Επικαιρότητα

Καθημερινά κινδυνεύουμε να… πέσουν στα κεφάλια μας – Πάνω από 400 στο Ηράκλειο – Galaksias.com

Ξεπερνούν τα 400 τα επικίνδυνα κτήρια στο Ηράκλειο – Καθημερινή παγίδα θανάτου για πεζούς και οδηγούς Ι.Χ.

Στο Ηράκλειο, το τελευταίο διάστημα δεν πέφτουν μόνο δέντρα, σοβάδες ή πλακάκια από κτήρια… Δυστυχώς πέφτουν και μπαλκόνια, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν υπάρξει και ανθρώπινα θύματα, που ενώ περπατούσαν αμέριμνα, βρέθηκαν στο σημείο της αποκόλλησης τμήματος από κτήριο την πιο ακατάλληλη στιγμή, με συνέπεια να τραυματιστούν… 

Η πόλη του Ηρακλείου και ιδίως η παλιά μετρά τουλάχιστον πέντε τραυματισμούς από τέτοιες αιτίες, ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις όπου ολόκληρα κομμάτια μπετόν έχουν προσγειωθεί στο καπό σταθμευμένου οχήματος, αφήνοντας άφωνο τον ιδιοκτήτη του, που από τύχη γλίτωσε τα χειρότερα. 

Και πώς να μη συμβαίνουν όλα αυτά, όταν εν έτει 2024 και παρά τα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί, βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με τη θέα τουλάχιστον 400 – σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταγραφή – σπιτιών, δημόσιων και ιδιωτικών, ερειπωμένων σε δρόμους κεντρικούς αλλά και σε γειτονιές της πόλης, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπούν σε παγίδες θανάτου. 
Κτήρια με βαριά ιστορία, πολλά δε από αυτά και ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, που όλοι αντικρίζουμε καθημερινά, και από τη μια τα λυπόμαστε και από την άλλη μας τρομάζουν, καθώς σε περίπτωση, ο μη γένοιτο, ισχυρού σεισμού θα είναι τα πρώτα που θα πέσουν και θα μας πλακώσουν, με τα μπαλκόνια και τα τοιχία τους έτοιμα να καταρρεύσουν, χτυπώντας “καμπανάκι” προς κάθε αρμόδιο. 

Και θα μου πείτε τώρα πώς να αλλάξει το σκηνικό αυτό και να δοθεί λύση στο πρόβλημα, όταν οι προσπάθειες της εκάστοτε δημοτικής Αρχής πέφτουν στο βρόντο, είτε ελλείψει κονδυλίων για τις απαιτούμενες μελέτες στατικότητας και αναπαλαίωσης, είτε επειδή οι αρμόδιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ιδιοκτήτες και κληρονόμους των εν λόγω κτηρίων που στέκονται εμπόδιο στην αξιοποίησή τους; 
Η ανησυχητική συχνότητα των περιστατικών αποκόλλησης τμημάτων και φυσικά ο τραγικός θάνατος του Χανιώτη φοιτητή στη Λάρισα από πτώση κολόνας εγκαταλελειμμένου σπιτιού τον Φεβρουάριο του 2022 επανέφεραν πανελλαδικά στο προσκήνιο την ανάγκη παρέμβασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ιδιοκτήτες αυτών των κτηρίων είτε έχουν αποβιώσει, είτε αδυνατούν λόγω οικονομικής δυσχέρειας να τα συντηρήσουν και να τα αναπαλαιώσουν. Συνέπεια αυτού είναι πολλές φορές να παρεμβαίνει ο εισαγγελέας, να γίνονται στη συνέχεια ενστάσεις, να χάνεται κι άλλος πολύτιμος χρόνος κι έτσι τα κτήρια αυτά φθείρονται ακόμα περισσότερο. 

