ΑθλητικάΕνημέρωση

«Δεν θα προπονήσω άλλη ομάδα στην Αγγλία, μπορεί και να σταματήσω» – Galaksias Portal News

Ο Γιούργκεν Κλοπ “πάγωσε” τους οπαδούς της Λίβερπουλ, ανακοινώνοντας το πρόωρο τέλος της καριέρας του από την ομάδα, την οποία επανέφερε μετά από 30 χρόνια στην κορυφή της Premier League, κατακτώντας μαζί της και το Champions League.

Παρότι είχε συμβόλαιο μέχρι το 2026, ο Κλοπ έκανε γνωστό ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του προπονητή της Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν 2023-24 και έδωσε μία πρώτη συνέντευξη στο κανάλι της ομάδας στο youtube, εξηγώντας τους λόγους, αλλά και το μέλλον του στο ποδόσφαιρο. Ο Γερμανός τεχνικός υποστήριξε ότι δεν θα προπονήσει ποτέ άλλη ομάδα στην Αγγλία, αλλά και ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποσυρθεί οριστικά από το ποδόσφαιρο. Ο Κλοπ θα μιλήσει πάντως για όλα και σε συνέντευξη Τύπου σήμερα (26/01/24) στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του Κλοπ

“Θα φύγω από το κλαμπ στο τέλος της σεζόν. Καταλαβαίνω ότι είναι ένα σοκ για πολύ κόσμο αυτή τη στιγμή για πρώτη φορά, αλλά προφανώς μπορώ να το εξηγήσω ή τουλάχιστον να προσπαθήσω. Αγαπάω τα πάντα σε αυτό το σύλλογο, αγαπώ τα πάντα σε αυτή την πόλη και αγαπώ τα πάντα σε αυτούς τους οπαδούς. Αγαπάω την ομάδα, το σταφ, τα πάντα. Το ότι παίρνω αυτή την απόφαση δείχνει ότι είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για μία απόφαση που πρέπει να πάρω. Πως να το πω; Ξεμένω από ενέργεια. Είμαι εντάξει τώρα, αλλά ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά ξανά και ξανά. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και όλα αυτά που περάσαμε μαζί, ο σεβασμός και η αγάπη μου για εσάς έχει μεγαλώσει και έτσι σας χρωστάω την αλήθεια. Κι αυτή είναι η αλήθεια“.

Είπατε πολλές λεπτομέρειες σε αυτήν την πρώτη απάντηση, αλλά είμαι βέβαιος ότι κατανοείτε πόσο μεγάλη είναι αυτή η είδηση για τους υποστηρικτές μας, επομένως θα εξετάσουμε λεπτομερώς ορισμένα από τα θέματα και τους λόγους πίσω από την απόφασή σας. Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα που θα θέλουν να μάθουν οι θαυμαστές είναι αν έχει συμβεί κάτι; Αν είστε καλά;

“Είμαι εντάξει. Είμαι υγιής, όσο μπορώ να είμαι στην ηλικία μου. Τέτοια πράγματα, αλλά τίποτα που θα πρέπει να ανησυχεί κανέναν, οπότε αυτό είναι απολύτως εντάξει. Το είπα στον σύλλογο ήδη από τον Νοέμβριο. Πρέπει να εξηγήσω λίγο ότι ίσως τη δουλειά που κάνω, οι άνθρωποι τη βλέπουν απ’ έξω, είμαι στη γραμμή και σε προπονήσεις και τέτοια πράγματα, αλλά τα περισσότερα από όλα συμβαίνουν γύρω από τέτοια πράγματα.

Αυτό σημαίνει ότι μια σεζόν ξεκινά και σχεδιάζεις ήδη την επόμενη σεζόν. Όταν καθίσαμε εκεί μαζί και συζητούσαμε για πιθανές μεταγραφές την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και ποιον μπορούμε να πάρουμε προέκυψε η σκέψη, “Δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να είμαι πια εδώ” και έμεινα έκπληκτος από αυτό.

