Κόσμος

Πόλωση και ανελευθερία έκφρασης κατέγραψαν ευρωπαίοι παρατηρητές  – Galaksias.com

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, Κυριακή 31/3, στην Τουρκία ήταν «ανταγωνιστικές» και έδωσαν στους πολίτες πολλές επιλογές αλλά πραγματοποιήθηκαν σε ένα «σαφώς πολωμένο περιβάλλον» όπου χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προκειμένου να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης, ανέφερε ομάδα Ευρωπαίων παρατηρητών.

Η τουρκική αντιπολίτευση κατήγαγε σημαντική νίκη απέναντι στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στις τοπικές εκλογές, επαναβεβαιώνοντας τη θέση της ως πολιτικής δύναμης και καταφέροντας μια βαριά ήττα στον Ερντογάν και το AKP σε 20 και πλέον χρόνια εξουσίας τους, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει μια αλλαγή στο διαιρεμένο πολιτικό τοπίο της χώρας.

«Η ημέρα των εκλογών ήταν σε γενικές γραμμές ήρεμη και οργανωμένη με επαγγελματικό τρόπο, με υψηλή συμμετοχή η οποία δείχνει μια ισχυρή δέσμευση των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες», ο Ντέιβιντ Έρε, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

«Ενώ καλωσορίζουμε τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών, το ότι οι εκλογείς μπόρεσαν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές επιλογές, μπορούμε μόνο να σημειώσουμε πως οι τοπικές εκλογές του 2024 στην Τουρκία έλαβαν χώρα σε ένα σαφώς πολωμένο περιβάλλον και συνετέλεσαν μόνο εν μέρει στην τοπική δημοκρατία», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας Βλάντιμιρ Πρέμπιλιτς.

Ορισμένες από τις μακροχρόνιες ανησυχίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις εκλογικές πρακτικές της Τουρκίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί, πρόσθεσε ο Πρέμπιλιτς.

«Σε συμμόρφωση με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερα πρέπει να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί ένα πολιτικό και μιντιακό περιβάλλον όπου θα υπάρχει αυθεντική ελευθερία της έκφρασης και ικανοποιητικό και καλά εφαρμοσμένο πλαίσιο με την επίβλεψη ανεξάρτητων νομικών», είπε.

Οι επικριτές λένε πως η κυβέρνηση Ερντογάν έχει φιμώσει διαφωνούντες, έχει υπονομεύσει ανθρώπινα δικαιώματα και ασκεί την επιρροή της στο δικαστικό σώμα και σε άλλους θεσμούς, κατηγορία την οποία αρνούνται αξιωματούχοι.

Πριν από τις εκλογές, φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν καθολική κάλυψη στις καθημερινές συγκεντρώσεις του Ερντογάν, με περιορισμένη κάλυψη της εκστρατείας της αντιπολίτευσης.

Η αποστολή παρατηρητών αποτελείτο από 26 παρατηρητές από 16 ευρωπαϊκές χώρες, που παρακολούθησαν τη διαδικασία της ψηφοφορίας σε περισότερα από 140 εκλογικά κέντρα, περιλαμβανομένων των μεγαλύτερων πόλεων, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button