ΕνημέρωσηΠολιτική

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ‘Ορμπαν είπε στον Στόλτενμπεργκ ότι στηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ ‘Ορμπαν δήλωσε σήμερα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ τη «στήριξή» του για την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την επομένη της τουρκικής επικύρωσης της προσχώρησης της σκανδιναβικής χώρας, σε μια εξέλιξη που άφησε την Ουγγαρία μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που στέκεται εμπόδιο στην επίσημη σουηδική ένταξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ‘Ορμπαν κάλεσε χθες τον Σουηδό ομόλογό του Ουλφ Κρίστερσον στη Βουδαπέστη για διαπραγματεύσεις προκειμένου να προσπαθήσουν να άρουν τα τελευταία εμπόδια για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας. Η Στοκχόλμη αρνήθηκε την πρόσκληση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είπα ξανά στον Στόλτενμπεργκ ότι η ουγγρική κυβέρνηση στηρίζει τη σουηδική υποψηφιότητα», ανέφερε με ανάρτηση στο X ο Ούγγρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσει να ζητά από το Κοινοβούλιο να ολοκληρώσει την επικύρωση της σουηδικής ένταξης με την πρώτη ευκαιρία».

«Είχα μια καλή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βίκτορ ‘Ορμπαν», τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, χαιρετίζοντας τη «σαφή υποστήριξη» του Ούγγρου πρωθυπουργού στο θέμα αυτό. «Ανυπομονώ να πραγματοποιηθεί η επικύρωση μόλις το Κοινοβούλιο ξαναρχίσει τις εργασίες του».

Η ουγγρική Βουλή αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου στα μέσα Φεβρουαρίου. Εντούτοις το θέμα της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι προς το παρόν στην ημερήσια διάταξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες, η τουρκική Εθνοσυνέλευση με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε την προσχώρηση της Σουηδίας στη Συμμαχία, βάζοντας τέλος σε 20 μήνες διαβουλεύσεων και αναμονής που δοκίμασαν την υπομονή των Δυτικών συμμάχων της Άγκυρας.

Μετά το χθεσινό “ναι” της Τουρκίας, η Ουγγαρία παραμένει πλέον η μόνη χώρα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που στέκεται εμπόδιο στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button