Προφανώς άρχισα να το σκέφτομαι. Δεν ξεκίνησε, αλλά φυσικά η περασμένη σεζόν ήταν κάπως πολύ δύσκολη σεζόν και υπήρξαν στιγμές που σε άλλους συλλόγους πιθανώς η απόφαση θα ήταν, “Έλα, σε ευχαριστώ πολύ για όλα, αλλά μάλλον εμείς θα έπρεπε να χωρίσουμε εδώ ή να τελειώσει εδώ η συνεργασία μας”. Αυτό δεν συνέβη εδώ, προφανώς. Για μένα ήταν σούπερ, σούπερ, εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσω να φέρω αυτή την ομάδα ξανά στις ράγες.

Ήταν το μόνο που σκεφτόμουν. Όταν κατάλαβα πολύ νωρίς ότι συνέβη, είναι μια πολύ καλή ομάδα με τεράστιες δυνατότητες και μια σούπερ ηλικιακή ομάδα, σούπερ χαρακτήρες και όλα αυτά, τότε θα μπορούσα να αρχίσω να σκέφτομαι ξανά τον εαυτό μου και αυτό ήταν το αποτέλεσμα. Δεν είναι αυτό που θέλω να κάνω είναι απλώς αυτό που πιστεύω ότι είναι 100% σωστό. Αυτό είναι”.

Υπάρχει λόγος που παίρνετε αυτήν την απόφαση τώρα, ειδικά δεδομένης της φάσης της σεζόν στην οποία βρισκόμαστε;

“Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα έλεγα τίποτα σε κανέναν μέχρι το τέλος της σεζόν, θα κέρδιζα τα πάντα και μετά θα έλεγα αντίο. Αυτό δεν είναι δυνατόν. Στον κόσμο στον οποίο ζούμε, δεν είναι δυνατόν να κρατήσουμε τέτοια πράγματα μυστικά. Είναι ίσως μια έκπληξη που μπορούσαμε να την κρατήσουμε μυστική μέχρι τώρα. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που επηρεάζονται από αυτό, ειδικά προσωπικές καταστάσεις.

Οι άνθρωποι από το επιτελείο μου πρέπει να γνωρίζουν νωρίς – και ειδικά ο σύλλογος πρέπει να γνωρίζει νωρίς και πρέπει να προγραμματίσει. Δεν μπορείτε να σχεδιάσετε τίποτα και δεν μπορείτε πραγματικά να ξεκινήσετε. Μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα με το να το γνωρίζετε αλλά να μην το δημοσιοποιείτε, αλλά τα καθοριστικά πράγματα, πολλά πράγματα, δεν μπορείτε να τα κάνετε. Αυτό σημαίνει ότι ο σύλλογος χρειάζεται χρόνο.

Με τα χρόνια ο ρόλος μου ήταν αρκετά κυρίαρχος. Δεν ήταν επίτηδες, αλλά συνέβη. Υπήρχαν πολλές στιγμές που ευχόμουν να μην χρειαστεί να το ξανακάνω, να φύγω από έναν σύλλογο – είναι η τρίτη φορά που πρέπει να κάνω κάτι τέτοιο και πραγματικά δεν το θέλω. Αλλά τελικά πρέπει να το κάνω γιατί ένα πράγμα για το οποίο είμαι πραγματικά πεπεισμένος είναι πως εάν πρέπει να πάρετε μια τέτοια απόφαση, είναι καλύτερα να το κάνετε λίγο νωρίτερα παρά λίγο πολύ αργά.

Γιατί πολύ αργά θα ήταν απολύτως ό,τι χειρότερο μπορούσε να συμβεί αν, δεν ξέρω, την επόμενη σεζόν τον Σεπτέμβριο συνειδητοποιούσα, “Θεέ μου, αυτό είναι – δεν μπορώ να το κάνω άλλο» και τότε βρισκόμαστε στη μέση του μια εποχή και τα πάντα.

Αυτός ο σύλλογος, όλα όσα χτίσαμε τα τελευταία χρόνια, είναι μια θαυμάσια πλατφόρμα, μια θαυμάσια βάση για το μέλλον και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να το ενοχλήσει τώρα είναι λίγο πολύ ότι δεν μπορείτε να πάρετε τις σωστές αποφάσεις επειδή σας τελειώνει ο χρόνος, και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα: να ενημερώσω πραγματικά τους πάντες όσο το δυνατόν νωρίτερα”.

