Επικαιρότητα

Ένας χρόνος από τον θάνατο του Μανούσου Βολουδάκη – Galaksias.com

Ο πρόωρος θάνατός του προκάλεσε οδύνη σε όσους τον γνώριζαν

Πριν από έναν χρόνο, στις 8 Φεβρουαρίου του 2023, απεβίωσε ο Μανούσος Βολουδάκης, βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, μόλις στα 57 χρόνια του και ύστερα από σκληρή πλην άνιση μάχη με τον καρκίνο. Σήμερα Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, στον μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, τελείται το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Μανούσου Βολουδάκη, παρουσία των μελών της οικογενείας του, συγγενών και φίλων.
 
Ο Μανούσος, όπως τον φώναζαν όλοι στην Κρήτη, υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός -και όχι μόνο στα Χανιά ή την Κρήτη, εξού και ο πρόωρος θάνατός του προκάλεσε οδύνη και βαθιά θλίψη σε όλους όσοι τον γνώρισαν υπό οποιαδήποτε από τις πολλαπλές ιδιότητές του.
Χαρακτηριστικές είναι, άλλωστε, οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή όταν ανακοινώθηκε η τραγική είδηση που επιβεβαίωνε το θάνατο του Μανούσου Βολουδάκη: «Είναι φτωχά τα λόγια για να περιγράψουν τη συντριβή μου από την απώλεια του Μανούσου Βολουδάκη, του καλού φίλου και συνεργάτη, αλλά και αγαπημένου συμπατριώτη και πιστού συμμαχητή μου στη Νέα Δημοκρατία» είχε πει τότε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας επίσης ότι «ο Μανούσος αφήνει ένα αποτύπωμα ποιότητας σε όλη τη διαδρομή του. Ως βουλευτής, ως οικονομολόγος, ως Χανιώτης. Ενώ η δημόσια ζωή τού οφείλει πολλά, καθώς ως υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πολέμησε γενναία τη γραφειοκρατία».
Ο Αντώνης Σαμαράς από τη δική του πλευρά ο κ. Σαμαράς είχε χαρακτηρίσει τον Βολουδάκη σαν έναν «υπέροχο, ευγενή, πολιτισμένο, καταρτισμένο και προσηνή άνθρωπο. Η απώλειά του βυθίζει σε απέραντη θλίψη τους πάντες». Και ο Κώστας Καραμανλής εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του, λέγοντας για τον Βολουδάκη πως ήταν «ένας πολιτικός με ήθος, με όραμα για τον τόπο και την ιδιαίτερη πατρίδα του, ένας άξιος νέος άνθρωπος που είχε πολλά να προσφέρει».
Ο Μανούσος Βολουδάκης ήταν βουλευτής Χανίων με τη Νέα Δημοκρατία. Εξελέγη για πρώτη φορά το 2007, κατόπιν το 2012, ενώ η θητεία που, δυστυχώς, θα αποδεικνυόταν η τελευταία, ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2019.
Ο Βολουδάκης καταγόταν από τα Σφακιά. Είχε σπουδάσει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατείχε μεταπτυχιακό τίτλο στην Πολιτική Οικονομία από το πανεπιστήμιο του Εσεξ στη Βρετανία. Προτού αφοσιωθεί στην πολιτική είχε εργαστεί ως οικονομολόγος. Κατά την περίοδο 2005-2006 διετέλεσε γενικός γραμματέας Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον Ιανουάριο του 2010 ανέλαβε καθήκοντα γραμματέα Νέων Τεχνολογιών, Έρευνας και Καινοτομίας της Νέας Δημοκρατίας. Τον Ιούνιο του 2012 ο Μανούσος Βολουδάκης επελέγη από τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο Βολουδάκης διακρινόταν για ικανότητες του και την ευγένεια του χαρακτήρα του. Διέθετε ανήσυχο πνεύμα, ήταν άνθρωπος της δράσης και της παρέμβασης, με υπερχειλίζουσα ενέργεια. Είχε ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για τα κοινά, οπότε η ενεργή ανάμιξή του στην πολιτική έμοιαζε σαν μια φυσική συνέχεια της τάσης του να συμμετέχει, να είναι παρών. Εξάλλου, με κάποιο τρόπο που μόνο ο ίδιος ήξερε, κατόρθωνε να καλύπτει τις πολλαπλές και ποικίλες υποχρεώσεις του ως συζύγου και οικογενειάρχη, ως πολιτικού, ακόμη και ως Σφακιανού.
Ο θάνατος του Μανούσου Βολουδάκη στέρησε από τα τρία παιδιά του έναν στοργικό πατέρα και από τη σύζυγό του, Σέβη Βολουδάκη, τον σύντροφο και συνοδοιπόρο της ζωής της. Και μολονότι η κα Βολουδάκη είναι μια καθ’ όλα αυτόφωτη προσωπικότητα, με τη δική της επιτυχημένη διαδρομή και τους δικούς της αγώνες, η απόφασή της να πολιτευτεί, επίσης ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, συνιστά εν μέρει φόρο τιμής στον τεθνεώτα σύζυγό της και το έργο που εκείνος αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του ημιτελές.
«Μάζεψε ο φίλος μου όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει και έκανε να σηκωθεί από το στρώμα. Ένιωθε το θάνατο να ζυγώνει –ήθελε να τον αντιμετωπίσει όρθιος. Στάθηκε για ένα δευτερόλεπτο στα πόδια του κι αμέσως κεραυνοβολήθηκε, σωριάστηκε, ένα νεκρό πλέον σώμα. Το τέλος του ήταν για τους άλλους πτώση. Για εκείνον ήταν πτήση» είχε γράψει πριν από περίπου έναν χρόνο ο Χρήστος Χωμενίδης σε ένα σημείωμα αφιερωμένο στον φίλο του, Μανούσο Βολουδάκη. O συγγραφέας, αμέσως μετά από την αναγγελία του θανάτου, είχε αποχαιρετήσει τον Βολουδάκη μέσω Facebook, με την εξής ανάρτηση: «Έφυγε μόλις από τη ζωή ο αδελφικός μου φίλος, ο αχώριστος σύντροφος της εφηβείας και της νιότης. Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Μανούσος διατηρούσε ακέραια την πίστη του, τη λεβεντιά, το χιούμορ του. Έζησε και πέθανε φωτεινός. Και όπως θα έλεγε και ο ίδιος, ‘του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογιέται’».
Πιθανώς, όμως, το πιο ταιριαστό ρέκβιεμ για τον Μανούσο Βολουδάκη, είναι ένα τραγούδι που ο ίδιος λάτρευε, η «Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη», από το «Περιβόλι του Τρελού»: «Η οθόνη βουλιάζει, σαλεύει το πλήθος / εικόνες ξεχύνονται μεμιάς / πού πας παλικάρι ωραίο σαν μύθος / κι ολόισια στο θάνατο κολυμπάς / Και όλες οι αντένες μιας γης χτυπημένης / μεγάφωνα και ασύρματοι από παντού / γλυκά σε νανουρίζουν κι εσύ ανεβαίνεις ψηλά στους βασιλιάδες του ουρανού».
Πηγή: protothema.gr

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button