Επικαιρότητα

Σήμερα η αυτοψία Μενδώνη στην Κνωσό – Τι ανακοίνωσε την πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψής της στο Ηράκλειο

Με ανακοινώσεις για τη σωτηρία των υδατογεφυρών του Μοροζίνι και αυτοψία στα ενετικά τείχη ξεκίνησε χθες η τριήμερη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού στο Ηράκλειο

Στην υπογραφή σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, για την εκπόνηση τοπογραφικής και στατικής μελέτης στις υδατογέφυρες Αγίας Ειρήνης, Καρυδάκι (Morosini) και Φορτέτσα, κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στο Ηράκλειο. 
Συγκεκριμένα, η υπουργός έφτασε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης το πρωί, όπου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. 

«Χαιρόμαστε που είμαστε εδώ, αυτή τη στιγμή πρέπει να δώσουμε μία τελική ώθηση στα θέματά μας. Ήρθαμε σύσσωμοι, ο γενικός γραμματέας, όλοι οι διευθυντές και την Παρασκευή είμαι αισιόδοξη ότι θα έχουμε καταλήξει για το τι θα κάνουμε με όλα τα θέματά μας», τόνισε η υπουργός, που συνοδεύεται από τον γ.γ. του υπουργείου, την ειδική σύμβουλο Άννα Παναγιωταρέα και στενούς της συνεργάτες. 
Η υπουργός, στη συνέχεια, προήδρευσε σύσκεψης στην Περιφέρεια, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για θέματα του ΕΣΠΑ και του υπουργείου Πολιτισμού. 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Γεωργία Μηλάκη, η διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη, η ειδική σύμβουλος της υπουργού Άννα Παναγιωταρέα, ο ειδικός σύμβουλος του περιφερειάρχη, αρχαιολόγος Γιώργος Τζωράκης, διευθυντές και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κρήτης. 
Στη διάρκεια της σύσκεψης υπογράφηκε από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Κρήτης, για την εκπόνηση τοπογραφικής και στατικής μελέτης στις υδατογέφυρες Αγίας Ειρήνης, Καρυδάκι (Morosini) και Φορτέτσα. 
«Η δράση αποσκοπεί στην προστασία και την ανάδειξη του μεγαλύτερου αρχαίου υδρευτικού έργου που υλοποιήθηκε ποτέ στην Κρήτη, και το οποίο εξασφάλισε για αιώνες την υδροδότηση του ενετικού Χάνδακα, του μετέπειτα Μεγάλου Κάστρου και σημερινού Ηρακλείου.
Οι εν λόγω υδατογέφυρες αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά σωζόμενα τμήματα του σπουδαίου έργου υδροδότησης της πόλης του Ηρακλείου, κατασκευασμένου το έτος 1627-1628, γνωστού ως υδραγωγείου Morosini, και ως μνημεία προστατεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η τοπογραφική μελέτη περιλαμβάνει τη γεωμετρική τεκμηρίωση των τριών υδατογεφυρών και θα πραγματοποιηθεί τόσο με κλασικές επίγειες τοπογραφικές μεθόδους, όσο και με φωτογραμμετρικές μεθόδους.
Η στατική μελέτη περιλαμβάνει τον εντοπισμό των τρωτών σημείων των καταπονημένων από τη φθορά του χρόνου υδατογεφυρών (φθορές, ρηγματώσεις κ.λπ.), τον έλεγχο της στατικής τους επάρκειας και εν συνεχεία τη διαμόρφωση πρότασης για την εφαρμογή μέτρων τοπικών αποκαταστάσεων-τοπικών ενισχύσεων, στην περίπτωση που αυτές απαιτούνται», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης. 

Η αυτοψία στα ενετικά τείχη 

Στη συνέχεια, η κ. Μενδώνη πραγματοποίησε μαζί με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό αυτοψία στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου, συνοδευόμενοι από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου, την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Έλενα Κουντούρη, τη διευθύντρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Βάσω Συθιακάκη, τους αντιδημάρχους Γιώργο Σισαμάκη, Νίκο Γιαλιτάκη, Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη και Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. Κώστα Βαρβεράκη και υπηρεσιακά στελέχη. 