Ανησυχείτε καθόλου ότι αυτή η είδηση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο υπόλοιπο της σεζόν;

“Καταλαβαίνω την ερώτηση 100% αλλά αυτό εξαρτάται από εμάς, θα έλεγα. Είχα παρόμοια κατάσταση στη Ντόρτμουντ. Οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές αλλά είναι παρόμοια κατάσταση, δεν μπορείς να το αρνηθείς αυτό. Είναι στο χέρι μας. Μετά από αυτή την ανακοίνωση θα έχουμε συνέντευξη Τύπου και άλλα τέτοια. Μετά από αυτό, είμαι 100% αφοσιωμένος σε αυτή τη σεζόν.

Μπορούμε να το περάσουμε, νομίζω ότι σε έναν ιδανικό κόσμο έχουμε περίπου 30 παιχνίδια ή κάτι τέτοιο. Δηλαδή, σε άλλες χώρες, μια γεμάτη σεζόν. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να παίξουμε και μπορεί να υπάρχουν κάποιες ιδέες από το εξωτερικό για να ενοχλήσουμε αυτό που κάνουμε, αλλά όλα αφορούν εμάς. Ο τρόπος που μεγαλώσαμε μαζί τα τελευταία χρόνια είναι απολύτως εξαιρετικός. Απολύτως εξαιρετικός.

Πάντα το έλεγα, και ειδικά τώρα είναι ακόμα αλήθεια, τίποτα δεν πρέπει να συμβεί εξαιτίας μου. Κανείς δεν χρειάζεται να κάνει τα παιχνίδια τώρα για μένα – παρακαλώ μην το κάνετε, αν μπορώ να το ζητήσω θα ήταν πολύ ωραίο – και απλώς υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Είμαι πλήρως εδώ – δεν νομίζω ότι κανείς κατάλαβε κάποια διαφορά τους τελευταίους μήνες.

Αν το έκαναν τότε ίσως μια θετική αλλαγή γιατί πρέπει να πω όταν πήρα την απόφαση, όσο δύσκολη κι αν είναι, ήταν και μια ανακούφιση. Ήταν σαν, “Εντάξει, υπάρχει μια γραμμή τερματισμού” και όχι για να μην είμαι πια εδώ. Αν μπορούσα να μείνω εδώ σε αυτόν τον ρόλο, θα ήμουν πάνω από το φεγγάρι, απλά δεν μπορώ. Αυτό είναι.

Θέλω πραγματικά να παίξω στο υψηλότερο επίπεδο και ενοχλούμαστε μόνο αν το αφήσουμε να συμβεί ως σύλλογος. Ελπίζω πραγματικά να μην συμβεί. Με την ομάδα είμαι σίγουρος ότι θα είναι καλά. Με το πλήθος είμαι σίγουρος ότι θα είναι καλά, αλλά ο κόσμος εκεί έξω είναι μεγαλύτερος, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όλα αυτά τα πράγματα, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα. Ζούμε τη στιγμή, πιέζουμε ο ένας τον άλλον όσο μπορούμε και πάμε για τα πάντα.

Τα υπόλοιπα είναι την επόμενη σεζόν, δεν υπάρχει διαφορά πραγματικά για αυτή τη σεζόν, για να είμαι 100% ειλικρινής. Όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια ήταν πάντα το όνομά μου, αλλά προφανώς πολλοί άνθρωποι εργάζονται για τα πάντα και εξακολουθούν να δουλεύουν πάνω σε αυτό και να το κάνουν ακόμα. Ο ρόλος μου θα αλλάξει, πολλά άλλα πράγματα θα παραμείνουν ίδια, έτσι ο σύλλογος είναι σε καλά χέρια και το μέλλον είναι λαμπρό – και ακόμα πιο λαμπρό όταν δεν χρειάζεται να το κάνω πια με όχι ακριβώς το ίδιο ενεργειακό επίπεδο με πριν.

