Επικαιρότητα

Αυτός είναι ο πρώτος ειδικευμένος γιατρός που δέχτηκε να πάει… Γαύδο – Αγωνία για το επίπεδο υπηρεσιών Υγείας στο ακριτικό νησί

Εδώ και δυόμισι χρόνια ο γιατρός κ. Βασίλης Αμβροσιάδης φροντίζει για τα μικρά και τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας των κατοίκων και παράλληλα καταγράφει τις ανάγκες, οραματιζόμενος συνθήκες ιδανικές για τους ακρίτες, που διάλεξαν να ζουν στην εσχατιά της Ευρώπης

Καθημερινό αγώνα για να καλυφθούν οι υγειονομικές ανάγκες των λιγοστών κατοίκων τον χειμώνα και των χιλιάδων επισκεπτών το καλοκαίρι δίνει ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου Γαύδου κ. Βασίλης Αμβροσιάδης, ο οποίος μάλιστα είναι ο μοναδικός ειδικευμένος γιατρός που έχει ποτέ υπηρετήσει στο νησί. 

Την ώρα που το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας με αφορμή τις μεταναστευτικές ροές στην περιοχή, το neakriti.gr παρουσιάζει τις δυσκολίες στον τομέα των υπηρεσιών Υγείας, που για τους κατοίκους αλλά και για τον γιατρό της Γαύδου η αντιμετώπισή τους αποτελούν ζωτικής σημασίας ζήτημα. 

Το Περιφερειακό Ιατρείο του ακριτικού νησιού βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Γαύδου, το Καστρί, με θέα το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού. Μέρα και νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι, εδώ και δυόμισι χρόνια ο γιατρός κ. Βασίλης Αμβροσιάδης φροντίζει για τα μικρά και τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας των κατοίκων και παράλληλα καταγράφει τις ανάγκες, οραματιζόμενος συνθήκες ιδανικές για τους ακρίτες που διάλεξαν να ζουν στην εσχατιά της Ευρώπης. 

«Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσει αυτό το νησί για να πούμε ότι έχει φτιάξει κάτι και υπάρχουν υποδομές», θα μας πει, χωρίς να μπορεί να κρύψει το ανιδιοτελές ενδιαφέρον του γι’ αυτό το μικρό κομμάτι γης στην άκρη της Ελλάδας που επέλεξε να υπηρετήσει. Πριν από ενάμιση χρόνο με έκδηλη αγωνία διατύπωνε στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το αίτημα για αποστολή ασθενοφόρου. Ήταν ένα πρώτο σημαντικό βήμα. 

«Η Πολιτεία έχει στείλει ένα αξιοπρεπέστατο ασθενοφόρο, το οποίο θα είναι εδώ και θα εξυπηρετεί τον κόσμο για τα επόμενα 10 χρόνια και ευχαριστούμε πολύ τον πρωθυπουργό. Ο Στρατός στέλνει κάθε δέκα μέρες οδηγό κι έτσι αισθανόμαστε ασφάλεια, ειδικά το καλοκαίρι που έχουμε πάρα πολλή δουλειά». Είναι τα πρώτα λόγια του κ. Αμβροσιάδη στο ερώτημα πώς είναι οι συνθήκες και το επίπεδο υπηρεσιών Υγείας στη Γαύδο. 

Είναι αρχές Μαρτίου, η Γαύδος βρίσκεται στο επίκεντρο με αφορμή το Μεταναστευτικό, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισκέπτεται για λίγες ώρες το ακριτικό νησί και στην αθέατη όψη του οι ρυθμοί στο Περιφερειακό Ιατρείο θυμίζουν κιόλας καλοκαίρι. Ένας 70χρονος περιπατητής σπεύδει να ζητήσει βοήθεια για εμφάνιση οιδήματος στο χέρι, επιστρέφοντας από την Τρυπητή. Ο γιατρός ευγενικά σπεύδει να φροντίσει τον ασθενή, ελληνικής καταγωγής, που όμως ζει στην Αγγλία και επισκέφτηκε τη Γαύδο για μόνο μία ημέρα. Το οίδημα προερχόταν από τσίμπημα μέλισσας, ωστόσο ο κ. Αμβροσιάδης θα έβλεπε και την επομένη τον 70χρονο. 

