ΕνημέρωσηΠολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι συνεχίζεται η επιχείρηση συγκάλυψης για τα Τέμπη

Αποφασισμένος να αναδείξει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του πρώην υπουργού Μεταφορών στην  υπόθεση των Τεμπών εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ που χθες (01.04.2024) έστειλε  συγκεκριμένο κατηγορητήριο εναντίον του Κώστα Καραμανλή στην ΝΔ.  

Η κυβερνητική άρνηση  -μέσω πηγών- να συσταθεί με αυτό το κατηγορητήριο προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη δεν εξέπληξε κανέναν στον ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως επεσήμαιναν  «η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή ήταν προσχηματική, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από την δυσχερή θέση που βρίσκεται ».

«Από το «να φέρετε στη Βουλή κατηγορητήριο, να το συζητήσουμε» και «με γενικές κατηγορίες και χωρίς κατηγορητήριο, δεν έχουμε κράτος δικαίου», του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο «αφού συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, να το φέρει στην ολομέλεια» των κυβερνητικών πηγών. Από τα θερμά χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή και τους κυβερνητικούς  λεονταρισμούς για την υποστήριξη του, στην άτακτη υποχώρηση» ανέφεραν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Κουμουνδούρου επαναλαμβάνοντας  ότι «η επιχείρηση συγκάλυψης συνεχίζεται, επιβεβαιώνοντας την πολιτική εξίσωση «Μητσοτάκης ίσον Καραμανλής, Καραμανλής ίσον Μητσοτάκης, η συγκάλυψη, έχει πρόσωπο».

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ωστόσο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν αποδοθούν ευθύνες στον πρώην υπουργό και τονίζουν ότι «η άρνηση  του Μεγάρου Μαξίμου να προχωρήσει σε προανακριτική  επιτροπή με βάση το κατηγορητήριο πείθει όλο και περισσότερο την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση έχει προσχωρήσει στον δρόμο της συγκάλυψης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ  πάντως δεν έχει αποφασίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του, καθώς τα στελέχη του λένε ότι θα  επανεξετάσει  με προσοχή το επόμενο βήμα του. Εάν δηλαδή θα καταθέσει το αίτημα για προανακριτική επιτροπή, αμέσως, ή θα περιμένει να  έρθει φάκελος από την τακτική δικαιοσύνη στη Βουλή για να το πράξει.

Η Γραμματέας  της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα  Τζάκρη   παρέδωσε πάντως στην ΝΔ , το κατηγορητήριο εναντίον του Κώστα Καραμανλή στον οποίο τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του αποδίδουν κατηγορίες  για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο»,  «κακουργηματική έκθεση και διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς και  της παράβασης καθήκοντος».

Η Θεοδώρα Τζάκρη σε δήλωση της ανέφερε ότι  «ζητούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την συγκρότηση  Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος για να διερευνήσει τα παραπάνω εγκλήματα και να δεσμευτεί ότι δεν θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τις ευθύνες του κ. Καραμανλή έτσι ώστε να οδηγηθεί αυτός στην δικαιοσύνη μετά από την άσκηση ποινικής δίωξης».

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο

Σε ότι  αφορά το κατηγορητήριο  μεταξύ άλλων   αναφέρεται ότι:

Ο Κώστας Καραμανλής, αν και γνώριζε ότι το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα (θέση Ζάχαρη) είχε καταστραφεί από πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2019, δεν προέβη σε οιαδήποτε ενέργεια, καίτοι όφειλε, για την αποκατάσταση της κομβικής σημασίας ζημίας αυτής.

– Ο Κώστας Καραμανλής, αν και γνώριζε την παύση από το 2020 της λειτουργίας του δευτεροβάθμιου οργάνου ελέγχου και ρύθμισης της κυκλοφορίας στην οδό Καρόλου (Αθήνα), ουδέν έπραξε για την επαναλειτουργία του που ήταν απολύτως αναγκαία για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.

Ο Κώστας Καραμανλής, αν και γνώριζε ότι το σύστημα επικοινωνίας GSM-R ήταν έτοιμο προς λειτουργία ήδη από τον Ιούλιο 2022, ουδέποτε το έθεσε σε λειτουργία.

– Ο Κώστας Καραμανλής δεν υλοποίησε/ολοκλήρωσε τη Σύμβαση 717/2014, με συνέπεια την μη λειτουργία του συστήματος φωτοσήμανσης και τηλεδιοίκησης, καθώς και του συστήματος ETCS ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΠΕΔΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΕΝΩΝ.

Ο Κώστας Καραμανλής εξέδωσε στις 30-5-2022 Υπουργική Απόφαση με την οποία αυθαίρετα άλλαξε τις προϋποθέσεις για τη μετάταξη του μοιραίου Σταθμάρχη, καταργώντας το όριο ηλικίας, ως στοιχείο άμεσα συνδεόμενο με την ασφάλεια της σιδηροδρομικής λειτουργίας και του επιβατικού κοινού.

Ο Κώστας Καραμανλής αν και γνώριζε ότι ήταν αναγκαία η υπηρεσία δύο σταθμαρχών στους κεντρικούς σταθμούς, αποδέχθηκε τη λειτουργία αυτών μόνο με ένα σταθμάρχη.

– Ο Κώστας Καραμανλής αγνόησε παντελώς την Εμπιστευτική Επιστολή που του απεστάλη στις 6-9-2021 από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ καθηγητή Φ. ΤΣΑΛΙΔΗ, με την οποία ο τελευταίος τον προειδοποιούσε με εμφατικό και σαφή τρόπο για «ορατό πλέον κίνδυνο να υπάρξει ένα συμβάν μέγιστης σοβαρότητας».

–  Ο Κώστας Καραμανλής αγνόησε τις συγκεκριμένες υποδείξεις σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας των συγκοινωνιών μέσων σταθερής ασφάλειας που περιέχονταν στις από 7-9-2021, 9-3-2022, και 1-11-2022 Εξώδικες Δηλώσεις – Γνωστοποιήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης, των οποίων είχε λάβει προσωπικά ο ίδιος γνώση !

– Ο Κώστας Καραμανλής αγνόησε παντελώς τις σχετικές υποδείξεις του πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, του οποίου είχε λάβει γνώση ήδη από τις 4-10-2021 .

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button