ΕνημέρωσηΟικονομία

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας

Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης του θα υπολογίζεται εμπροσθοβαρώς το επίδομα ανεργίας για όσους απολυθούν μετά από αρκετά χρόνια ασφάλισης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο newsit.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε πρόσφατα, η Υπουργός Εργασίας, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, «το επίδομα ανεργίας χρειάζεται να γίνει πιο ανταποδοτικό. Δηλαδή να είναι μια ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια τα οποία δουλεύει κάποιος, άρα εισφέρει στο ταμείο του και στη ΔΥΠΑ και τα χρόνια τα οποία εισφέρει με υψηλότερο πιθανόν μισθό. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ανταποδοτικότητα του να το κάνουμε ακόμα πιο απλό. Δηλαδή να γίνει μια ενοποίηση των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ωφελούμενο”.

Η κα Μιχαηλίδου τόνισε επίσης πως “επιπλέον, εξετάζουμε το σενάριο να είναι πιο εμπροσθοβαρές, δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο, αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να μπορεί κάποιος να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά-σιγά να βαίνει μειούμενο. Μέσα στο 2024 θα λειτουργήσει πιλοτικά, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος και θα δούμε πως κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά».

Η ίδια πηγή του newsit.gr αναφέρει πως προς το παρόν δεν έχει “κλειδώσει” κανένα σενάριο σε σχέση με τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας.

Δηλαδή δεν έχει “κλειδώσει” ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ο οποίος θα οδηγεί σε ένα πιο “ανταποδοτικό”, πιο υψηλό επίδομα ανεργίας σε σχέση με το σημερινό επίπεδο (55% του κατώτατου μισθού).

Ούτε, επίσης, έχει κλειδώσει το χρονικό διάστημα για το οποίο το επίδομα ανεργίας θα είναι “πιο εμπροσθοβαρές”, δηλαδή υψηλότερο.

Ωστόσο η ίδια πηγή αναφέρει πως σε σχέση με τη βάση υπολογισμού του “πιο ανταποδοτικού” επιδόματος ανεργίας, πως αυτή δεν θα είναι ο κατώτατος μισθός, ούτε ο τελευταίος μισθός του δικαιούχου πριν απολυθεί, αλλά μέσος μισθός της προ της απόλυσης περιόδου.

Παράλληλα, επισήμανε πως δεν είναι δεδομένο ότι η εξαγγελθείσα πιλοτική εφαρμογή θα αφορά “αναγκαστικά περιοχές”. Μ΄άλλα λόγια, μπορεί να αφορά “και πληθυσμιακές ομάδες”, σημείωνει στο newsit.gr η ίδια πηγή.

To άρθρο Με βάση το μέσο μισθό της περιόδου απασχόλησης θα υπολογίζεται το επίδομα ανεργίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button