Κόσμος

Υπέγραψε ο Ερντογάν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – «Πράσινο» φως για τα F-16

Υπέγραψε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας το δρόμο για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16. 

Με την καθ’ όλα επίσημη έγκριση του αιτήματος της σκανδιναβικής χώρας από τον Τούρκο πρόεδρο, αίρεται ένα κρίσιμο εμπόδιο για να λάβει το «πράσινο φως» από το αμερικανικό Κογκρέσο για τα μαχητικά αεροσκάφη.

Υπενθυμίζεται ότι, η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου τον Μάιο του 2022 μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, όμως η διαδικασία προσχώρησης, η οποία απαιτεί την έγκριση όλων των μελών, καθυστερούσε από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Να σημειωθεί ότι η Στοκχόλμη μετά τις καταγγελίες της Άγκυρας πως προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, η Σουηδία υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Η επικύρωση πλέον από την Τουρκία θα αφήσει την Ουγγαρία να είναι το τελευταίο εμπόδιο της Σουηδίας να ενταχθεί στη συμμαχία, με τον Βίκτορ Όρμπαν να ανακοινώνει πως είναι πλέον ανοιχτός να προχωρήσεις τις αντίστοιχες διαδικασίες.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button