Κόσμος

Δύο νεκροί, τέσσερις επιζώντες από τη συντριβή του ρωσικού Falcon – Galaksias.com

Απο τους έξι επιβαίνοντες του ρωσικού Falcon 10 οι τέσσερις επιζώντες βρίσκονται ήδη με στελέχη της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι που έφτασαν στη ζώνη αυτή. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είναι μεταξύ των επιζώντων.

«Η ερευνητική ομάδα του Ισλαμικού Εμιράτου συνεχίζει τις προσπάθειες για να φτάσει και να παράσχει βοήθεια στα υπόλοιπα άτομα», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα η Rossaviatsia ανέφερε πως «οι τοπικές αρχές έρευνας και διάσωσης εντόπισαν στο έδαφος το αεροσκάφος Falcon 10 και, εκ των έξι επιβαινόντων στο αεροσκάφος, εκτιμάμε πως τέσσερις είναι ζωντανοί – έχουν υποστεί διαφόρων ειδών τραυματισμούς».

Οι αφγανικές αρχές επίσης επιβεβαίωσαν από την πλευρά τους αυτόν τον απολογισμό. Ο κυβερνήτης εντοπίστηκε», αναφέρει το δελτίο τύπου του υπουργείου Μεταφορών και Αεροπορίας του Αφγανιστάν σε ένα μήνυμα στο Χ (πρώην Twitter).

«Σύμφωνα με τον πιλότο, τέσσερις επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών κι ο ίδιος, είναι ζωντανοί. Η ομάδα έρευνας τους υπόλοιπους επιβαίνοντες», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τη Rossaviatsia, ένα αεροσκάφος Falcon 10 εγγεγραμμένο στη Ρωσία, που κατασκευάστηκε το 1978 από τον γαλλικό όμιλο Dassault Aviation, «διέκοψε την επικοινωνία και χάθηκε από τις οθόνες του ραντάρ» το βράδυ του Σαββάτου, ενώ πετούσε πάνω από το Αφγανιστάν.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του δικινητήριου αεροπλάνου, μια μικρή ρωσική εταιρεία που αποκαλείται Athletic Group LLC, δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής.

Τη στιγμή του ατυχήματος, «το αεροσκάφος πραγματοποιούσε μια ναυλωμένη ιατρική πτήση μεταξύ Γκάγια (Ινδία)- Τασκένδη (Ουζμπεκιστάν)- Ζουκόφσκι (Ρωσία)», διευκρίνισε η Rossaviatsia.

Οι ρωσικές αεροπορικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι το αεροπλάνο ήταν μια πτήση τσάρτερ ασθενοφόρων που ταξίδευε από την Ινδία, μέσω Ουζμπεκιστάν προς τη Μόσχα με ένα γαλλικής κατασκευής αεροσκάφος της Dassault Falcon 10 κατασκευής 1978.

Το χρονικό

Περίπου 25 λεπτά προτού να χαθεί η επαφή, ο πιλότος προειδοποίησε ότι μένει από καύσιμα και θα επιχειρούσε να προσγειωθεί σε ένα αεροδρόμιο του Τατζικιστάν, σύμφωνα με τον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο SHOT, που επικαλείται μια ανώνυμη πηγή. Στη συνέχεια ο πιλότος ανέφερε ότι έχασε έναν κινητήρα και αμέσως μετά σταμάτησε να λειτουργεί και ο δεύτερος. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του SHOT.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, το αεροσκάφος μετέφερε μια Ρωσίδα κλινήρη ασθενή, σε σοβαρή κατάσταση, από ένα νοσοκομείο της Πατάγια με προορισμό τη Ρωσία. Την συνόδευε ο σύζυγός της, ένας επιχειρηματίας, επίσης Ρώσος πολίτης, ο οποίος είχε ναυλώσει το αεροπλάνο για τον σκοπό αυτό.

Πολλά ρωσικά μέσα ανέφεραν ότι οι επιβάτες ήταν ένα ζευγάρι από το Βολγκοντόνσκ της νότιας Ρωσίας. Η λίστα των επιβαινόντων, που αναρτήθηκε από το SHOT, δείχνει ότι και το πλήρωμα ήταν Ρώσοι πολίτες.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας των Ταλιμπάν διευκρίνισε σε μια ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα Χ ότι το σχέδιο πτήσης δεν περιλάμβανε την είσοδο του αεροπλάνου στον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν, κάτι που μάλλον έγινε λόγω των «τεχνικών προβλημάτων» που παρουσιάστηκαν.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button