Τρόπος Ζωής

Κρύο ή ζεστό ντους μετά την προπόνηση – Galaksias Portal News

Ήδη γνωρίζετε πως το ντους μετά την προπόνηση είναι ευεργετικό και καταπραϋντικό. Καθαρίζει το δέρμα αποτρέποντας τη συσσώρευση βακτηρίων που μπορεί να προκύψουν από τον ιδρώτα και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της μυϊκής έντασης λόγω των αλλαγών στην κυκλοφορία του αίματος.

Ποιες είναι όμως αυτές οι αλλαγές και πώς επηρεάζει η θερμοκρασία του νερού την αποκατάσταση μετά την άσκηση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρύο VS Ζεστού νερού

Σε μελέτες έχει αναφερθεί πως οι χαμηλές θερμοκρασίες στο κρύο ντους μπορεί να προκαλέσουν αγγειοσυστολή, σύσφιξη δηλαδή των αιμοφόρων αγγείων.

Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μείωση της ροής του αίματος η οποία μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή και το πρήξιμο των μυϊκών ινών μετά την προπόνηση. Κατ’ επέκταση, μπορεί κανείς να νιώθει λιγότερο πόνο. Ωστόσο, το ζήτημα χρήζει περαιτέρω μελέτης για να καταλήξουν οι ερευνητές σε πιο σίγουρα συμπεράσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζεστό ντους από την άλλη, γνωρίζοντας πως γενικά η ζέστη αυξάνει την κυκλοφορία, φαίνεται να βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να διευρυνθούν. Έτσι, το αίμα ρέει πιο εύκολα και υπάρχει μεγαλύτερη παροχή θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στις αρθρώσεις των μυών ώστε να ανακάμψουν.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “ International Journal of Sports Physiology and Performance”, κατά την οποία οι ερευνητές διερεύνησαν την επίδραση της εναλλαγής κρύου με ζεστό νερό στο ντους για μικρά διαστήματα, αποκαλύφθηκε ότι η αντίθεση αυτή μείωσε τον μυϊκό πόνο των συμμετεχόντων, αλλά όχι την κόπωση σε όλο το σώμα.

Τελικά, πρέπει να κάνουμε κρύο ή ζεστό ντους μετά τη γυμναστική μας;
Εν κατακλείδι, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να υποστηρίζουν πως το ντους αποτελεί εργαλείο αποκατάστασης μετά την προπόνηση, είτε με κρύο είτε με ζεστό νερό.

Είτε λοιπόν προτιμάτε ζεστό είτε κρύο νερό, είτε πάλι και τα δύο, το σημαντικό είναι να συνδυάσετε το ντους σας με μια σωστή ρουτίνα χαλάρωσης, καλή διατροφή και επαρκή ανάπαυση για βέλτιστα αποτελέσματα.

3 πράγματα που είναι καλό να κάνετε τα 30 πρώτα λεπτά μετά την προπόνηση
#1 Τεντωθείτε
Τεντώστε τους μυς σας όσο είναι ακόμα ζεστοί. Πέντε με δέκα λεπτά διατάσεων μετά την προπόνηση είναι απαραίτητα για σωστή αποκατάσταση.

#2 Κάντε ντους και αλλάξτε ρούχα
Για να αποφύγετε όπως είπαμε την ανάπτυξη μικροβίων, βακτηρίων και μυκήτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μόλυνση στο δέρμα καθώς και εξάρσεις, μην αφήνετε να περάσει πάνω από μισή ώρα για να κάνετε μπάνιο και να αλλάξετε τα ιδρωμένα σας ρούχα.

#3 «Ανεφοδιάστε» τον οργανισμό σας
Με πολύ απλά λόγια, βάλτε κάτι στο στομάχι σας. Ανεξάρτητα από τους fitness στόχους σας, το σώμα σας χρειάζεται «καύσιμα» για να λειτουργεί καλά. Τρώγοντας κάτι μετά την προπόνηση, βελτιστοποιείται η αποκατάσταση, μειώνεται ο πόνος και αυξάνεται η απόδοση σε όλα τα επίπεδα.

Ορισμένες ιδέες για θρεπτικά σνακ μετά την άσκηση είναι:

Ομελέτα με 2 αυγά, τυρί light, ένα κριτσίνι και μια σαλάτα με λαχανικά εποχής.
Smoothies με γάλα αμυγδάλου, κατεψυγμένα φρούτα (χωρίς προσθήκη ζάχαρης) και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
Μήλο με φυστικοβούτυρο.
Τυρί cottage με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και φρέσκα φρούτα επιλογής.

 

Αν θες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους με πεντανόστιμα και φρεσκομαγειρεμένα φαγητά στην πόρτα σου, μπες στο mynutri.gr!

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button