ΕνημέρωσηΠολιτική

Φίλος του στρατιώτη που αυτοπυρπολήθηκε στην πρεσβεία του Ισραήλ αποκάλυψε ότι γνώριζε «μυστικά δεδομένα»

Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Ο Άαρον Μπούσνελ ισχυρίστηκε ότι είχε μυστική γνώση για τα αμερικανικά στρατεύματα που πολεμούσαν στις σήραγγες της Χαμάς κάτω από τη Γάζα, λίγες ώρες πριν αυτοπυρποληθεί σε μια «ακραία πράξη διαμαρτυρίας» κατά του Ισραήλ, δήλωσε στενός του φίλος στην The Post σήμερα, Τετάρτη (28/2).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 25χρονος αεροπόρος, που υπηρέτησε στην 70η Πτέρυγα Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR) της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά επίσης αλληλοεπιδρούσε με ριζοσπαστικές αναρχικές ομάδες στο Διαδίκτυο, είπε σε φίλο του ότι είχε «άκρως απόρρητη άδεια» για πρόσβαση σε δεδομένα στρατιωτικών πληροφοριών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το Σάββατο το βράδυ.

«Μου είπε το Σάββατο ότι έχουμε στρατεύματα σε αυτές τις σήραγγες, ότι είναι Αμερικανοί στρατιώτες που συμμετέχουν στις δολοφονίες», είπε ο φίλος, οι δεσμοί του οποίου με τον Μπούσνελ έχουν επαληθευτεί από την The Post.

Ο Άαρον Μπούσνελ φέρεται να ήταν εκνευρισμένος που ανακάλυψε αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας που σκοτώνουν Παλαιστίνιους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πραγματική του δουλειά περιλάμβανε την επεξεργασία δεδομένων πληροφοριών. Κάποια από αυτά που επεξεργαζόταν είχαν να κάνουν με την ισραηλινή σύγκρουση στη Γάζα».

«Ένα από τα πράγματα που μου είπε ότι βρήκε στο γραφείο του… ήταν ότι ο αμερικανικός στρατός συμμετείχε στις γενοκτονίες που συνέβαιναν στην Παλαιστίνη», είπε ο φίλος του, αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

«Μου είπε ότι είχαμε στρατεύματα στο έδαφος, ξέρετε, που ήταν εκεί και σκότωναν μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων».

«Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που δεν ξέρω, αλλά μπορώ να σας πω ότι ο τόνος της φωνής του είχε κάτι που μου έλεγε ότι φοβόταν. Δεν έχω ακούσει ποτέ αυτόν τον τόνο να βγαίνει από μέσα του», είπε ο φίλος.

Αν και ο Μπούσνελ ισχυρίστηκε ότι μετέδιδε άκρως απόρρητες πληροφορίες στον φίλο του, δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευτεί αν αυτό είναι αλήθεια.

Ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα πει ότι δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Γάζας και ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι ελπίζει να διαπραγματευτεί μια εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Οι δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στο Ισραήλ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους New York Times, για να «προσδιορίσουν τους ομήρους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών ομήρων», αφού πάνω από 200 συνελήφθησαν από την ομάδα κατά τη διάρκεια της επιδρομής τους.

Οι ειδικές δυνάμεις ήταν επίσης σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν στη στρατηγική για τα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα, τα οποία διώχνουν μέλη της Χαμάς από το δίκτυο των υπόγειων σηράγγων κάτω από την επικράτεια, αλλά η έκθεση σημείωσε ότι στα στρατεύματα «δεν έχουν ανατεθεί ρόλοι μάχης».

Η Πολεμική Αεροπορία επιβεβαίωσε ότι ο τίτλος του Μπούσνελ ήταν «Τεχνικός Υπηρεσιών Καινοτομίας», αλλά δεν διευκρίνισε ποια άδεια ασφαλείας είχε. Δεν απάντησαν μέχρι στιγμής σε αίτημα για σχόλιο από το The Post.

Ο φίλος – που σημείωσε ότι δεν «υποστηρίζει τη Χαμάς με κανέναν τρόπο, σχήμα ή μορφή» — είπε ότι εξεπλάγη καθώς ο Μπούσνελ δεν παραβίασε ποτέ στο παρελθόν τη στρατιωτική του άδεια που αφορά σε μυστικά δεδομένα.

«Έχει άδεια ασφαλείας εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι η μόνη φορά που, από όσο ξέρω, έσπασε το πρωτόκολλο και έδωσε πληροφορίες που δεν έπρεπε», είπε ο φίλος για τη συνομιλία τους.

«Φοβήθηκε», είπε ακόμα ο φίλος για τον Μπούσνελ, ο οποίος μεγάλωσε σε ένα αμφιλεγόμενο θρησκευτικό συγκρότημα σε μια μικροσκοπική παραθαλάσσια πόλη στη Μασαχουσέτη, αλλά κατέληξε να αυτοπυρποληθεί θανάσιμα μπροστά από την ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, γύρω στη 13:00, την Κυριακή, ενώ φώναζε, «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Λίγα λεπτά πριν αυτοπυρποληθεί, ο Μπούσνελ είχε μια live μετάδοση μιας σύντομης ομιλίας σε βίντεο όπου είπε ότι «δεν θα ήταν πλέον συνένοχος στη γενοκτονία».

Στην τελευταία του ανάρτηση στο Facebook ο Μπούσνελ έγραψε επίσης: «Σε πολλούς από εμάς αρέσει να αναρωτιόμαστε… Τι θα έκανα αν η χώρα μου διέπραττε γενοκτονία; Η απάντηση είναι, αυτό που κάνεις. Αυτή τη στιγμή».

Ο φίλος του Μπούσνελ είπε ότι δεν είχε ιδέα ότι ο πιστός Χριστιανός θα αυτοκτονούσε, ειδικά επειδή του είχε πει προηγουμένως ότι ήταν αντίθετος.

«Είπε ότι ήταν ενάντια στο σχέδιο του Θεού, υπάρχουν πάντα καλύτερες λύσεις από την αυτοκτονία, η αυτοκτονία δεν πρόκειται να διορθώσει τίποτα», είπε ο φίλος σχετικά με τα σχόλια του Μπούσνελ προς αυτόν τότε.

«Έτσι, για να έκανε ο Άαρον αυτό που έκανε, υπήρχαν πράγματα που τον ξεπερνούσαν», είπε ο φίλος.

Με πληροφορίες από New York Post

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button