Επικαιρότητα

Τέσσερις θάνατοι από γρίπη, 14 από κορωνοϊό – Galaksias.com

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα

Δεκατέσσερις ασθενείς κατέληξαν από κορωνοϊό την τελευταία εβδομάδα και άλλοι τέσσερις από γρίπη, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Την ίδια ώρα για πρώτη φορά δεν καταγράφηκαν διασωληνώσεις από κορωνοϊό, όπως προκύπτει από την ίδια έκθεση. 

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ:

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

  • Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου).

  • Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη Covid-19

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Ο αριθμός των εισαγωγών (n=143) παρουσίασε μείωση 54% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=313) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=771)
  • Δεν καταγράφηκαν νέες διασωληνώσεις (n=0). Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 5 και ο αριθμός των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 26. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 15.
  • Καταγράφηκαν 14 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87,5 έτη (εύρος 71-100 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=24) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 (n=76).
  • Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η JN.1,με πάνω από 85% των κρουσμάτων.
  • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 4 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα των δειγμάτων SARI παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 4 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έχουν νοσηλευθεί 132 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 64 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
  • Έχουν τυποποιηθεί 645 στελέχη γρίπης (προερχόμενα από δείγματα Sentinel κοινότητας, από δείγματα επιτήρησης SARI και από νοσοκομειακά δείγματα εκτός δικτύων επιτήρησης), εκ των οποίων τα 525 (81%) ήταν τύπου Α και 120 (19%) τύπου Β.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

  • H θετικότητα RSV παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα (δίκτυο Sentinel ΠΦΥ), καθώς και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button