Κόσμος

Λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις συντάσσονται με το Μεξικό στη διαμάχη του με τον Ισημερινό

Η σύλληψη αργά χθες, Παρασκευή, τη νύκτα του Χόρχε Γκλας, πρώην αντιπροέδρου του Ισημερινού, έκανε την Πόλη του Μεξικού να διακόψει αμέσως τις σχέσεις με το Κίτο, με την κυβέρνηση του μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να καταφέρεται εναντίον της ασυνήθιστης επιδρομής στη διπλωματική αποστολή και της σύλληψης χαρακτηρίζοντάς τη πράξη «αυταρχισμού» και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας του Μεξικού.

Σήμερα, τέσσσερις αριστερές λατινοαμερικανικές κυβερνήσεις -της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Βενεζουέλας και της Κούβας- επέκριναν τη σύλληψη του Γκλας, ο οποίος είχε καταφύγει από το Δεκέμβριο στην πρεσβεία.

Σε βίντεο, που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εικονίζεται να μεταφέρεται με οχηματοπομπή της αστυνομίας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Κίτο, συνοδευόμενος από βαριά οπλισμένους στρατιώτες. Στη συνέχεια επιβιβάζεται σε αεροπλάνο για ένα κέντρο κράτησης στη Γουαγιακίλ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Αστυνομικοί και στρατιώτες φρουρούν το κτήριο όπου βρίσκεται ο πρώην αντιπρόεδρος του Ισημερινού Χόρχε Γκλας μετά την εισβολή της αστυνομίας στην πρεσβεία του Μεξικού

AP Photo/Dolores Ochoa

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, με δήλωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, καταδίκασε την κίνηση του Ισημερινού ως «ξεκάθαρη παραβίαση» των διεθνών κανόνων που απαγορεύουν μια τέτοια επιδρομή σε ξένη πρεσβεία.

Η κίνηση του Ισημερινού εναντίον της πρεσβείας «πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά, όποια κι αν είναι η δικαιολογία για την πραγματοποίησή της», σύμφωνα με τη δήλωση, στην οποία υπογραμμίζεται η αλληλεγγύη της Μπραζίλια με το Μεξικό.

Η Λατινική Αμερική «πρέπει να κρατήσει ζωντανές τις αρχές του διεθνούς δικαίου

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο υποστήριξε σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X πως η Λατινική Αμερική «πρέπει να κρατήσει ζωντανές τις αρχές του διεθνούς δικαίου εν μέσω της βαρβαρότητας που αυξάνεται στον κόσμο».

Ο Γκλας, ο οποίος έχει καταδικασθεί δύο φορές για διαφθορά, είχε καταφύγει στην πρεσβεία στο Κίτο αφότου ζήτησε πολιτικό άσυλο το Δεκέμβριο, αίτημα που χθες, Παρασκευή, ικανοποιήθηκε από το Μεξικό.

Οι αρχές του Ισημερινού είχαν ζητήσει ανεπιτυχώς άδεια από το Μεξικό για να εισέλθουν στην πρεσβεία και να συλλάβουν τον Γκλας.

Το 2017, ο Γκλας, πρώην δεύτερος στην κρατική ιεραρχία μετά τον τότε πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, επίσης της αριστεράς, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση έξι ετών αφού βρέθηκε ένοχος ότι δωροδοκήθηκε από την βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht σε αντάλλαγμα για να της κατακυρώσει κυβερνητικά συμβόλαια.

Καθώς βρισκόταν αντιμέτωπος με ένα δεύτερο ένταλμα σύλληψης για άλλες κατηγορίες για διαφθορά, ο Γκλας υποστήριξε ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης, μια κατηγορία που η κυβέρνηση του Ισημερινού αρνείται.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button