Τι λένε οι αρμόδιοι 

Το neakriti.gr επαναφέρει για μια ακόμη φορά το θέμα στο προσκήνιο, προκειμένου να δούμε τι έχει γίνει ή προτίθεται να γίνει γύρω από το θέμα. Έτσι, σε επικοινωνία που είχαμε με τη νέα αντιδήμαρχο Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας, Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, η ίδια, μιλώντας για το σοβαρό αυτό ζήτημα, είπε: «Αυτή τη στιγμή μετράμε 400 ετοιμόρροπα κτήρια στο Ηράκλειο. Παλιά είχαμε καταγράψει αρκετά περισσότερα. Κάποια από αυτά αποκαταστάθηκαν, κάποια άλλα όμως όχι. Βάσει καταγραφής από την Πολεοδομία, που είχε γίνει κατά την προηγούμενη δημοτική Αρχή, και σε σχέση με μια προγραμματική που είχε πραγματοποιηθεί με το ΤΕΕ/ΤΑΚ, είχαν καταγραφεί περίπου 600 ετοιμόρροπα στην πόλη του Ηρακλείου. Από εκεί και μετά ακολούθησε η απαιτούμενη διαδικασία. Δηλαδή ειδοποιήθηκαν οι ιδιοκτήτες για την επικινδυνότητά τους και όσοι δεν προσαρμόστηκαν, οι υποθέσεις κατέληξαν στον εισαγγελέα. Σε αρκετές περιπτώσεις δε ήδη διενεργείται και προκαταρκτική εξέταση», είπε η κ. Αρχοντάκη, με την ίδια να υπογραμμίζει πως ο μεγάλος σεισμός τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά και οι υπόλοιπες σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται στην περιοχή μας μεγέθυναν ακόμα περισσότερο το πρόβλημα και έτσι πλέον θέματα στατικότητας εμφανίζουν ολοένα και περισσότερα κτήρια. 

Και για να μην πάμε μακριά, όπως αναφέρει η κ. Αρχοντάκη, στη λεωφόρο Δικαιοσύνης ένα από τα κτήρια που έχουν σοβαρό θέμα είναι το παλιό Ειρηνοδικείο. 

«Προσπαθούμε να ξαναβάλουμε μια τάξη, όμως η Πολιτεία δε βοηθάει σε αυτό. Η εργολαβία που αναμένεται να βγει είναι μόνο για τα ετοιμόρροπα τμήματα που βρίσκονται σε κοινόχρηστο χώρο ή είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα, με αποτέλεσμα να χρεώνει τους ιδιοκτήτες για την αποκατάσταση των κτηρίων αυτών. Εμείς όσους κληρονόμους μπορούμε να βρούμε από τη δική μας πλευρά μέσω του Δημοτολογίου θα τους χρεώσουμε. Από εκεί και μετά, όμως, και εκείνοι θα κάνουν τις ενστάσεις τους και δυστυχώς θα περιμένουμε να έρθει ένας πολύ ισχυρός σεισμός για να πέσουν τα επικινδύνως ετοιμόρροπα». 

Από την πλευρά του, ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου και νυν αντιπεριφερειάρχης του Τομέα Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Κινητικότητας, Γιάννης Αναστασάκης, είπε σχετικά πως «πρέπει να ελεγχθούν τα κτήρια αυτά. Είναι χρήσιμο να παρατηρήσουμε τις ρωγμές και τις σκουριές στα μπαλκόνια. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, καθώς πολλές κατασκευές συμπληρώνουν 50 και 60 χρόνια ζωής, τα οποία παράλληλα έχουν υποστεί έντονη διάβρωση λόγω του παραθαλάσσιου περιβάλλοντος στο οποίο βρίσκεται το Ηράκλειο. Χρειάζεται τακτικός έλεγχος και συντήρηση, πράγμα όχι προαιρετικό, αλλά υποχρεωτικό». 

 

Αναγκαίες ουσιαστικές παρεμβάσεις 

Τα ετοιμόρροπα, δυστυχώς, κατακλύζουν κυρίως την παλιά πόλη του Ηρακλείου, οπότε και με το να μη γίνονται ουσιαστικές παρεμβάσεις σε αυτά και με την επιβάρυνση που δέχονται από την πάροδο των χρόνων, η επικινδυνότητά τους συνεχώς αυξάνεται. 
Υπενθυμίζοντας το τμήμα του μπαλκονιού που έπεσε στην οδό Σμύρνης τον Νοέμβριο του 2023 αργά το βράδυ, από ένα παλιό, εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο, ακριβώς πίσω από τα Δικαστήρια στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, καλό θα ήταν η Πολιτεία να λάβει μέτρα για τα κτήρια αυτά, όπως και για τα διατηρητέα, τα οποία είναι επίσης πολλά στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, ζητείται ταυτόχρονα να ενεργοποιηθούν με κάθε τρόπο και οι πολίτες, προκειμένου να αναλάβουν το χρέος τους απέναντι στα ετοιμόρροπα ακίνητα. Αλλά την ίδια στιγμή και ο καθένας μας να σκεφτεί τη θέση του σε περίπτωση πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος, από το οποίο δεν είμαστε πολύ μακριά… 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button