Αν κοιτάξετε την καριέρα μου, αυτή η καριέρα δεν είναι πραγματικά δυνατή, θα έλεγα, γιατί από όπου προέρχομαι, το να καταλήξω ως προπονητής της Λίβερπουλ είναι ένα παραμύθι και πολύ δύσκολο να το σχεδιάσει κανείς, να το φτάσει κανείς. Αδύνατο να προγραμματιστεί και δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά είναι δυνατό μόνο εάν είστε πολύ απασχολημένοι και 100.000 τοις εκατό αφοσιωμένοι σε ό,τι κάνετε και αφιερώσετε όλη σας τη ζωή σε αυτό. Αυτό έκανα.

Ήρθα εδώ, και το είπα την πρώτη μέρα, ως κανονικός τύπος. Είμαι ακόμα ένας κανονικός τύπος, απλώς δεν ζω μια κανονική ζωή για πολύ καιρό τώρα. Δεν θέλω να περιμένω μέχρι να γίνω πολύ μεγάλος για να έχω μια κανονική ζωή. Πρέπει τουλάχιστον να το δοκιμάσω κάποια στιγμή για να δω πώς είναι και αν θα μου λείψει.

Όπως είπα, δεν το είχα πραγματικά ποτέ πριν, οπότε πρέπει να το δοκιμάσω και είναι η κατάλληλη στιγμή για μένα και νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τον σύλλογο γιατί δεν μπορώ να κάνω τη δουλειά από την επόμενη χρονιά πια, όπως το έκανα πριν, και μετά δεν είμαι πια ο σωστός”.

Ποια ήταν η αντίδραση του συλλόγου όταν τους ενημερώσατε;

“Δεν έκαναν πάρτι! Αναπτύξαμε μια πολύ καλή σχέση με τα χρόνια, αλλά το εξήγησα και με ξέρουν τώρα τόσο καιρό που ξέρουν ότι δεν λέω τέτοια πράγματα και αφήνω λίγο την πόρτα ανοιχτή, “Έλα, προσπάθησε να, πείσε με” και τέτοια πράγματα. Όπως είπα, γνωριζόμαστε τόσο καιρό και τόσο καλά. Αυτό ήταν ξεκάθαρο και το δέχτηκαν, απλώς το αποδέχτηκαν. Κανείς δεν ήταν πραγματικά χαρούμενος. Τα λίγα άτομα που το είχα πει μέχρι τώρα, που είπα μέχρι τώρα, δεν ήταν πραγματικά ευχαριστημένα. Δεν είμαι ευχαριστημένος με αυτό, απλά ξέρω ότι είναι σωστό.

Ποια είναι τα εναλλακτικά σενάρια; Τι είναι; Συνήθως ως μάνατζερ παίρνεις την απόλυση. Έχετε μια άσχημη περίοδο πριν – πέντε, έξι, επτά εβδομάδες – και όλοι ανακουφίζονται όταν χωρίζετε τους δρόμους σας. Δεν είμαι σίγουρος ποιο είναι το άλλο… αρρωσταίνεις και πρέπει να σταματήσεις.

Και δυστυχώς, ή ευτυχώς, πρέπει να το κάνω έτσι. Δεν μου αρέσει που πρέπει να κάνουμε αυτή τη φασαρία, δεν θεωρώ τον εαυτό μου τόσο σημαντικό, αλλά ξέρω ότι ο έξω κόσμος το βλέπει λίγο διαφορετικά. Γι’ αυτό το κάνουμε.

Το να κάνεις μια συνέντευξη Τύπου, να κάνεις μια επίσημη ανακοίνωση είναι κάτι σπάνιο σε αυτήν την κατάσταση. Θέλουμε απλώς να βεβαιωθούμε ότι όλοι όσοι είναι μαζί μας ενημερώνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά μετά από αυτό, είμαι εντελώς αφοσιωμένος στο παιχνίδι της Νόριτς, είμαι εντελώς αφοσιωμένος στο παιχνίδι της Τσέλσι, στο παιχνίδι της Άρσεναλ, όποιο παιχνίδι κι αν έρχεται. Είμαι εντελώς σε αυτό. Δεν χρειάζονται αποχαιρετιστήρια πάρτι τώρα, υπάρχει μεγάλη σεζόν μπροστά μας.

