ΕνημέρωσηΠολιτική

Νέα μεγάλη περιβαλλοντική πρωτοβουλία στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος

  • 17 φωτοβολταϊκά πάρκα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου με παραγωγική ισχύ 9,5MWp
  • Ενεργειακή αυτάρκεια του αυτοκινητόδρομου έως το 2025

Στον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα-Πύργος θα υλοποιηθεί σύντομα το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων που έχει αναπτυχθεί σε αυτοκινητόδρομο στη χώρα. Συνολικά 17 φωτοβολταϊκά πάρκα θα εγκατασταθούν σε στέγαστρα και χώρους στάθμευσης των κέντρων συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, σε στέγαστρα σταθμών διοδίων και σε ανεκμετάλλευτους χώρους κοντά σε κτήρια και σήραγγες εντός του Έργου Παραχώρησης.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου θα φτάσουν σε παραγωγική ισχύ περίπου 9,5MWp, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση περισσότερων από 1.000 κατοίκων /χρόνο και θα μειώσει τις εκπομπές αερίων κατά 5.000 τόνους ισοδύναμου CO2 ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη φάση του προγράμματος ανατέθηκε στην Omexom Hellas (VINCI Energies). Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πρώτες μονάδες στο Ρίο και το Κιάτο θα τεθούν σε λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή η πρώτη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Μια δεύτερη φάση ανάπτυξης ανατέθηκε στην IXION Energy (AVAX) και βρίσκεται ήδη  υπό μελέτη. Με αυτό το ολοκληρωμένο πλάνο, ο στόχος της επίτευξης της ενεργειακής αυτάρκειας του αυτοκινητόδρομου στο 100% θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2025.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παναγιώτης Παπανικόλας, Διευθυντής της VINCI Concessions στην Ελλάδα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, δήλωσε: «Σε συνέχεια του φιλόδοξου προγράμματος αύξησης των ηλεκτροφορτιστών κατά μήκους του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα που ξεκίνησε πρόσφατα, είμαστε πολύ περήφανοι που ανακοινώνουμε ένα νέο περιβαλλοντικό έργο: το μεγαλύτερο πρόγραμμα φωτοβολταϊκών πάρκων σε αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα. Δεσμευόμαστε να επιδείξουμε περιβαλλοντικές επιδόσεις με άμεσο θετικό αντίκτυπο και να συμβάλλουμε στον εθνικό στόχο για απανθρακοποίηση».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button