ΕνημέρωσηΟικονομία

Προς πώληση του 27% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ – Έναρξη της διαδικασίας στις 4 Μαρτίου

Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που διανύουμε για την διάθεση μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πέμπτη (29.2.2024) και Παρασκευή αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις και διαδικασίες για να ξεκινήσει η διαδικασία του placement την ερχόμενη Δευτέρα (4.3.2024), εφόσον ευνοεί και το κλίμα στις αγορές.

Αναφορικά με το ποσοστό μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διατεθούν φαίνεται ότι κυβέρνηση και ΤΧΣ έχουν καταλήξει στο 27%, δηλαδή σε συνολική έξοδο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα καταστεί έτσι η τρίτη πλήρως ιδιωτική τράπεζα μετά τη Eurobank και την Alpha Bank.

Οι αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στις 29.2.2024, οπότε αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ, δίνοντας και το πράσινο φως για την εκκίνηση της αποεπένδυσης.

Το ενδιαφέρον για το placement της Τράπεζας Πειραιώς είναι πολύ ισχυρό και για το λόγο αυτό αποφασίζεται η διάθεση και του 27%, παρά τις σκέψεις που έγιναν στην κυβέρνηση να διατεθεί αρχικά ποσοστό 20% – 22%, όπως στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας και το εναπομείναν 5% – 7% να διατεθεί σε δεύτερη φάση.

Δεδομένου του ισχυρού ενδιαφέροντος, μάλιστα, αναμένεται μεγάλη υπερκάλυψη του προσφερόμενου ύψους μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και περιορισμός του discount στην τιμή διάθεσης.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2024, η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε αποτελέσματα για τη χρήση 2023 τα οποία έδειξαν ότι ο Όμιλος συνέχισε να βελτιώνει όλους τους βασικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες, όντας σε θέση να επανέλθει από φέτος στη διανομή μερίσματος στους μετόχους.

Όπως είπε στους αναλυτές εγχώριων και ξένων οίκων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, το 2024 θα δοθεί ως μέρισμα ποσοστό 10% των κερδών του 2023, το οποίο θα αυξηθεί στο 25% των κερδών του 2024 το 2025 και από το 2025 και μετά η Τράπεζα θα διανέμει στους μετόχους της ετησίως το 50% των κερδών της.

Στη χρήση 2023 η Τράπεζα Πειραιώς παρουσίασε καθαρά κέρδη 800 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος για την τριετία 2024-2026 είναι καθαρά κέρδη της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button