Θέλω να είμαι 100%σε αυτό, και είμαι. Κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τη νοοτροπία μου. Θα ήταν πολύ ωραίο αν μπορούσατε να αποδεχτείτε την απόφασή μου ως δύσκολη αλλά σωστή. Αυτό είναι. Επειδή όσο κι αν αγαπώ τα πάντα, εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι το σωστό – αυτό θα μπορούσε να σας δείξει ότι είναι μάλλον το σωστό”.

Από τη δική σας οπτική γωνία, μετά την ανακοίνωση, σε αυτό το κτίριο είναι απλά μια δουλειά όπως συνήθως;

“Ναι σίγουρα. Δουλειά ως συνήθως, με λίγα θλιμμένα πρόσωπα για λίγες μέρες. Σε μια καλή στιγμή, η αλλαγή είναι προφανώς κάτι που δεν συμβαίνει πολύ συχνά, αλλά αν συμβεί, υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία. Κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει το μέλλον, αλλά η βάση είναι τόσο καλή, αυτή η ομάδα είναι τόσο καλή. Αν ζητούσατε από τη νεότερη εκδοχή μου πριν από 10 χρόνια να αναλάβει αυτή την ομάδα, θα είχα τρέξει μέσα από έναν τοίχο από τούβλα για να το κάνω.

Δυστυχώς, έκανα αυτή τη δουλειά για 24 χρόνια και κάποια στιγμή πρέπει να ρίξω μια ματιά πώς είναι η ζωή… Πώς είναι η ζωή, στην πραγματικότητα. Γιατί δεν ξέρω. Απλώς δεν ξέρω. Και αυτό πρέπει να το καταλάβω πριν να είναι πολύ αργά για μένα, αν θέλετε. Πρέπει να το δοκιμάσω τώρα. Και ξέρω, δεν ξέρω ακριβώς πότε, αλλά υπέγραψα ένα νέο συμβόλαιο πριν από λίγο καιρό, και ήμουν στο φεγγάρι όταν το έκανα και ήταν ακριβώς αυτό που ένιωσα εκείνη τη στιγμή.

Το μόνο πράγμα που δεν ήξερα και υποτίμησα ήταν το γεγονός ότι η πηγή ενέργειας μου δεν είναι ατελείωτη, γιατί δεν είχα ποτέ αυτό το θέμα. Και όταν το συνειδητοποίησα τότε έπρεπε να το πω στους ανθρώπους. Αυτό σας χρωστάω σε όλους.

Προσπάθησα να το περιγράψω ήδη, έπρεπε να το εξηγήσω στην Ulla ξεκάθαρα. Προσπάθησα να το εξηγήσω με το, είμαι σαν ένα σωστό σπορ αυτοκίνητο – όχι το καλύτερο αλλά αρκετά καλό, μπορεί ακόμα να οδηγήσει 160, 170, 180 χιλιόμετρα αλλά είμαι ο μόνος που βλέπει το μετρητή του ρεζερβουάρ να πέφτει.

Ο έξω κόσμος δεν το βλέπει αυτό, αυτό είναι καλό, οπότε πηγαίνετε μέχρι όσο πρέπει να πάμε, αλλά μετά χρειάζεστε ένα διάλειμμα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να πάτε στο βενζινάδικο. Αυτό ακριβώς ξέρω ότι πρέπει να κάνω, αλλά κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί μέχρι το τέλος αυτής της σεζόν, ξέρω ότι θα είμαι καλά μέχρι τότε”.

Όταν υπογράψατε το τελευταίο συμβόλαιο το 2022, έγινε πολύς λόγος για την Ulla και την επιρροή της στο να συμβεί αυτό. Ποια είναι η αντίδρασή της σε αυτή την είδηση;

“Έπρεπε να το εξηγήσω, φυσικά και έπρεπε. Δεν ήταν σαν “Ω, δόξα τω Θεώ”. Δεν πρέπει να παρεξηγηθείς. Με ρώτησε γιατί και το εξήγησα όπως σας το εξηγώ τώρα, με μερικές ακόμα ίσως προσωπικές λεπτομέρειες, αλλά εκτός από αυτό ήταν αρκετά παρόμοιο. Και προφανώς η Ulla θέλει να τα πάω καλά και να είμαι καλά, και όταν συνειδητοποίησε ότι είμαι πολύ ξεκάθαρη γι’ αυτό –και ξέρει ότι δεν παίρνω τέτοια πράγματα ελαφρά– είναι χαρούμενη για μένα, που είμαι χαρούμενη με την απόφαση. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια.