Κατά την αυτοψία, που ξεκίνησε από την Πύλη Βιτούρι και κατέληξε στον Προμαχώνα Μαρτινέγκο, ο δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός είχε τη δυνατότητα να εξηγήσει επιτόπου τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για το Ηράκλειο, τους επισκέπτες και τους κατοίκους του από την ένταξή τους στην καθημερινότητα της πόλης. 
Συζητήθηκαν, επίσης, τα έργα που έχουν γίνει και αποδεικνύουν ότι έχει υπάρξει μέριμνα από τον Δήμο, επιμέρους θέματα που αναφέρονται στις υπό εξέλιξη προγραμματικές συμβάσεις Δήμου-υπουργείου, καθώς και τα έργα πρασίνου με τα ενδημικά φυτά, που σύντομα θα αρδεύονται από τη νέα μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας της ΔΕΥΑΗ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον δήμαρχο Αλέξη Καλοκαιρινό στις ήπιες παρεμβάσεις και τις ελαφρές χρήσεις του μνημείου που προβλέπονται στον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής, στην ετοιμότητα του Δήμου να αναλάβει τη διαχείρισή τους, ενώ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη καθολικής προσβασιμότητας των τειχών από τους πολίτες.
Παράλληλα με την αυτοψία, Αλέξης Καλοκαιρινός και Λίνα Μενδώνη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και για ιστορικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σπουδαίο μνημείο των τειχών, που αποτελεί, όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου.

Ποιους θα συναντήσει σήμερα και αύριο η Λίνα Μενδώνη 

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ειδική ενημερωτική συνεδρίαση υπό την υπουργό, με το Δ.Σ. του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, αλλά και εκδήλωση της ΔΕΕΠ (ΝΟΔΕ) Ηρακλείου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. 
Το πρόγραμμα για τη χθεσινή μέρα έκλεισε με τη συμμετοχή της στα εγκαίνια εκθεσιακής δράσης “Διάλογοι για την ισότητα των φύλων”, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. 
Για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματιστεί σύσκεψη της κ. Μενδώνη με τον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό στις 10 το πρωί. Το μεσημέρι, η κ. Μενδώνη θα προχωρήσει σε αυτοψία στην Κνωσό με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Ηρακλείου. 
Θα ακολουθήσουν αυτοψίες στις Αρχάνες με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη και στο Μουσείο Κεραμικής με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Βασίλη Κεγκέρογλου. Και το απόγευμα, σύσκεψη με τον περιφερειάρχη για ΟΧΕ Μινωικών Ανακτορικών Κέντρων. 
Για αύριο Παρασκευή, το πρόγραμμα Μενδώνη έχει ως εξής: 
* 10:30 π.μ. συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο.
* 11 π.μ. αυτοψία στον Άγιο Μηνά με τον Αρχιεπίσκοπο και τον περιφερειάρχη. 
* 12 μ. σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιώργο Αθανασάκη και τους υπεύθυνους της “Δαίδαλος ΑΟΤΑ” Γιώργο Μαυρογιάννη και Βαγγέλη Κουτάντο για το Δικταίο Άντρο.

μενδωνη τειχη

Ανακοίνωσε ανακαίνιση του Αγίου Μηνά

Χθες το βράδυ, στην εκθεσιακή δράση “Διάλογοι για την ισότητα των φύλων”, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, η υπουργός Πολιτισμού αντάλλαξε θερμά λόγια τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο, όσο και με τον Σταύρο Αρναουτάκη. 
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι στο πρόγραμμα έργων κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο έχει ενταχθεί να χρηματοδοτηθεί και η ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Ναού του Άγιου Μηνά με 5 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τον χαιρετισμό της, η κ. Μενδώνη επιβεβαίωσε τη σημαντική αυτή πληροφορία, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται η διαχρονία του Μινωικού Πολιτισμού. 
«Μπροστά στις Μινωικές Αρχαιότητες ανακοινώσαμε την ανακαίνιση του Αγίου Μηνά», είπε χαρακτηριστικά. 
Περισσότερες ανακοινώσεις για την ανακαίνιση του Αγίου Μηνά αναμένεται ότι θα γίνουν αύριο Παρασκευή. 

Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου 

Εγκαινιάζοντας την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, η Λίνα Μενδώνη επεσήμανε: «Η εκδήλωση αυτή εγκαινιάζει ένα νέο κύκλο δράσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου. Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένα εξωστρεφές μουσείο, με κατανόηση στο ευρύτερο κοινό, που να αποτελεί πόλο έλξης για την πόλη του Ηρακλείου». 
 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button