Κόσμος

Μπουλντόζες κατεδάφισαν το κτήριο του κοινοβουλίου των Αρμένιων αυτονομιστών – Galaksias.com

Η δημόσια τηλεόραση του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσε πλάνα στα οποία εκσκαφείς γκρεμίζουν το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν κάποτε το αρμενικό κοινοβούλιο του αποσχισθέντα θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η κατεδάφιση σε ζωντανή μετάδοση, με τις γιγαντιαίες μεταλλικές δαγκάνες να σκίζουν τους τοίχους του ερειπωμένου κτιρίου, υπογραμμίζει το γεγονός ότι το Μπακού ανέκτησε τον έλεγχο του θύλακα αφού οι δυνάμεις του τον ανακατέλαβαν πέρσι και περισσότεροι από 100.000 Αρμένιοι κάτοικοι έφυγαν από την περιοχή.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν ντε φάκτο ανεξάρτητο από το Μπακού μετά τον πόλεμο που ακολούθησε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν μετέδωσαν ότι το κτίριο του κοινοβουλίου, μαζί με ένα γειτονικό κτίσμα που στέγαζε την ένωση των Αρμένιων βετεράνων πολέμου, κατεδαφίστηκαν επειδή είχαν χτιστεί «παρανόμως».

Η Αρμενία κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για εθνοκάθαρση, κάτι που αρνείται το Μπακού, επιμένοντας ότι οι Αρμένιοι κάτοικοι του θύλακα είναι ευπρόσδεκτοι και μπορούν να παραμείνουν στο έδαφος αυτό. Από την πλευρά τους, οι Αρμένιοι του Καραμπάχ λένε ότι έφυγαν μαζικά γιατί δεν αισθάνονται ασφάλεια στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ οργάνωσε μια στρατιωτική παρέλαση τον Νοέμβριο στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας του Καραμπάχ, κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου και θεάθηκε να ποδοπατά μια σημαία των Αρμένιων αυτονομιστών. Οι Αρμένιοι κατηγορούν το Αζερμπαϊτζάν ότι καταστρέφει την πολιτιστική κληρονομιά τους στις περιοχές που ελέγχει, κάτι που το Μπακού διαψεύδει.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button