Όταν οι άνθρωποι μου λένε τώρα όλα τα διαφορετικά πράγματα που κάνουμε αυτή τη στιγμή και τι πάει καλά με την ομάδα και τέτοια πράγματα, το απολαμβάνω σαν τρελός. Αλλά το απολαμβάνω επίσης γιατί ξέρω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνω για πάντα. Πρέπει επίσης να βρω έναν διαφορετικό σκοπό, πρέπει να τον ψάξω.

Αν με ρωτήσεις, “Θα ξαναδουλέψεις ποτέ ως προπονητής;” θα έλεγα τώρα όχι. Αλλά δεν ξέρω προφανώς πώς θα νιώσω γιατί δεν είχα ποτέ αυτή την κατάσταση. Αυτό που ξέρω σίγουρα – ποτέ μα ποτέ δεν θα διοικήσω διαφορετικό σύλλογο στην Αγγλία από τη Λίβερπουλ, 100%. Αυτό δεν είναι δυνατό.

Η αγάπη μου για αυτόν τον σύλλογο, ο σεβασμός μου για τον κόσμο είναι πολύ μεγάλος. Δεν μπορούσα. Δεν μπορούσα ούτε στιγμή να το σκεφτώ. Δεν υπάρχει περίπτωση. Αυτό είναι μέρος της ζωής μου, είμαστε μέρος της οικογένειας, νιώθουμε σπίτι μας εδώ. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό. Αλλά όλα τα υπόλοιπα, θα ξαναδουλέψω ποτέ; Φυσικά, ξέρω τον εαυτό μου, δεν μπορώ απλώς να κάθομαι. Θα βρω κάτι άλλο ίσως να κάνω.

Αλλά δεν θα διοικήσω έναν σύλλογο ή μια χώρα τουλάχιστον για ένα χρόνο, αυτό δεν είναι δυνατό, δεν μπορώ να το κάνω και δεν θέλω. Αυτό είναι όλο. Είναι τόσο περίεργη η κατάσταση γιατί πρέπει να εξηγήσω ότι δεν έχω πια ενέργεια, αλλά τώρα κάθομαι εδώ και έχω ενέργεια και βουίζω για όλα όσα συμβαίνουν εδώ.

Αλλά λόγω της σχέσης που έχουμε, πρέπει να το σκεφτώ αυτό. Επειδή κανείς δεν θα με απολύσει, πρέπει να πάρω αυτή την απόφαση μόνος μου. Η ευθύνη που έχω για όλα εδώ μου λέει ότι δεν είμαι ο κατάλληλος για το μέλλον, οπότε πρέπει να το πω. Όσο θα ήθελα να ήμουν. Και αυτό κάνω εδώ.

Είναι εντελώς περίεργο. Ανυπομονώ για το παιχνίδι της Νόριτς, το κάνω, ανυπομονώ πραγματικά για το παιχνίδι της Νόριτς, να το παίξω, ένα εντός έδρας παιχνίδι. Μετά παίζουμε με την Τσέλσι εντός έδρας. Κάποια στιγμή η νέα κερκίδα θα γεμίσει εντελώς.

Τόσα πολλά υπέροχα πράγματα συνέβησαν από τότε που είμαι εδώ, είναι απλά καταπληκτικό και μου αρέσουν όλα αυτά, αλλά θα το ακολουθήσω, θα είμαι μέρος του, θα το στηρίξω, αλλά όχι στην κύρια καρέκλα πια, αλλά από ένα συγκεκριμένο σημείο επάνω”.

