Κόσμος

Διπλωματικός πυρετός για να αποφευχθεί γενικευμένη σύρραξη – Galaksias.com

Όλα εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ, απόφαση την οποία θα λάβει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ανέφερε σήμερα ότι το Ισραήλ απέκρουσε το πρώτο μείζον κύμα ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του, όμως η αντιπαράθεση δεν έχει ακόμα τελειώσει.

«Αναχαιτίσαμε. Μπλοκάραμε. Μαζί θα κερδίσουμε», ήταν η πρώτη αντίδραση του Νετανιάχου σε ανάρτησή του στο X.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο Νετανιάχου απευθύνθηκε στους πολίτες του Ισραήλ, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια άμεση επίθεση από το Ιράν και είναι έτοιμο για «οποιοδήποτε σενάριο, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά».

«Έχουμε καθορίσει μια σαφή αρχή», συνέχισε ο Νετανιάχου. «Όποιος μας βλάψει, θα τους βλάψουμε. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας έναντι κάθε απειλής και θα το κάνουμε ισοπεδωτικά και με αποφασιστικότητα».

Στήριξη των ΗΠΑ, αλλά δεν θα συμμετέχουν σε αντεπίθεση

Από την πρώτη στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον το απόγευμα του Σαββάτου, εξέφρασε την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν.

Ωστόσο, ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ μιλώντας στο CNNi, είπε πως ο Μπάιντεν μετέφερε στον Νετανιάχου την άποψή του ότι το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρήσει την έκβαση των χθεσινοβραδινών γεγονότων μια νίκη, επειδή η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι ότι οι επιθέσεις του Ιράν ήταν ανεπιτυχείς και έδειξαν την ανώτερη στρατιωτική ικανότητα του Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συμβολή στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας – Τηλεδιάσκεψη της G7

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε σύγκληση των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην επίθεση του Ιράν.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου, η Ρώμη συγκάλεσε επείγουσα συνάντηση των ηγετών της ομάδας χωρών G7 μέσω βιντεοκλήσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, για να συζητήσουν την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας προβλέπεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη «σοβαρή κλιμάκωση».

Ιράν: «Λήξαν» το θέμα αν δεν αντιδράσει το Ισραήλ

Το Ιράν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να μην αντιδράσει στρατιωτικά στην πρωτοφανή επίθεση την οποία εξαπέλυσε στη διάρκεια την νύκτας και παρουσίασε ως δικαιολογημένη απάντηση στο πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό.

«Το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν», ανακοίνωσε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ με μήνυμα που ανήρτησε τρεις ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επιχείρησης.

Ωστόσο παράλληλα προειδοποίησε πως, «αν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει νέο σφάλμα, η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε σήμερα Κυριακή πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», διεκρινίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο.

«Η επιχείρηση Τίμια Υπόσχεση διεξήχθη με επιτυχία από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί και πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να συνεχίσουμε αυτή την επιχείρηση, όμως αν το σιωνιστικό καθεστώς αναλάβει κάποια δράση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είτε στο έδαφός μας είτε στα κέντρα που μας ανήκουν στη Συρία ή αλλού, η επόμενη επιχείρησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν εδώ», προειδοποίησε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Αυτοσυγκράτηση ζητά το Πεκίνο

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πεκίνου, το οποίο κάλεσε «τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμείνουν ήρεμες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων».

Αυτός ο κύκλος των εντάσεων «αποτελεί παράπλευρη συνέπεια του πολέμου στην Γάζα» και ο κατευνασμός αυτής της πολεμικής διαμάχης αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα», τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση όλων των μερών απηύθυνε και η Ρωσία, πρόσθεσε όμως ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

«Εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωσή του για τις ιρανικές επιθέσεις. «Καλούμε όλα τα ενεχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Η Ρωσία επισήμανε ότι η Τεχεράνη δήλωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δικαιώματος στην αυτοάμυνα μετά το πλήγμα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που η Μόσχα καταδίκασε.

Η Ρωσία, η οποία έχει στενές σχέσεις με το Ιράν, δήλωσε πως η Δύση εμπόδισε απόπειρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δοθεί απάντηση στο ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο.

Καταδικάζει το ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ «καταδικάζει την κλιμάκωση από το Ιράν», το οποίο πραγματοποίησε μια πρωτόγνωρη επίθεση χθες, Σάββατο, κατά του Ισραήλ και «καλεί σε αυτοσυγκράτηση» ώστε «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καταδικάζουμε την κλιμάκωση από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Είναι βασικό η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε η εκπρόσωπος Φάραχ Νταχλάλα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button