Γαύδος - Περιφερειακό Ιατρείο

Αναγκαίο ένα φαρμακείο

Στα ράφια του Περιφερειακού Ιατρείου υπάρχουν όλα τα απαραίτητα φαρμακευτικά σκευάσματα για έκτακτα περιστατικά, αλλά και τις παθήσεις των μόνιμων κατοίκων, ωστόσο η ανάγκη ενός φαρμακείου παραμένει. 
«Είχα κάνει μια εισήγηση και μέσα σε εκείνη τη λίστα υπήρχε και η ίδρυση ενός φαρμακείου.

Έχει ήδη γίνει πραγματικότητα στο Καστελόριζο και στη Φολέγανδρο, μπορεί να γίνει κι εδώ. Από ’κει και πέρα, υπάρχει συνεργασία με τα δύο φαρμακεία, στην Παλαιόχωρα και στα Σφακιά, και μας στέλνουν φάρμακα και διάφοροι φορείς», σημειώνει. 

Τον χειμώνα, τα περιστατικά είναι σαφώς λιγότερα, πλην όμως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο αποκλεισμού λόγω καιρού, κάτι που συνεπάγεται αδυναμία τροφοδοσίας προμηθειών σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί να περάσουν ακόμη και πέντε και δέκα ημέρες χωρίς να δέσει καράβι στο νησί. Η έναρξη της τουριστικής περιόδου, που για τη Γαύδο τοποθετείται στα μέσα Μαΐου, θα φέρει αύξηση των περιστατικών στο Περιφερειακό Ιατρείο, που συνήθως σχετίζονται με μικροτραυματισμούς. Τα μονοπάτια που δεν έχουν συντηρηθεί ευθύνονται για πολλά από τα περιστατικά με κατάγματα. 

O γιατρός Βασίλης Αμβροσιάδης

Δεν έχει άδεια το ελικοδρόμιο για νυχτερινές πτήσεις 

“Αγκάθι” για τη νέα περίοδο που ξεκινά είναι για το Περιφερειακό Ιατρείο η έλλειψη καθαρίστριας. Όπως λέει ο γιατρός κ. Βασίλης Αμβροσιάδης, «η καθαρίστρια πιάνει δουλειά όταν τελειώνει η τουριστική σεζόν και τη σταματάνε 1η Ιουνίου. Εμείς έχουμε ανάγκη από καθαρίστρια κι αυτό ισχύει για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες όχι μόνο για μας, δώδεκα μήνες τον χρόνο. Εμείς έχουμε ανάγκη το καλοκαίρι, όχι τον χειμώνα, όχι το φθινόπωρο και ούτε καν την άνοιξη. Δηλαδή μετά το Πάσχα που αρχίζει η σεζόν και Ιούλιο και Αύγουστο, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι πολύ κρίσιμο, δεν είναι πολυτέλεια αυτό». 

Στα παράδοξα καταγράφεται και η έλλειψη αδειοδότησης του ελικοδρομίου για πτήσεις και τις νυχτερινές ώρες. 

«Επειδή δεν έχει πάρει άδεια, ο Στρατός δε στέλνει ελικόπτερο τη νύχτα. Την ημέρα δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά τη νύχτα έχουν υπάρξει δύο περιστατικά και δεν μπορούσε να έρθει ελικόπτερο», εξηγεί ο κ. Βασίλης Αμβροσιάδης. 

Ο γιατρός του νησιού έχει έρθει σε επαφή με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο ελικοδρόμιο και να δοθεί άδεια. Αν το πετύχει, θα είναι μία ακόμα νίκη στον διαρκή αγώνα που καταβάλλει για να μη στερηθούν κάτοικοι και επισκέπτες αυτό που για τους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας θεωρείται αυτονόητο: η εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας οποιαδήποτε στιγμή του 24ώρου. 

 

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button