Επιστρέφοντας στην αγάπη σας για την πόλη του Λίβερπουλ, είπατε κάτι πρόσφατα και νομίζω ότι οι υποστηρικτές μας θα ήθελαν πολύ να ακούσουν αυτό που είπατε. Ήταν για το τι σήμαινε για εσάς να αποκτήσετε το κλειδί της πόλης;

“Είναι τιμή. Έχουμε αρκετό χρόνο για να μιλήσουμε για όλα, θα υπάρχει και μετά τη σεζόν, όποτε με θέλετε εδώ. Έχω συμβόλαιο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μπορούμε να μιλήσουμε για τα πάντα. Για μένα, η κατάσταση είναι πως σήμερα είναι ημέρα ανακοίνωσης, αν θέλετε. Πρέπει να πούμε αυτό που έχουμε να πούμε.

Όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν, θα έχουμε χρόνο για αυτά και τέτοια πράγματα. Το ότι δεν νιώθω μόνο σπίτι μου, ότι είμαι σπίτι εδώ, είναι 100% σαφές. Το ότι θα αγαπώ αυτόν τον σύλλογο για πάντα, θα είμαι ευγνώμων για πάντα, είναι 100% σαφές. Το ότι το να πάρω το κλειδί της πόλης είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές ολόκληρης της ζωής μου, που ποτέ δεν περίμενα να συμβεί κάτι τέτοιο, το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό γιατί δεν ήξερα καν ότι έχεις κάτι τέτοιο.

Όταν το πήρα, όταν άκουσα τις ομιλίες, όταν είδα την τελετή και όλα αυτά τα είδη, ήταν τόσο ξεχωριστό, ήταν απίστευτο. Και με έκανε τιμητικό Liverpudlian ή Scouser, όπως θέλετε να το δείτε. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο περήφανος. Αλλά υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα και δεν είναι η στιγμή να μιλήσουμε για τη φανταστική στιγμή που περάσαμε, γιατί αυτό το υπέροχο βιβλίο που γράψαμε μαζί από τότε που είμαστε εδώ μαζί, θα ήθελα πολύ να βάλω μερικά ακόμη κεφάλαια σε αυτό.

Αυτό θέλω. Ξέρω ότι υπάρχουν παιδιά εκεί έξω όταν τρέχουν στο αυτοκίνητό μου μετά από αγώνες και θέλουν να έχουν υπογραφές και αυτόγραφα και τέτοια πράγματα – δεν βίωσαν ποτέ διαφορετικό προπονητή από τότε που γεννήθηκαν. Μόλις πρόσφατα συναντήσαμε τον Dáire, τον φίλο μας, μάλλον πρέπει να του το εξηγήσω και θα το κάνω, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Πραγματικά θα προσπαθήσω να κάνω όλα αυτά τα πράγματα. Αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό είναι και από εδώ πάμε. Είπα γιατί, αλλά ο κόσμος μπορεί να μην το πιστέψει.

Εντάξει, αν έχω κάποιο πρόβλημα υγείας, τότε όλοι λένε, “Εντάξει, δεν είναι υγιής”, οπότε αυτό είναι φυσιολογικό. Όλα τα υπόλοιπα, θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις τριγύρω. Έτσι, μπορώ να πω, οι ιδιοκτήτες δοκίμασαν τα πάντα, απολύτως τα πάντα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, κανείς δεν πρέπει να το συζητήσει αυτό, δεν έχει να κάνει με την ομάδα.

Μου άρεσαν τόσα πολλά πράγματα για αυτό που κάναμε στο παρελθόν – φτιάξαμε δύο νέες εξέδρες, φτιάξαμε ένα νέο προπονητικό γήπεδο, είχαμε πάντα υπέροχες ποδοσφαιρικές ομάδες. Πήγαινε πάντα ακριβώς με τον δικό μου τρόπο; Δεν είμαι σίγουρος, ούτε καν το θυμάμαι πια γιατί ήταν να συζητάμε σκληρά, να μιλάμε γι’ αυτό. Τι είναι δυνατό, τι δεν είναι δυνατό; Και από τη στιγμή που πάρθηκαν οι αποφάσεις, είχαμε την καλύτερη δυνατή ποδοσφαιρική ομάδα.

Ο κόσμος θα πει, εάν είχε περισσότερη υποστήριξη από τους ιδιοκτήτες, τότε αυτό και αυτό θα είχε συμβεί. Αλήθεια πιστεύεις ότι με έναν ακόμη παίκτη –έναν διαφορετικό παίκτη– θα είχαμε έναν πόντο περισσότερο από όταν φτάσαμε στους 97 πόντους; Δεν ξέρω πώς πάει αυτό, οι παίκτες δεν έχουν τόσο μεγάλη επιρροή, σκοράροντας την κατάλληλη στιγμή – ήταν περίπου 11 χιλιοστά εδώ ή 15 χιλιοστά εκεί.

