ΕνημέρωσηΟικονομία

O ΣΕΒ παρουσίασε την ετήσια έρευνα γνώμης των επιχειρήσεων «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Δευτέρα (29.1.2024), ο Πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, στα Γραφεία του Συνδέσμου, παρουσιάσθηκε η ετήσια έρευνα γνώμης των επιχειρήσεων του ΣΕΒ, «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» #BusinessPulse.

Η έρευνα που υλοποιήθηκε από τον ΣΕΒ, για έβδομη συνεχή χρονιά, με τη συνεργασία της εταιρείας ερευνών MRB, εντόπισε και ανέλυσε τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία, αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων, από τις μεταρρυθμίσεις μέχρι τις εξωγενείς κρίσεις, που επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Η φετινή έρευνα «Business Pulse» δεν καταγράφει μόνο τη γνώμη των επιχειρήσεων σε θέματα που απασχολούν το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, άλλα έχει αναβαθμιστεί με την προσθήκη δύο νέων ενοτήτων. Στην πρώτη νέα ενότητα, με τίτλο «Σύγχρονο Εργασιακό Περιβάλλον», αναλύεται σε βάθος ένα θέμα στρατηγικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον της οργάνωσης και τον εκσυγχρονισμό της εργασίας και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, ενόψει και των μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών. Στη δεύτερη νέα ενότητα, με θέμα τη «Δημιουργία ενός Βιώσιμου Μέλλοντος» αποτυπώνονται οι απόψεις και ο βαθμός ενημέρωσης των επιχειρήσεων σε θέματα βιώσιμης – πράσινης ανάπτυξης.

Τα βασικά ευρήματα της φετινής έρευνας «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» #BusinessPulse

Τα βασικά ευρήματα της φετινής έρευνας, όπως παρουσιάσθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒ, Δρ. Γιώργο Ξηρογιάννη, συνοψίζονται στα ακόλουθα:

  • Οικονομία και επιχειρήσεις βρίσκονται σε τροχιά βελτίωσης (το 28% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι καλή & το 53% των επιχειρήσεων κρίνει πως η οικονομική τους κατάσταση σήμερα είναι καλή).
  • Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι βελτιώσεις στο επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένουν αναγκαίες (στις βελτιώσεις που χρειάζεται η χώρα: το 67% των επιχειρήσεων θέλει περισσότερη διαφάνεια & αντιμετώπιση διαφθοράς, 67% μεγαλύτερη φορολογική ανταγωνιστικότητα, 54% σύγχρονη λειτουργία δημόσιας διοίκησης, 52% φορολογική ανταγωνιστικότητα για την εργασία, και το 52% αποτελεσματική λειτουργία θεσμών. Στις απαραίτητες βελτιώσεις για τις επιχειρήσεις το 64% θέτει το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, το 54% ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, το 44% την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, το 42% τον περιορισμό της πολυνομίας, και το 40% χρηματοδοτικά εργαλεία & επενδυτικά κίνητρα).
  • Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν την ανάγκη αυτο-βελτίωσης (το 59,9% την εκπαίδευση και εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού, το 41,3% την ψηφιοποίηση της λειτουργίας και των διαδικασιών, το 35,8% την ανάπτυξη νέων αγορών, και το 30% δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών R&D).
  • Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν ότι η ανταγωνιστικότητα τους ενισχύεται επενδύοντας στον ανθρώπινο παράγοντα (το 84% αναγνωρίζουν τη φορολόγηση της εργασίας ως  το μεγαλύτερο εμπόδιο στη βελτίωση των απολαβών των εργαζομένων).
  • Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα μετασχηματίσει την εργασία και την παραγωγή αλλά λίγες επιχειρήσεις επενδύουν ή σκοπεύουν να το κάνουν (το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ΤΝ θα αναβαθμίσει το ανθρώπινο δυναμικό, το 20% των επιχειρήσεων θα επενδύσει στο άμεσο μέλλον, και μόλις το 12% επενδύει ήδη στην ΤΝ).
  • Η βιώσιμη ανάπτυξη θα έχει σημαντικό ρόλο, αλλά παραμένει σύνθετο εγχείρημα. Υπάρχει σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης και στρατηγικής. (Το 52% των επιχειρήσεων δεν είναι ενημερωμένο, και το 40%  δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να το εντάξει στη στρατηγική του δράσεις βιωσιμότητας).
  • Το ζήτημα του κόστους ενέργειας αναδεικνύεται ως η μεγάλη πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και ζητείται παρέμβαση από πλευρά της Πολιτείας.
  • Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι η κρίσιμη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Είναι πλέον η κατηγορία που εμφανίζεται αντιμέτωπη με τις σημαντικότερες προκλήσεις, παρότι η πορεία τους διαφαίνεται θετική.

Τα βασικά μηνύματα από την έρευνα συνοψίζονται στα εξής:

  • Σε ένα κόσμο με διαρκείς ανατροπές, η Ελλάδα εμφανίζεται ως νησίδα σταθερότητας και προοπτικής.
  • Οι επιχειρήσεις είναι μέρος της λύσης στις αναπτυξιακές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής.
  • Οι επιχειρήσεις δείχνουν συγκρατημένη αισιοδοξία.
  • Για να γίνει ένα άλμα προς τα εμπρός, πρέπει να αντιμετωπιστούν παλιές και νέες προκλήσεις, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την Πολιτεία».
  • Οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν πως πρέπει να εξελιχθούν ακόμα πιο γρήγορα, να γίνουν πιο προδραστικές και να προσαρμοστούν στις τεχνολογικές αλλαγές και στην βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Το κράτος βελτιώνεται, αλλά πρέπει να κινηθεί πιο αποτελεσματικά στις μεταρρυθμίσεις αφαιρώντας στρεβλώσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Σε ένα κόσμο γεμάτο αβεβαιότητες, που καμία φορά φαίνεται να χάνει την πυξίδα του, η Ελλάδα αποτελεί νησίδα σταθερότητας και προοπτικής. Η ετήσια έρευνα του ΣΕΒ στις επιχειρήσεις καταγράφει πρόοδο, και συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην δημόσια διοίκηση.

Οι επιχειρήσεις σαφώς αντιλαμβάνονται την ανάγκη αυτοβελτίωσης τους. Επενδύοντας στους ανθρώπους τους  και στην τεχνολογία μπορούν να είναι ακόμα μεγαλύτερο μέρος της λύσης στις αναπτυξιακές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της εποχής.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις αναδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω βελτιώσεων στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ειδικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στη φορολόγηση των στελεχών, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην ταχύτητα απονομή δικαιοσύνης, στο κόστος ενέργειας, αλλά και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Είμαστε σε μια συγκυρία που ένα άλμα προς τα εμπρός είναι εφικτό, και θα μας ωφελήσει όλους. Είναι στα χέρια μας, αλλά απαιτεί αποφασιστικότητα, ξεβόλεμα και συνεργασία».

To άρθρο O ΣΕΒ παρουσίασε την ετήσια έρευνα γνώμης των επιχειρήσεων «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button