ΕνημέρωσηΠολιτική

Πότε υπάρχει λόγος ανησυχίας – Galaksias Portal News

Η εμφάνιση κηλίδων αίματος για 1-2 μέρες πριν από την περίοδο είναι συχνό φαινόμενο και αποτελεί ένδειξη ότι ξεκινά η έμμηνος ρύση. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, οι κηλίδες (μικροσκοπικά ίχνη αίματος) αποτελούν σημάδια ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Μπορεί, μεταξύ άλλων να είναι ένδειξη εγκυμοσύνης, λανθασμένης λήψης αντισυλληπτικών χαπιών, αλλά και σύμπτωμα που προκαλούν οι πολύποδες της μήτρας.

Κηλίδες αποκαλούμε την ελαφριά αιμορραγία από τον κόλπο, η οποία είναι μεν αισθητή αλλά η ποσότητα του αίματος είναι πάρα πολύ μικρή και το αίμα είναι συνήθως καφέ ή σκούρο κόκκινο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μελέτη που έγινε το 202, έδειξε ότι το 41,7% των γυναικών παρουσίασε τουλάχιστον για μία μέρα κηλίδες πριν από την περίοδο.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει μία γυναίκα εάν πρόκειται για κηλίδες που δείχνουν ότι ξεκινάει η περίοδος ή αν συμβαίνει κάτι άλλο και πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της.

Εγκυμοσύνη

Η ελαφριά αιμορραγία ή κηλίδες μερικές φορές είναι πρώιμο σημάδι εγκυμοσύνης. Την αποκαλούμε «αιμορραγία εμφύτευσης», καθώς πιστεύουμε ότι συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αιμορραγία εμφύτευσης εμφανίζεται συνήθως 1-2 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση, δηλαδή συχνά εμφανίζεται περίπου τη στιγμή που μία γυναίκα θα περίμενε να ξεκινήσει η περίοδός της.

Μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης ή να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Αντισυλληπτικά χάπια

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι μια μορφή ορμονικής αντισύλληψης. Εμποδίζει την ωορρηξία και κάνει τον τράχηλο και τη μήτρα λιγότερο «φιλικό» μέρος για γονιμοποίηση.

Όταν μία γυναίκα αρχίζει να παίρνει αντισυλληπτικά χάπια,μπορεί να εμφανίσει κηλίδες πριν από την περίοδό της τους πρώτους μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός προσαρμόζεται στις ορμόνες. Αυτού του είδους η αιμορραγία δεν σημαίνει ότι το χάπι δεν λειτουργεί.

Άλλες μέθοδοι ορμονικών αντισυλληπτικών, όπως το εμφύτευμα ή η ενδομήτρια συσκευή (IUD), που παρέχουν χαμηλή, σταθερή δόση ορμονών, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κηλίδες τους πρώτους μήνες.

Κηλίδες αίματος μπορεί να εμφανιστούν επίσης εάν μία γυναίκα παραλείψει ένα χάπι, πάρει ένα χάπι αργότερα από το συνηθισμένο ή χρησιμοποιήσει χάπι επείγουσας αντισύλληψης.

Ωορρηξία

Η ωορρηξία είναι το χρονικό σημείο στον εμμηνορροϊκό κύκλο, στο οποίο οι ωοθήκες απελευθερώνουν ένα ωάριο, που στη συνέχεια ταξιδεύει μέσω της σάλπιγγας προς τη μήτρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα μέσα του εμμηνορροϊκού κύκλου και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κηλίδων, λόγω πτώσης των οιστρογόνων.

Περιεμμηνόπαυση

Έως και 10 χρόνια περνούν μέχρι να μπει μία γυναίκα οριστικά στην εμμηνόπαυση (να μην έχει πια περίοδο για τουλάχιστον ένα έτος). Αυτή η μεταβατική περίοδος ονομάζεται περιεμμηνόπαυση.

Στην περιεμμηνόπαυση, τα επίπεδα των ορμονών έχουν αυξομειώσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κηλίδων αίματος και αλλαγές στη διάρκεια, αλλά και την ποσότητα αίματος στην περίοδο.

Άλλες ορμονικές αλλαγές

Όταν μία έφηβη έχει για πρώτη φορά περίοδο, μπορεί στην αρχή να έχει κηλίδες μέχρι να ομαλοποιηθεί ο κύκλος της.

Κηλίδες μπορεί να εμφανιστούν επίσης όταν μία γυναίκα:
• σταματήσει τα αντισυλληπτικά
• έχει και πάλι περίοδο μετά τον τοκετό
• διακόψει τον θηλασμό

Αιμορραγία μετά το σεξ

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να τραυματίσει τον ευαίσθητο ιστό του κόλπου, κάτι που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει μικρήαιμορραγία και η γυναίκα να πιστεύει ότι πρόκειται για κηλίδες αίματος πριν την περίοδο. Ένα λιπαντικό μπορεί να βοηθήσει να μην συμβεί αυτό.

Ωστόσο, εάν η αιμορραγία μετά το σεξ εμφανίζεται τακτικά, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας, καθώς η αιμορραγία μετά το σεξ μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων παθήσεων, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Πολύποδες και ινομυώματα

Οι καλοήθεις όγκοι στη μήτρα ή στον τράχηλο, όπως οι πολύποδες, μπορεί να προκαλέσουν κολπική αιμορραγία που είναι πιθανό να μοιάζει με κηλίδες αίματος πριν την περίοδο.

Τα συμπτώματα των πολυπόδων του τραχήλου της μήτρας μπορεί να περιλαμβάνουν:
• κηλίδες ανάμεσα στις περιόδους
• περισσότερο αίμα στην περίοδο
• αιμορραγία μετά το σεξ
• αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
• άσχημη μυρωδιά, εάν υπάρχει μόλυνση

Πότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας

Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την εμφάνιση κηλίδων αίματος πριν από την περίοδο. Θα πρέπει να μιλήσετε όμως με τον γιατρό σας εάν:
• έχετε μόνο κηλίδες αίματος κι όχι περίοδο
• οι κηλίδες εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου ή μετά το σεξ

Είναι επίσης σημαντικό να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας εάν εκτός από τις κηλίδες έχετε και κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα:
• ασυνήθιστη μυρωδιά
• ερεθισμός του κόλπου και αίσθηση δυσφορίας
• κολπική βλέννα που περιέχει αίμα ή μοιάζει με τυρί κότατζ
• ανεξήγητος πυρετός ή κόπωση

Ανάλογα με την αιτία των κηλίδων αίματος, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία και πρακτικές συμβουλές. Είναι σημαντικό εάν επιμένουν οι κηλίδες αίματος ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, όπως πόνο, ερεθισμό και ασυνήθιστη έκκριση υγρών, να μιλήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button