Αυτή είναι η ζωή. Είχαμε τόσα πολλά καλά πράγματα, αν θέλετε να τα θυμάστε, θυμηθείτε τα. Θα το αγαπώ για πάντα, θα το λατρεύω αυτό το 100%. Αλλά αυτή είναι η στιγμή που πρέπει: Εντάξει, τώρα όλοι ξέρουν, τώρα ο σύλλογος μπορεί να προγραμματίσει, τώρα όλα μπορούν να τακτοποιηθούν, να οργανωθούν και να συνεχίσουμε να παίζουμε το ποδόσφαιρο που παίζουμε.

Αυτή είναι στην πραγματικότητα η ιδέα. Γιατί, στην περίπτωσή μας, δεν υπάρχουν πολλά διαφορετικά σενάρια. Θα μπορούσα να πάω στην επόμενη σεζόν και να την ξεκινήσω με το εξής: “Θεέ μου, πάλι;” Τέτοια πράγματα. Και δεν είμαι εγώ.

Η προπονητική μου, το διοικητικό μου στυλ βασίζεται στην ενέργεια, συνήθως έχω αρκετή για να τη δώσω σε πολύ κόσμο. Και αν δεν είναι εκεί, δεν είμαι ο ίδιος. Αν δεν είμαι ο ίδιος δεν μπορώ να το κάνω. Και αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε όλοι –εγώ. Και ελπίζω να το αποδεχτείς κι εσύ. Και μετά πάμε, αυτό είναι το σχέδιο”.

Είναι αυτό το μήνυμά σας στους φιλάθλους μας, λοιπόν;

“Το μήνυμα προς τους φιλάθλους μας: Θα ήθελα πραγματικά να αποδεχτείτε την απόφαση. Αυτό θα ήταν ωραίο. Και μετά, αν μπορώ να ζητήσω κάτι ακόμα, αφού σου έλεγα μην τραγουδάς το τραγούδι μου πολύ νωρίς, αφού σου λέω να είσαι δυνατά στο γήπεδο, τέτοια πράγματα, αν μπορούσα να σου ζητήσω κάτι ακόμα θα ήταν: Κάνε αυτά τα παιχνίδια για μένα, γιατί δεν χρειάζεται. Το μόνο που ήθελα πάντα ήταν η πλήρης υποστήριξη για την ομάδα, δεν είναι για μένα.

Ξέρω για τη σχέση μας, δεν χρειάζομαι κανενός είδους απόδειξη. Θα έχουμε μια στιγμή, ίσως την τελευταία αγωνιστική εδώ ή κάπου αλλού – εννοώ σε άλλες χώρες ή άλλες διοργανώσεις. Υπάρχει αρκετός χρόνος για να κάνετε τέτοια πράγματα. Ας το κάνουμε τώρα πραγματικά.

Ο έξω κόσμος θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την απόφαση, να γελάσει γι’ αυτήν, να θέλει να μας ενοχλήσει. Είμαστε η Λίβερπουλ, περάσαμε πιο δύσκολα πράγματα μαζί. Και πέρασες πιο δύσκολα πράγματα πριν από μένα. Ας το κάνουμε μια δύναμη. Αυτό θα ήταν πολύ ωραίο. Ας αποσπάσουμε τα πάντα από αυτή τη σεζόν και ας έχουμε κάτι άλλο να χαμογελάμε όταν κοιτάμε πίσω στο μέλλον. Ευχαριστώ”.

Ο Κλοπ διεκδικεί πάντως φέτος όλους τους τίτλους με τη Λίβερπουλ να είναι μέσα στους στόχους της σε Premier League, Fa Cup, Carabao Cup και Europa League.

To άρθρο Λίβερπουλ – Γιούργκεν Κλοπ: «Δεν θα προπονήσω άλλη ομάδα στην Αγγλία, μπορεί και να σταματήσω» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button