλυτη ανατροπή σε έναν πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 2,5 χρόνια, υπενθυμίζοντας έστω και αργά, πόσο εύθραυστη είναι στην πραγματικότητα η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάλυσή του το CNNi. 

Πριν από δύο μήνες, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονταν στην περιοχή του Χαρκόβου, το Κίεβο φυλούσε τα σύνορά του, ανησυχώντας για το πού αλλού θα μπορούσε η Ρωσία να βρει τρωτά σημεία. Ωστόσο, αντί γι’ αυτό, η Ουκρανία φαίνεται να κοίταξε καλύτερα τον χάρτη, αποφασίζοντας τελικά ότι η Ρωσία ήταν εξίσου εκτεθειμένη καταφέρνοντας να γυρίσει το «παιχνίδι».

Μια εβδομάδα μετά – όποια και αν είναι στο τέλος η έκβαση της εισβολής της Ουκρανίας στη Ρωσία – η αρχικά αινιγματική, ίσως και βιαστική, απόφαση του Κιέβου να στείλει χιλιάδες στρατιώτες στην περιοχή του Κουρσκ και πέραν αυτής, αποδίδει καρπούς. Τώρα, ο στρατός της Ουκρανίας, φαίνεται πως ελέγχει περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής.

Ουκρανοί στρατιώτες πάνω σε τεθωρακισμένο όχημα στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι το υλικό που έχει εντοπιστεί με γεωεντοπισμό δείχνει ότι η Ουκρανία ελέγχει μεγαλύτερο αριθμό, ενώ εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αιχμαλωτιστεί. Επιπλέον, σημείωσαν ότι η ικανότητα του ανώτατου διοικητή της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σίρσκι να προβάλει ανάλογους ισχυρισμούς αποτελούν αξιοσημείωτη νίκη στον πόλεμο πληροφοριών για το Κίεβο, ακόμη και αν η Μόσχα περιορίζει σημαντικά τις πληροφορίες τις οποίες δίνει στη δημοσιότητα.

Τα γεγονότα αποτελούν έκπληξη ως προς τον τρόπο με τον οποίο εκθέτουν το χάσμα ανάμεσα στην εικόνα της αήτηττης Ρωσίας που θέλει να προβάλει ο Πούτιν σε σχέση με την εύθραυστη πραγματικότητα, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να υποβαθμίζει αρχικά την εισβολή, αναθεωρώντας ωστόσο σύντομα τη στάση του.

Η εισβολή έχει συγκλονίσει τους Ρώσους αξιωματούχους, προκαλώντας την εκκένωση χιλιάδων πολιτών στο Κουρσκ και το γειτονικό Μπέλγκοροντ, αλλά και την αναδιάταξη ρωσικών στρατευμάτων στο Κουρσκ από περιοχές όπου μαίνονται έντονες μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

Τα λάθη της Μόσχας λειτουργούν υπέρ του Κιέβου

Η έλλειψη διαφάνειας στο ρωσικό σύστημα – όπου τα λάθη και τα προβλήματα κρύβονται αντί να αντιμετωπίζονται κατά μέτωπο – λειτουργεί υπέρ του Κιέβου. Είναι απίθανο η Μόσχα, ή ακόμη και ο κυβερνήτης του Κουρσκ, να γνωρίζει σε τι είδους χαοτική κατάσταση έχουν περιέλθει, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ο Ρώσος αξιωματούχος Αλεξέι Σμιρνόφ, ο οποίος εκτελεί χρέη κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, δήλωσε στον Πούτιν μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία ελέγχει 28 οικισμούς, με αδιευκρίνιστη την τύχη 2.000 ανθρώπων την ώρα που 121.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί.

xartis.jpg

Τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεση στο ρωσικό έδαφος. Ο στρατός της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι ελέγχει περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (386 τετραγωνικά μίλια) ρωσικού εδάφους, ενώ οι ρωσικές αρχές αναφέρουν ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις περιοχές Κουρσκ και Μπέλγκοροντ.

CNNi

Ο Πούτιν, ξεκινώντας να αποδεκατίζει σιγά σιγά τους στρατιωτικούς αρχηγούς του κατά τη διάρκεια των 30 μηνών της ασταμάτητης ροής αυτού του πολέμου, φαίνεται πως ακόμα δεν έχει βρει τη λύση. Το μόνο σίγουρο είναι πως εξακολουθεί να παίζει τον αήττητο τσάρο παρά την τελευταία αποτυχία, και ενώ την Τετάρτη διαβεβαιώθηκε από τον αρχηγό του επιτελείου του, τον Βαλέρι Γερασίμοφ, ότι η ουκρανική προέλαση είχε ανακοπεί. Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που συνέβη αυτού του είδους η εισβολή στη Ρωσία, ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν επικεφαλής.

Τα δύο κρίσιμα ερωτήματα

Δύο ερωτήματα παραμένουν. Το πρώτο αφορά την τελική έκβαση της εισβολής της Ουκρανίας. Σκοπεύουν να προσπαθήσουν να κρατήσουν έστω και την παραμικρή έκταση; Σκοπεύουν να συνεχίσουν να μαίνονται σε ανυπεράσπιστους χώρους; Η κάθε κίνηση από εδώ και πέρα πρέπει να είναι τόσο προσεκτικά σχεδιασμένη όσο και η εισβολή για να επέλθει η τελική επιτυχία του Κιέβου.

Το δεύτερο είναι τι αντίκτυπο έχει αυτό στο πιο δύσκολο μέτωπο της Ουκρανίας στο Ντονμπάς, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τη δαπανηρή αλλά αδυσώπητη προέλασή τους. Όσο μικρό και αν είναι το χωριό, η Μόσχα εξακολουθεί να επιτίθεται.

Russia Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε συνάντηση με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Καλίνινγκραντ, Αλεξέι Μπεσπροζβάννιχ, έξω από τη Μόσχα, την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

«Αίνιγμα» η αντίδραση Πούτιν

Ως εκ τούτου, μεγάλο μέρος του τι θα συμβεί στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από την αντίδραση της Ρωσίας στην εισβολή, δεδομένων των ανησυχιών ότι η αντίδραση θα μπορούσε να είναι οργισμένη δεδομένης της ταπείνωσης του Κρεμλίνου.

Ένα γεγονός ωστόσο παραμένει. Τόσο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Ρώσος Πούτιν έχουν αναφερθεί στην εισβολή σε σχέση με τον ρόλο της στις συνομιλίες. Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία προσπαθεί να βελτιώσει τη θέση της πριν από τις συνομιλίες – συνομιλίες που φαίνεται ότι εξακολουθούν να μην έχουν αντζέντα, ή ημερομηνία, ή οποιαδήποτε αίσθηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από CNNi, Ukraine’s Russia gambit punctures Putin’s veneer of invincibility once again

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button