Κόσμος

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα του ιού από βοοειδή – Galaksias.com

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αξιωματούχων της πολιτείας ο εργαζόμενος στη φάρμα βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών.

Πρόκειται για το δεύτερο ανθρώπινο κρούσμα του ιού, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες έχει μολύνει κοπάδια γαλακτοπαραγωγών αγελάδων σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ασθενής παρουσίασε επιπεφυκίτιδα και υποβάλλεται σε θεραπεία με αντιιικό φάρμακο, ενώ βρίσκεται σε απομόνωση. Ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός, δήλωσαν οι ειδικοί, αλλά διευκρίνισαν ότι αυτό δεν ισχύει για τα άτομα που έχουν στενή ή παρατεταμένη επαφή χωρίς προστατευτικές στολές με μολυσμένα πτηνά ή άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των βοοειδών.

Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις ανησυχίες για την επιδημία που έχει μολύνει εκατομμύρια πτηνά και θαλάσσια θηλαστικά σε όλο τον κόσμο και, πιο πρόσφατα, αγελάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να εξαπλώνεται ευκολότερα μεταξύ των ανθρώπων, δήλωσαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι.

Ο ασθενής είχε έρθει σε επαφή με άρρωστες αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, δήλωσε η Λάρα Άντον, εκπρόσωπος του Τμήματος Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας του Τέξας.

«Εξετάσαμε περίπου δώδεκα συμπτωματικούς ανθρώπους που εργάζονται σε γαλακτοκομεία και μόνο ένα άτομο βρέθηκε θετικό στον ιό», δήλωσε στους New York Times.

Το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγών στο Τέξας και το Κάνσας την περασμένη εβδομάδα, και λίγες ημέρες αργότερα, σε ένα επιπλέον κοπάδι στο Μίσιγκαν. Οι προκαταρκτικές εξετάσεις δείχνουν ότι αγελάδες στο Νέο Μεξικό και το Αϊντάχο μπορεί επίσης να έχουν μολυνθεί.

Ο ιός έχει ταυτοποιηθεί ως η ίδια εκδοχή του H5N1, ενός υποτύπου γρίπης, που κυκλοφορεί στα πτηνά της Βόρειας Αμερικής. Το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2022 στο Κολοράντο, όταν ένα άτομο αρρώστησε μετά από άμεση έκθεση σε πουλερικά που εικάζεται ότι ήταν μολυσμένα. Το άτομο αυτό εμφάνισε κόπωση για λίγες ημέρες και ανάρρωσε πλήρως. Ενώ η γρίπη των πτηνών είναι συχνά θανατηφόρα στα πουλερικά, ήταν λιγότερο θανατηφόρα για τα βοοειδή.

Το CDC συνιστά στους ανθρώπους να μην καταναλώνουν ωμό ή μισοβρασμένο μη-παστεριωμένο γάλα, ούτε ωμά ή μισομαγειρεμένα προϊόντα, όπως το τυρί, που παράγονται από μη παστεριωμένο γάλα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button